Gaile’nin gözüyle
Gaile’nin gözüyle
• Kuzey Kıbrıs siyasi hayatının 39. Hükümeti, UBP-DP arasında kuruldu. Azınlık hükümeti olarak kurulan UBP-DP Hükümeti’nin yeni yurttaşlıklar ile ülkedeki demografik yapıyı değiştirmesinden, kamusal kaynakları özelleştirmesinden endişe duyuluyor.
• Kıbrıs’ın kuzeyi son günlerde ekolojik tahribata karşı çevre eylemlerine ev sahipliği yapıyor. Ayorgi ve Templos halkının başlattığı eylemler kitlesel bir hal alırken, yaşanan ekolojik tahribata karşı direnişin artarak devam etmesi bekleniyor.
• Yine iş cinayeti... GAÜ Hastanesi inşaatında çalıştığı sırada, inşaattaki teleskop demirini söktüğü esnada dengesini kaybederek, beton zemine düşen ve ağır yaralanan 39 yaşındaki İsmail Akay yaşamını yitirdi. 12 Nisan tarihinde saat 17.20 sıralarında meydana gelen iş kazasında 4 metre yükseklikten düşerek ağır yaralanan İsmail Akay, Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış tedavisi yoğun bakım ünitesinde devam ediyordu. Güvencesiz çalışma koşulları, sendikalaşma önündeki engeller ve etkin denetim yoksunluğu; iş cinayetlerinin en önemli sebepleri olarak gösteriliyor.
• T.C’deki tutuklu akademisyenlerle ilgili davanın ilk duruşması başladı.
• Barış İçin Akademisyenler Girişimi'nin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attıkları için tutuklanan 4 akademisyen hakim karşısında. Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Barış İçin Akademisyenler Girişimi'nin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı. Davanın ilk duruşması Çağlayan'da görülüyor. Davadan bir mesaj paylaşan Cumhuriyet'ten Erdem Gül, tutuklu akademisyen Muzaffer Kaya'nın "Bu iddianameyi öğrencim yazsa 10 üzerinden 2 verirdim" dediğini ifade etti. Akademisyenlere karşı yapılan faşizan baskılar global ölçekte de tepki topladı. 22 Nisan günü sevindirici bir gelişme yaşandı ve akademisyenler tahliye edildi.
• T.C Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın T.C Başbakanı Davutoğlu'nun gitmesine ilişkin karar verdiğini ileri süren gazeteci Levent Gültekin, "İl ve ilçe başkanlarını çağırıp teker teker konuşuyor, Davutoğlu'yla bu işin yürümediğini söylüyor” dedi. T.C Cumhurbaşkanı Erdoğan ve güdümündeki hükümeti otokratik yapısı, bireysel hak ve özgürlükleri yok sayan anlayışı ve özellikle Kürtlere karşı son zamanlarda gerçekleştirdiği saldırılar nedeni ile eleştiri oklarının hedefinde...
• T.C Emniyet Genel Müdürlüğü, 31 ile gönderdiği 28.07.2015 tarihli ve 81 ille paylaştığı yazılarında, muhtemel eylemlere dikkat çekmiş. Birgün'den Erk Acarer'in haberine göre, IŞİD İstanbul’da ormanlık alanlarda atış eğitimi yapıyor. Raporda, IŞİD'in Türkiye’de silahlı eylemler yapmak için fırsat kolladığı, konsolosluklar ve karşısındaki örgütlere saldırı planladığı belirtiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 28.07.2015 tarihli yazısında anlattıklarıyla IŞİD üyelerinin Türkiye’de nasıl örgütlendiğine ve neler planladıklarına dair detaylı bilgilere yer veriliyor. Suruç Katliamı’ndan hemen sonra, Ankara Gar patlamasından ise üç ay öncesine ilişkin belgede, IŞİD üyelerinin yurtiçinde yapabilecekleri eylemler anlatılıyor. Yazıda IŞİD’in, İstanbul’da ormanlık alanlarda atış talimleri yaptığı da anlatılıyor.
• Aralık ayında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 196 ülke tarafından kabul edilen Paris İklim Değişikliği Anlaşması, 22 Nisan 2016’da Türkiye saati ile 17:00’da düzenlenecek olan imza töreni ile imzaya açılıyor. 155 ülke tarafından doğrudan imzalanacak anlaşma 1 yıl boyunca imzaya açık kalacak. Anlaşma’nın imza törenine Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 155 ülkenin katılması ve anlaşmayı imzalaması bekleniyor. Rekor düzeyde katılım ile, Paris İklim Değişikliği Anlaşması Birleşmiş Milletler tarihine de geçecek. Daha önce hiçbir küresel anlaşma 155 ülkenin ilk imzacı olarak katılımı ile imzalanmamıştı. Japon Meteoroloji Ajansı’nın yayınladığı verilere göre geçtiğimiz Mart ayı hava sıcaklığının 100 yılın rekor seviyesine ulaştığı, mart ayı ortalamasının 1.07 derece üzerinde olduğu ifade edilmişti.