1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gazze’ye İki Toplumlu Yardım Çağrısı
Gazze’ye İki Toplumlu Yardım Çağrısı

Gazze’ye İki Toplumlu Yardım Çağrısı

Kıbrıslı Türk ve Rumlardan oluşan bir grup, farklı bir ülkeye yardım amacı ile ilk kez bir araya geliyor. Deniz Birinci ve Eleni Theocharous’un öncülük ettiği grup, Gazze’ye medikal yardım sağlamak amacı ile Avrupa Birliği’nin ilgili makamları ile görüştü

A+A-

Tanju KONURALP
Ülke tarihinde ilk kez, iki toplumlu bir grup, farklı bir ülkeye yardım amacı ile bir araya geliyor. AB Parlamentosu üyesi Dr. Eleni Theocharous ile Deniz Birinci’nin öncülük ettiği grup, Gazze’ye medikal yardım sağlamak amacı ile Avrupa Birliği ile görüştü. AB ve İsrail’in de onayını alarak, Gazze’ye bir gemi ile doktor, hemşire ve ilaç yardımı götürmeyi planlayan grup adına Deniz Birinci, YENİDÜZEN’e bilgi verdi. AB’nin ilgili kurumlarından kaynak ve giriş çıkış konularında onay beklediklerini dile getiren Birinci, özellikle ülkedeki doktorlara ve Arapça bilen gönüllülere çağrıda bulundu: “Desteğinizi bekliyoruz.”

“Çalışmalarım dikkat çekti”
Yardım organizasyonu ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Deniz Birinci, Gazze’ye yardım amacı ile ilk olarak kişisel bir çalışma başlattığını kaydetti. Bu doğrultuda Filistin Elçiliği’ne gittiğini ifade eden Birinci, yardımcı olmak istediği yöndeki çağrılarına, elçiliğin kayıtsız kaldığını belirtti. Daha sonra Gazze’de gönüllü olarak çalışmalarda bulunan kişilerle temas kurduğunu ifade eden Birinci, bu doğrultuda “Gazzeli Çocuklara Yardım Vakfı”na ulaştığını ve bu vakfa 10 Bin Dolar’lık bir yardım kampanyası başlattığını dile getirdi. Kampanyanın iki hafta içerisinde hedefine ulaştığını kaydeden Birinci, bu çabalarının Güney’de AB Parlamento üyesi Dr. Eleni Theocharous tarafından fark edildiğini ve projenin bu şekilde başladığını açıkladı.

“Theocharous 34 kez Gazze’ye gitmiş biri gönüllü”
Dr. Eleni Theocharous hakkında da bilgi veren Birinci, Theocharous’un toplam 34 kez Gazze’ye gönüllü olarak gittiğini ve burada binlerce ameliyat gerçekleştirdiğini vurguladı. Theocharous’un mesleki hayatı boyunca, 34 bin ameliyat gerçekleştirdiğini dile getiren Birinci, bu ameliyatların nerdeyse yarsının, Müslüman hastalara uygulandığının altını çizdi.

“Bir adım öne gitmek istedik”
Kendi çalışmalarının Theocharous tarafından duyulduğunu kaydeden Birinci, ilk buluşmanın bu vesileyle gerçekleştiğinin altını çizdi. Gerçekleştirilen buluşmada, Theocharous’un kendisine “Gel bir adım öne gidelim” şeklinde bir teklifte bulunduğunu sözlerine ekleyen Birinci, bu bağlamda iki toplumlu bir medikal projeyi hayata geçirme kararı aldıklarının altını çizdi. Ülke tarihinde de bir ilk oluşturacak proje kapsamında, ilk kez Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum doktor ile hemşirelerin, gönüllü olarak Gazze’ye gitmesi kararlaştırıldı. Bu operasyonun bir gemi ile ve gerekli tıbbi malzeme ile Gazze’ye giderek gerçekleştirileceğini belirten Birinci, konu ile ilgili olarak AB’nin ilgili kurumları ile de görüşüldüğünün altını çizdi.

“Filistin Elçiliği ile görüştük”
İlk buluşmanın ardından çalışmalara başladıklarını ifade eden Birinci, ilk adım olarak Filistin Elçiliği ile görüştüklerini ve neye ihtiyaçları olup olmadığını sorduklarını kaydetti. Elçilikten gerekli ihtiyaç listesini aldıklarını dile getiren Birinci, bu bağlamda medikal yardım projesinin, atılacak ilk adım olmasına karar verdiklerini söyledi.

“Alabileceğimiz kadar yaralı çocuğu ülkeye getireceğiz”
Amaçlarının iki toplumdan, tamamı ile resmiyet dışı bir şekilde gönüllü olacak doktor ve hemşirelerin, gerekli tıbbi malzemeler ve yine gönüllü siviller ile birlikte Gazze’ye ulaşmak olduğunu kaydeden Birinci, bu yolculuğun bir gemi ile gerçekleştirileceğinin altını çizdi. Olayların beklenen şekilde gelişmesi ihtimali ile Birinci, medikal yardımın Gazze’ye ulaşması ile birlikte, buradan alabilecekleri kadar yaralı çocuğu aynı gemi ile Kıbrıs’a ulaştırmak ve tedavilerini burada üstlenmek olduğunu vurguladı. Birinci, henüz Gazze’ye herhangi bir ülkenin yardım elini uzatmadığını savunarak, hedeflerine ulaşmaları sonucunda, ikinci bir ilki de gerçekleştirebileceklerini kaydetti.

“AB kurumları ile görüştük”
Yapılacak yardım operasyonunun, tamamı ile yasal bir çerçevede gerçekleşmesi adına, AB’nin ilgili kurumları ile görüştüklerini vurgulayan Birinci, gerek kaynak yardımı, gerekse resmi izinler açısından konuya olumlu bakıldığını belirtti. Şu anda, AB’den konuyla ilgili onay beklediklerini de kaydeden Birinci, onayın verilmesi ile birlikte, harekete geçileceğinin altını çizdi.

“Gönüllülere ihtiyacımız var”
Güney’de “Gönüllü Doktorlar” grubu, Kuzey’de ise Tabipler Birliği ile görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Birinci, amaçlarının iki toplumdan da on doktor ve hemşirenin, Gazze’ye götürülmesi olduğunu vurguladı. Özellikle Kardiyoloji, Psikoloji ve Çocuk Doktoru ihtiyacı olduğunun altını çizen Birinci,  hemşirelerin yanı sıra; Arapça bilen gönüllülere de ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Projenin siyasetten bağımsız gerçekleştiğine dikkat çeken Birinci, bu bağlamda ülkedeki tüm doktor ve hemşirelere çağrıda bulunarak, gönüllü olacakların kendisine [email protected] adresinde ulaşması ricasında bulundu.

“Gönüllü ev sahiplerimiz var”
Projenin duyulması ile birlikte, kendilerini birçok ailenin aradığını sözlerine ekleyen Birinci, Gazze’den getirilmek istenen çocuklara ev sahipliği yapmak konusunda gönüllü olduklarının altını çizdi. Ailelerin, belirli bir süre için gelecek çocuklara kapılarını açmak istemesinin oldukça güzel bir olay olduğuna değinen Birinci, projenin hayata geçmesi ile çok büyük bir adım atılmış olacağına işaret etti.

Bu haber toplam 2812 defa okunmuştur
Etiketler : ,