1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Gafgarıt Festivali yapıldı
 Gafgarıt Festivali yapıldı

Gafgarıt Festivali yapıldı

Gafgarıtın yanında gafgarıtla hazırlanan gözleme, bulgur köftesi gibi yiyecekler de satıldı.

A+A-

Yiğitler köyünde Gafgarıt Festivali düzenlendi. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından açılan festivale Başbakan irsen Küçük ve eşi Gülin Küçük, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş ve eşi, bazı bakanlar, Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana ve Polis Genel Müdürü Ahmet Zaim de katıldı.

Yabani olarak yetişen gafgarıt bitkisinin, bölgeye has yemek türleri ile bölgede üretilen diğer ürünlerin tanıtımını amaçlayan festivalde, temizlenmiş olarak satılan gafgarıtın yanında gafgarıtla hazırlanan gözleme, bulgur köftesi gibi yiyecekler de satıldı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada, festivallerin kültürlerin yaşatılması açısından önemli etkinlikler olduğunu, bu nedenle sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

Devletlerin kültürleri ile var olabildiğini kaydeden Eroğlu, “Kültürümüze sahip çıkmamız, bu topraklara da sahip çıktığımızı dış dünyaya göstermek açısından önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, festival bölgesinde bulunan Yiğitler Köyü Kültür Evi’nde verilen gafgarıt bitkisi ile hazırlanan yiyeceklerin sunulduğu yemeğe katıldı.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük ise festivali gezerken basına yaptığı açıklamada, KKTC’nin küçük bir ülke olmasına rağmen her bölgesinin ayrı ayrı özellikleri bulunduğunu belirtti.

Gafgarıtın da Yiğitler’de doğal ortamda bolca yetişen bir ürün olduğunu kaydeden Küçük, festivalde ev hanımlarının becerilerinin de geniş şekilde yer aldığını vurguladı.

Festivalde ürünlerin çeşitli olmasının Kıbrıs Türk kültürünün zenginliğini de sergilediğini ifade eden Küçük, “Kültürümüzün ne kadar geniş olduğunu bu gibi etkinliklerde bir kez daha görmek mümkün olmaktadır” dedi.

IŞISAL

Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal da açılışta yaptığı konuşmada, festivali düzenlerken amaçlarının gafgarıt ve bölgeye özgü yemek türleri ile hellim, çörek türlerini yaşatmak olduğunu söyledi.

Yiğitler Köyü Muhtarı Raşit Özsağlam ise, köyün 16 ağustos 1974’te Türk askerinin gelmesiyle bu günlere ulaştığını kaydederek, Anavatan Türkiye’nin güvencesi ile nice festivaller yapılması temennisinde bulundu.

Yiğitler Köyü Güzelleştirme, Kalkındırma ve Kültür Etkinlikleri Kadınlar Derneği Başkanı Sediye Tecimer de, “İmkansız diye bir şey yok, özellikle Arçoz kadınları için…” ifadelerini kullandı.

(tak)

Bu haber toplam 1558 defa okunmuştur