1. YAZARLAR

  2. Necmi Belge

  3. FIFA Rüyası Gerçek Olacak mı?
Necmi Belge

Necmi Belge

FIFA Rüyası Gerçek Olacak mı?

A+A-

Aralık 2012’de başlatılan “Kıbrıs’ta Futbolu Birleştirme” misyonu dev adımlarla ilerliyor.

FIFA’nın gözetiminde ve FIFA Başkanı Blatter’in de yüreklendirmesiyle başlayan bu büyük görevin hemen hemen sonuna geliniyor. Bu sürece karşı çıkan gerek Kuzey, gerekse Güney Kıbrıs’taki statükocuların Sertoğlu ve Koutsokoumnis tarafından adeta pas pas edilmesinin ardından, ufukta birleşme ışıkları belirgin bir şekilde görülmeye başladı.

Birilerinin, büyük telkiniyle (Amerika Birleşik Devletleri olduğu iddia ediliyor) yeniden ve bu kez bitirilmek üzere start alan “Kıbrıs’ı Birleştirme” görüşmeleri ile günün moda sözcüğü “PARALEL” yürütülen Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu - Kıbrıs Futbol Federasyonu görüşmelerinin olumlu sonuçlanması ile 59 yıllık ayrılık sona erecek gibi.

Kıbrıs’ta Futbolu Birleştirme misyonunun olumlu sonuçlanması halinde, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ve Kıbrıs Futbol Federasyonu başkanları Hasan Sertoğlu ile Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) Başkanı Kostakis Koutsokoumnis NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNE aday gösterilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Tabii, bu önemli misyonun, belki de en önemli aktörlerinden, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Sertoğlu tarafından bu misyonda danışman olarak görevlendirilen Fransız Jerome Champagne’yi göz ardı etmemek gerekir.

Onun çizdiği strateji ve taktik ile adeta iğne ile kuyu kazar gibi, yürütülen görüşmelerde, belki de dünyanın en uzun sorunlarından olan Kıbrıs sorununa koşut olarak devam eden Kıbrıs’ta ayrılıkçı futbol da sona erecektir.
Ha, eğer bu arada Kıbrıs sorunu da çözülürse, (bu konunda yaz ayları terennüm edilmeye başlandı) adeta kaymaklı kadayıf olur, ne dersiniz?

Bu arada, şöyle bir tarih sayfalarına döndüğümüzde burada kullandığımız resimde Mart 1954’de iki karşılaşma yapmak için İsrail’e giden Kıbrıs Karması’nı Lefkoşa Havaalanında İsrail EL-AL uçağı önünde görmekteyiz. Bu tabloları neden yeniden yaşamayalım?

Evet, futbolda bu güzel olay olurken, “Kıbrıs’ta Futbolu Birleştirme” misyonunda yer almak isteyen Kıbrıs’ın Fransa Büyük Elçisi Jean-Luc Florent Güney Kıbrıs’taki büyük elçilik konutunda  belki de, önümüzdeki dönem FIFA başkanlığına adaylığını açıklayan Jerome Champagne’in telkinleriyle tüm Avrupa Birliği Büyük Elçilerinin de katıldığı  bir resepsiyon verdi.

Bu resepsiyonun baş aktörleri ise Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu başkanı Hasan Sertoğlu ile Kıbrıs Futbol Federasyonu başkanı Kostakis Koutsokoumnis idi. Bu resepsiyonda konuşan Büyük Elçi Florent, Sertoğlu ve Kutsongomis “Kıbrıs’ta Futbolu Birleştirme” konusunda olumlu mesajlar verdiler.

Florent, anlaşmanın Kıbrıslıların hedefini yükselteceğini, Koutsokoumnis, yaza kadar sürecin tamamlanabileceğini ve Sertoğlu ise görevinin Kıbrıs’ta iki halkı kaynaştırmak ve futbol oynamak olduğunu söyledi. Ayrıca, rüyasının Kıbrıs Milli takımında Kıbrıslı Türk ve Rum futbolcularının birlikte yer alması olduğunu vurguladı.

Bu resepsiyonun ardından, yaşanan davet krizi az da olsa spor medyası arasında üzüntülere ve tartışmalara neden oldu. Bazı gazetelerin ve televizyonların bu resepsiyondan dışlanmasında fatura KTSYD ile Kıbrıs Türk Futbol Federasyona kesildi.

İlk etapta, ben de bu ayrımcılığa karşı tavır koydum ve bu tutumun kabul edilemez olduğunu söyledim.
Ne var ki, yaptığım araştırmada konuştuğum KTSYD Başkanı Ogün Genç Kaçmaz, KTSYD’ye böyle bir davet geldiğini doğruladı.

Kendisinin de, KTSYD Asbaşkanı Çelen Oben’i tüm medya kuruluşları spor şeflerinin maillerini Fransız Büyük Elçiliğine ulaştırması direktifi verdiğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren tüm spor görsel ve yazılı medya şeflerinin  mail adreslerinin Çelen Oben tarafından Fransız Büyük Elçiliğine ulaştırıldığını belirten başkan Genç Kaçmaz, listenin son şeklini Fransız Büyük Elçiliğinin yaptığını, kendi kriterleri ve tercihleri doğrultusunda davetleri yaptığını açıkladı.

Başkan Genç Kaçmaz, Kıbrıs Rum basınından da çok az bir davetli gazeteci olduğunu da gözlemlediğini belirtti.

Bu nedenle, gerek KTSYD’yi, gerekse Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nu suçlamanın haksızlık olduğunu düşünüyorum.

Bu yazıyı aslında uzun zamandır tüm Kıbrıslı Türklerin düşlediği ve çözüm olması halinde gerçek olacak bir rüya ile bitirmek istiyorum.

Çetinkaya-Barcelona Şampiyonlar Ligi Maçı

Tarih 20 Mart 2015.  Şampiyonlar Ligi karşılaşmasında Çetinkaya-Barcelona karşılaşıyor. yer: Yenilenmiş 20,000 kişilik Atatürk Stadı. Tribünler hınça hınç dolu. Karşılaşma EUROSPORT kanalında canlı yayınlanıyor. Barcelona’da İniesta, Messi, Neymar, Xavi ve diğerleri. Çetinkaya kalede Hasan Piro, Kenneth, Çağakan, Batshi, Doğukan, Taner Bingöllü, Benon ve diğerleri. Sonuç mu? Boşver. Bu rüyaya çok yaklaştık. Aman, gözümüzü açtığımızda gerçek olsun.

--------------------------------------------------

MAGEM mucizesini yaratan başkan 

Kuzey Kıbrıs’ta, çağdaş belediyeciliğin en büyük ikonlarından Mağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp’ın direktifi ile 2007 yılına kurulan Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM) dev adımlarla yedinci yılını tamamlarken, bir mucizeyi de gerçekleştirdi.

2007 yılında kurulan spor, sanat ve kültür kapsamında faaliyet gösteren MAGEM, üye profilini de adına uygun olarak 30 yaş ile sınırlandırılırken, üye sayısı 80 ile 100 arasında değişiyor.

11 kişilik ilk yönetim kurulunda başkanlığa güçlü vizyonu ile Engin Erçelik getirilirken, geçen yedi yıl içerisinde 46 branşta 1600 genç ile büyüyen MAGEM, Kuzey Kıbrıs’ta adeta bir fenomen oldu.

2013’te yapılan 6. genel kurulda başkanlığa Cansu Canalp getirilirken, yönetim kurulu da Genel Sekreterliğe Mehmetali Ekemen, Mali Saymanlığa Özkan Eser, Örgütlenme Birim Sorumluluğuna Burcu Özbayrak, Kültür ve Sanat Birimi Sorumluluğuna Hüseyin Kaptan, Dış İlişkiler Birimi Sorumluluğuna Mertkan Hamit, Eğitim Birimi Sorumluluğuna Mustafa Öngün, Sosyal Sorumluluk Birimi Sorumluluğuna Şerife Aşman, Sosyal Aktivite Birim Sorumluluğuna Berke Dağlı, Spor Birimi Sorumluluğuna Hasan Oğuzkan ve Basın Yayın Birimi Sorumluluğuna Ahmet İlktaç’tan oluştu.

6. Genel Kurulda bir konuşma yapan MAGEM Mucizesinin mimarı Mağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, MAGEM’in zamanla Kıbrıs adasının en büyük gençlik ağı haline geldiğini anlatanttı.

Oktay Kayalp, UNDP ile yaptığı görüşmelerde de UNDP’nin adada MAGEM kadar büyük bir gençlik ağı olmadığına değindiğini kaydetti

Kentte yok olan birçok şeyin MAGEM’le yeniden hayat bulduğuna vurgu yapan Oktay Kayalp, kentte Basketbol’un ve Hentbol’un MAGEM’le hayat bulduğunu, Voleybol’un ise ekol haline geldiğini ve günümüzde MAGEM çatısı altında bir voleybol okulu bulunduğunu bildirdi.

Evet, işte böylesine önemli bir olaydır MAGEM.  Kuzey Kıbrıs’ta CTP-BG dışındaki belediyeler yerlerde sürünürken, Oktay Kayalp gibi bir dev tüm belediylere  “Çağdaş Belediyecilik nasıl yapılır?” konulu ders veriyor.

-------------------------------------------------

Nostalji : Çetinkaya Ankara’da 1951

1955’e kadar Kıbrıs Futbol liglerinde mücadele eden Kıbrıs futbolunun Efsane takımı Çetinkaya 1950-51 sezonunda Kıbrıs şampiyonu olduktan sonra, Türk Kültür Derneği’nin davetlisi olarak, Ankara’ya uçmuştu.
Çetinkaya Ankara’da, 28 Ekim 1951’de Ankaragücü ile oynamış ve 5-2 mağlup olmuştu. İkinci maçında, 30 Ekim 1951’de bu kez Ankara’nın bir başka güçlü ekibi Gençlerbirliği ile oynayan sarı-kırmızılılar bu maçı da 4-2 kaybetmişlerdi.

Bu maçta sahaya Ethem, Hüseyin, Derviş Latif, Ali Denizer, Mustafa Defteralı, Fikret, Bardak, Ali, Vedat, Erol, Derviş 11’i ile çıkan Çetinkaya 03 Kasım 1951’de oynadığı son maçta Havagücü’ne 9-0 yenilmişti.       
Yukarıdaki resim, Havagücü-Çetinkaya karşılaşmasından önceki seromoniyi yansıtıyor.

Bu yazı toplam 1520 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar