1. YAZARLAR

  2. İbrahim Özejder

  3. Gazze’ye bombalar yağarken barışın sesini duymak
İbrahim Özejder

İbrahim Özejder

Gazze’ye bombalar yağarken barışın sesini duymak

A+A-

Siyonist saldırganlığa karşı çıkan Yahudiler barışın en anlamlı sesidir

Barışçı Yahudilerin varlığını önemsetmek, barış umudunu güçlendireceği gibi, Hitler’i göreve çağıran Yahudi düşmanlarının oyununu da bozacaktır

İnternetteki alternatif medya Yahudi barış hareketinin haberleriyle dolu ve okurun-izleyicinin karşısına çıkarılmayı bekliyor


Ortadoğu’da barış uzak görünüyor...
Bir ölüm makinesine dönüşmüş İsrail devleti, Gazze’de çoluk çocuk demeden öldürüyor...
Uluslararası siyasetin ağababaları, tek kale maça benzeyen bu soykırımın devam etmesinde sakınca görmezken, onların bölgesel, ulusal, yerel (gizli ve sinsi) işbirlikçileri, ırk ve din temelli manipülasyonlarla, barışçı bir gelecek umutlarını karartıyorlar, kin ve intikam duygularını kışkırtıyorlar.

Protestolara karışan intikam çağrıları İsrail’i durduracak gibi görünmüyor. Filistinlilere yönelik zulümü engelleyecek tek gerçek “barış”tır. Jet gürültüleri ve çocuk çığlıkları arasında barışın sesini duymak zor!..
Barış gazeteciliğinin görevi asıl burada başlıyor; bombalar yağarken bile barışın sesini bulmak ve duyurmak.

Barışın en anlamlı sesi

Siyonist saldırganlığa karşı çıkan Yahudiler, barışın en anlamlı sesidir. Gazze ile ilgili haberlerde bu sesin daha fazla ön plana çıkarılması gerekir. Yahudi halkını topyekün katiller sürüsü gibi yansıtmak, barışı reddetmek demektir.

Siyonist saldırganlık durdurulamıyorsa bunun bir sebebi de yeniden üretilen Yahudi düşmanlığıdır. Bilinmelidir ki, İsrail savaş makinası, Yahudi düşmanlığından da fazlasıyla besleniyor. Medyadaki haklı protestoların içine sızan anti-semitist ifadeler, sosyal medyada Hitler’i göreve çağıran gözü kör bir fanatizme dönüşebiliyor.

Halbuki, uzun zamandan beri Israil’de güçlü bir barış hareketinin var olduğunu biliyoruz. Son günlerde de çok sayıda Yahudi’nin, Gazze saldırılarını protesto etmek için caddeleri doldurduğunu görüyoruz.
Kendi devletinin saldırganlığına karşı çıkmak, (özellikle İsrail’de) hiç de kolay kolay değildir.
Eğer bir gün Ortadoğu’da barış gerçekleşirse, bunda Yahudi Barış hareketi’nin payı büyük olacaktır. Ancak medyanın da rol aldığı, bitmek bilmeyen Yahudi düşmanlığı, İsrailli barışçıların da işini zorlaştırıyor.

Kıbrıs Türk medyasında Yahudi barış eylemleri

Barış yanlısı Yahudilerin Gazze protestolarıyla ilgili haberler ve görüntüler sosyal medyada yaygın şekilde paylaşılırken,  Kıbrıs Türk basınında yeterince yer almıyor. Yenidüzen gazetesi de maalesef Yahudi barış sesiyle fazla ilgilenmedi. Saldırılarının yoğunlaştığı 12-17 Temmuz dönemi de Yenidüzen hemen her gün Gazze’ye bir veya iki sayfa ayırdı. Ancak 6 gün boyunca barışçı Yahudilerin gösterileri ile ilgili herhangi bir haber veya fotoğraf yayınlanmadı. 
Uluslararası medyadaki haber mekanizmalarının ön plana çıkardığı gündemden ve geleneksel haber dilinden kurtulmak kolay değil. Halbuki barış gazeteciliği (ki Yenidüzen’in ilkeleri arasındadır) farklı bir gazetecilik dili geliştirmeyi öngörür. Yani İsrail şiddetine dur diyen Yahudilerin gösterilerine gündemde daha ön sıralarda yer verilmeliydi.

Uluslararası ve bölgesel haber tekelleri, gündem dışı bıraksa da, internetteki alternatif medya    ve sosyal medya Yahudi barış hareketinin haberleriyle dolu ve okurun-izleyicinin karşısına çıkarılmayı bekliyor.

Barışçı Yahudilerin varlığını önemsetmek, barış umudunu güçlendireceği gibi, Hitler’i göreve çağıran Yahudi düşmanlarının oyununu da bozacaktır.

İsrail saldırıları, özellikle müslüman dünyada giderek artan bir öfke ve Yahudi düşmanlığı yaratıyor. Ancak öfke ve düşmanlık Siyonist saldırıları durdurmuyor, IŞİD gibi örgütlere psikolojik zemin hazırlıyor. IŞİD’in de İsrail’le savaşmakla uzaktan yakından ilgilenmediğini, islam adına şiileri, alevileri katlettiğini görüyoruz.

Ortadoğu’da çözüm barıştır ve barışın dili kullanılmalıdır.


---------------------------------------

YAHUDİ BARIŞ HAREKETİNDEN ÖNEMLİ ÖRNEKLER

-1978: Peace now (Şimdi Barış) örgütü kuruluyor. Ƒilistinlilerle barış için dönem dönem 100 binlerin katıldığı eylemler yaptılar. (http://peacenow.org.il/eng/)
-İsrail ordusu, Gazze, Batı Şeria ve Lübnan’a her saldırdığında barışçı İsrailliler, savunma Bakannlığı önünde eylem yapıyor.
-2012: İsrail hükümetinin İran’a saldırganlığını tırmandırması karşısında, sosyal medyada “İran’ı seviyoruz” kampanyası başlatıldı. Kampanya daha sonra sokağa taşındı ve hükümet protesto edildi.
-İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesi için sayısız miting yapıldı
-2004: Savaş karşıtı eski İsrailli askerler ‘Breaking The Silence’ (Sessizliği Bozmak)  insiyatifini kurdu ve ordunun Filistinlilere yönelik mezaliminin bilinmeyen yönlerini deşifre etmeye başladı. (http://www.breakingthesilence.org.il/)
-2014 - Temmuz, Dünyanın birçok yerinde yüzbinlerce Yahudi, meydanlarda, salonlarda Gazze saldırısını protesto ediyor.

Bu yazı toplam 2558 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar