1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi şubatta açılıyor
GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi şubatta açılıyor

GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi şubatta açılıyor

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile GAÜ Tıp Fakültesi basın toplantısı, basının yoğun katılımı ile hastane inşaat alanında gerçekleştirildi.

A+A-

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile GAÜ Tıp Fakültesi basın toplantısı, basının yoğun katılımı ile hastane inşaat alanında gerçekleştirildi.

Girne Karaoğlanoğlu bölgesinde yapımı sona yaklaşan GAÜ Hastane inşaat alanında düzenlenen basın toplantısına, basını yoğun ilgi gösterirken, organizasyona, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Asım Vehbi, Olgun  Üstün ve Cemile Esenyel, Rektör Prof. Dr. Kutsal Öztürk, GAÜ Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Barlas Aytaçoğlu, GAÜ Sağlık Yatırımları Koordinatörü Günhan Nalbantoglu, Baştaşlar İnşaat Genel Direktörü Ahmet Baştaş ve Proje Mimarı Fevzi Özersay katıldı.

Akpınar: “GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Şubat 2017’de Hayat Bulacak”

GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Basın Toplantısı’nda ilk olarak konuşma gerçekleştiren GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, hastanenin oluşum sürecini anlattı.

Akpınar konuşmasında, GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi düşüncesinin ilk olarak 1999-2000 yılları arasında başladığını belirterek, İlk önce 2005 stratejik gelişim programında yer aldığını,ardından hayata geçirilmesi için bürokratik durumların aşılması noktasında çok büyük yol katedildiğini söyledi. Akpınar, özellikle son 3 yıl öncesine bakıldığında, kedilerini oldukça zorlayan bir takım engellerden yavaş yavaş sıyırarak şuanki aşamaya gelebildiklerini belirtti.

Sağlık noktasında almış olunması gereken hizmetleri en iyi şekilde verecek bir hastane olgusu geliştirdiklerine değinen Akpınar,  Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 2017 Şubat ayında hayat bulmasını planladıklarını ve geçirilen sürecin GAÜ, Girne ve KKTC için ne kadar önemli olduğunun altını çizerek şunları söyledi;
“Özellikle yükseköğretim ve üniversite, daha sonra da bir araştırma adası olmasıyla ve daha da sonra sağlık ve sağlık yönünde ilerleyen Tıp Fakültesi ve destekleyecek sağlık fakülteleri ile birlikte sadece Girne Amerikan Üniversitesi’nin değil, diğer üniversitelerin de bu konuda atmış oldukları adımlar ile öyle görünüyor ki ada da sağlık alanında ilerleyen günlerde yeni bir takım araştırmalar da ortaya çıkacak” dedi.

Akpınar, “Girne Amerikan Üniversitesi olarak sağlık alanında, ortaya koyduğumuz vizyonu, ülkemizin kendi içinde bulunduğu çerçeve içerisinde hayat kazandırmayı kendimize görev bildik”

Akpınar, “GAÜ olarak sağlık alanında, ortaya koyduğumuz vizyonu, ülkemizin kendi içinde bulunduğu çerçeve içerisinde hayat kazandırmayı kendimize görev bildik.Tabii ki bu sürecin hazırlanmasında gerek sağlık bilimleri üniversitesinin gerekse Florence Nightingale Hastanesi’nin çok büyük desteğini aldık. Sürecin bu şekilde şekilleniyor olması bizler için apayrı bir önem arzediyor. Bu adımın ileride daha başka projeler ile de genişleyeceğini ve Girne kentinin ileride sağlık noktasında daha ilgi çekici bir konuma dönüşeceğini görüyorum.Tabii ki hastanemizi şekillendirecek yapıların bir farklılığı olacak. Şu anda içerisinde bulunduğumuz, 86 dönüm civarındaki arazinin gerek sağlık, gerekse tıp fakültesi yatırımlarını da karşılayacak kadar büyük olmasına rağmen, yeşil alan da korunularak ve bir park haline getirilerek, Şubat 2017’de günün belirli saatlerinde Girne insanının yada ada insanın gezisine uygun hale getirilecek.” dedi.

Aytaçoğlu: “GAÜ Eğitm ve Araştırma Hastanesi, Son Derece Üst Düzey Donanım ve Teknolojiye Sahip Olacak”

GAÜ Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Barlas N. Aytaçoğlu gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, GAÜ’nün adanın ilk özel üniversitesi olmasıyla birlikte, 31 yıllık geçmişinde her yıl artan öğrenci sayısı, öğretim üyesi sayısı ve kökleşen akademik gelenekleriyle gözde ve güzide kuruluşlarından birisi haline geldiğini belirtti. Aytaçoğlu, GAÜ’nün pek çok konuda göstermiş olduğu başarılarını, sağlık konusunda da öncü bir üniversite olma düşüncesinden hareketle Tıp Fakültesinin kuruluşu ile taçlandırmak istediğini, bu amaçla sağlık konusundaki yatırımlarını daha önce kurulmuş olan Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik ve Ebelik Yüksek Okulu, Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve Eczacılık Fakültesi ile başlattığını ifade etti.

Aytaçoğlu konuşmasının devamında ise şunları söyledi;
“GAÜ Eğitm ve Araştırma Hastanesi, son derece üst düzey donanım ve teknolojiye sahip olacakken, hem öğrencilerimizin eğitimi hem de muhterem halkımızın hizmet alacağı eşsiz bir yapı olacaktır. Öncelikle doğrudan hizmet hastanesi olarak faaliyete başlayacak olan hastanemiz, eğitim ve öğretimin gereklerini de yerine getirecek olan ikinci etap binamızın bitirilmesi ile Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi statüsüne kavuşacak ve anavatan Türkiye’de 3. basamak tıp hizmeti veren Üniversite Hastaneleri statüsüne ulaşacaktır. Amacımız bu yapılanmayı öğretime başlayacak olan hekim adaylarımızın 7. yarıyıldan itibaren kullanabilecekleri ve aynı zamanda hizmet üretebileceğimiz şekilde hayata geçirmektir.” dedi.
Aytaçoğlu ayrıca, GAÜ Tıp Fakültesi ile ilgili vermiş olduğu bilgilerde,  eğitimin İngilizce hazırlık sınıfından sonra 3 ana başlık altında toplanacağını, bunların ilk iki yıl, Temel Bilimler, 3, 4 ve 5. Yıllar, Klinik Bilimler, daha sonrası ise Aile Hekimliği Dönemi olacağını belirtti. Aytaçoğlu ayrıca, GAÜ Tıp Fakültesi bünyesinde kurulması planlanan anabilim dalları hakkında da bilgi verdi.

Aytaçoğlu, GAÜ mezunlarının görev yapmakta olduğu evrensel boyuttaki birçok coğrafiyada olduğu gibi Kıbrıs’ta da hâlâ daha nitelikli sağlık personeli, hemşire ve hekim açığının mevcut olduğunu belirterek şu şekilde devam etti;
“Bu durum sağlık hizmetlerinin istenilen düzeyde halka sunulamamasına ve arzu edilmeyen sonuçların doğmasına neden olmaktadır. Özetle söylemek gerekirse sağlık hizmetlerinde ülkemiz hak etmiş olduğu standartlara ulaşamamıştır dolayısıyla farklı girişimlerin gerekliliği kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.” dedi.

GAÜ Sağlık Yatırımları Koordinatörü Günhan Nalbantoglu, basın tanıtım gününde gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 2017 Şubat ayında açılmasının planlandığını söyleyerek, KKTC’deki sağlık sistemini değerlendirdi. 2015 yılında sürdürülebilir sağlık konusunda bir rapor yayınladıklarını, 2006 ve 2011 yillari arasinda 2 tane nüfus sayimi olduğunu ve 2006 yılında yapılan nüfus sayımı ve 2011 yılında yapılan nüfus sayımının aslında çok şey anlattığını belirterek, Girne ve Lefkoşa’da bir  yığılmanın olduğunu, yıllık nüfus artışında KKTC’nin rekor kırdığını söyledi.
Nalbantoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi, “İnsanlarda bir güvensizlik oldugunun biz de farkindayiz. Hukuk sistemimiz, adaletimiz, sağlığımız dahil herşeyimizde bir sıkıntı var. Eğer gerçek nüfusumuz 400 bin ise biz projeksiyonumuzu buna göre revize edebiliriz.  Bu araştırma ayrıca bize gösteriyor ki 1000 kişiye düşen yatak sayisi KKTC'de 4,2'dir. İngiltere, Kanada ve Türkiye'den daha fazla, fakat kötü olan şey ise eğer yatak sayısını bölgelere göre dağıtırsak, ortaya korkunç bir rakam çıkıyor. Lefkosa’da 8,5, Magusa’da 2,3, Girne'de 1,6, Güzelyurt’ta 1,3, İskelede neredeyse 0. Bölgeler arasında çok ciddi fark var. Bu yalnızca yatak sayısında değil, aynı şekilde doktor ve hemsire sayısında da böyle. Bir ülkede adalet sorunu varsa bu duruma geliriz. Burada sağlıktan önce adaleti çözmeniz  gerekir. Bu konuda Meclis Hükümet’ten daha suçludur. Ben açıkça söyleyeyim GAÜ kimliğimizin dışında ben KKTC vatandaşıyım ve bir babayim. Bizim çocuklarımıza birşey bırakmamız lazım. Bunu çözecek olan hükümetlerdir. Hükümetin plan yaparak, en önemli yapmasi gereken şey, özel sağlık sektörü ile kamu saglık sektörünü bir görmeli.” dedi.

Özersay: “GAÜ Eğitm ve Araştırma Hastanesi Kendi Elektriğini Kendisi Sağlayacak”

GAÜ  Eğitim ve Araştırma Hastanesi Proje Mimarı Fevzi Özersay ise Hastaneyle ilgili teknik detaylı bilgilendirme yaparak, GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin artık fiziksel olarak biçim kazanmaya başladığını belirttti. Şubat 2017 ‘de hastanenin 1. etabının sonlanacağını ve 2. Etaba devam edileceğini söyleyen Özersay, GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yaklaşık 86 bin metrekaralik bir alana inşaa edildiğini ve şuan bir kısmının tamamlanıyor olduğunu belirtti. Mevcut yapının planlanan kompleksin yalnızca bir kısmı olduğunu belirten Özersay, binanın dış cephelerinde, batıda organik bir ağ şeklinde güneş kırıcılar, doğuda ise arazı içerisinde bulunan yeşil doku bulunacağını, böylelikle hem her kattan yeşilin algısı, hem de serinletici bir unsur olarak yeşil cephe kullanıldığını ifade etti. Özersay, hastanenin strüktürel sisteminin en ağır depremden sonra dahi hizmet verebilmesine yönelik tasarlandığını ve çatı sisteminde yer alan uzantıya yerleştirilecek güneş panelleri ile hastanenin elektriğinin büyük bir kısmını doğrudan güneş enerjisi ile sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Özersay, hastanenin 4 ameliyathane, 2 doğumhane, anjiyö bölümü gibi bölümlerinde yüksek teknoloji aletleri kullanılacağını belirtirken, bu birimlerin bulunacağı bodrum katta su ve neme karşı özel ve KKTC’de ilk kez bu kadar büyük ölçekte kullanılan tümden radye temel ve perde duvarlar PVC bohçalama ile su yalıtımı yapıldığını söyledi. Mimar Fevzi Özersay, son olarak, bütün iç donanımlarda Florence Nightingale’in de danışmanlığında 5 yıldızlı otel konforunda tasarladıklarının altını çizdi.
Konuşmaların ardından, Akpınar Başkanlığında ki heyet ve basın mensupları, Hastane inşaatında incelemelerde bulundu.

Bu haber toplam 3441 defa okunmuştur