1. YAZARLAR

  2. Onur Olguner

  3. GELECEĞİ PLANLAMAK İÇİN TABULARI YIKMAK ŞART
Onur Olguner

Onur Olguner

GELECEĞİ PLANLAMAK İÇİN TABULARI YIKMAK ŞART

A+A-

Geçtiğimiz hafta LTB Teknik İşler ve Kentsel Tasarım Komitesi altında oluşturduğumuz Lefkoşa İmar Planı Komisyonu toplantılarından ilkini yaptık. Bir süredir Lefkoşa İmar Planı ile ilgili vatandaştan aldığımız talepleri, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden aldığımız çalışmalarla harmanlıyorduk. Son olarak bunlara komitemizin de görüşlerini ekleyerek Şehir Planlama Dairesi'ne gönderdik.

Lefkoşa İmar Planı pek çoğumuzun hayatına doğrudan etki eden bir doküman. Ülkemizin tek imar planı olmasından dolayı da göze batıyor açıkçası. 2001 yılında uzmanlar tarafından hazırlanan bu plan, yıllar içinde bazı ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmiş. İhtiyaçlar karşılanmadığında ise ortaya büyük sıkıntılar çıkmış.

İşte tam da bu sıkıntıları görerek, bu yıl yapılacak imar planı değişikliğine bazı öneriler hazırladık. Bu haftaki köşe yazımda önerilerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum.

KAFE, BAR ve RESTORANLARIN YARI AÇIK TERASLARI

5 yıldır DAÜ Mimarlık Fakültesi'nde ders veriyorum. Öğrencilerimizin projelerini değerlendirirken dikkat ettiğimiz bazı önemli noktalar vardır. Bunların arasında en önemlisi, dış mekanda bulunup da üzeri kapalı olan yarı açık teraslardır.

Bu yarı açık teraslar yaz aylarında güneşten, kış aylarında yağmurdan koruma görevi görürler. Özellikle yeme ve içme yapılan mekanlara konulması, mimarlık öğrencilerinin geçer not alması için önemli bir kıstastır.

Maalesef Lefkoşa İmar Planımız, birinci sınıf mimarlık öğrencilerinden bile talep ettiğimiz bu ihtiyaca karşılık veremiyor. Durum böyle olunca, restoranların çoğunlukta olduğu Mehmet Akif Caddesi ve Osmanpaşa Caddesi gibi yerler, bu ihtiyacı yasaya aykırı bir şekilde karşılamak zorunda kalıyor. Daha da kötüsü, yasa tahtında yarı açık teraslar ve kaçak yapılaşma aynı kefeye konuluyor. İhtiyacı engellemekten çekinen belediye başkanları ise kaçağa müdahale etmekte güçlük çekiyor.

Bizler bu imar değişikliğinde restoran, kafe ve bar gibi yerlerin yarı açık teras yapabilmelerini talep ettik. Zemin kat yapı alanının belli bir oranında olacak, on ayak mesafesinin içerisine  girebilecek ve yarı açık teraslar oluşturacak bir adım için önerimizi sunduk. Umuyoruz ki bu ihtiyaç imar planı değişikliğinde karşılanacaktır.

MİNİMUM KONUT ALANI

Yalnız başına yaşayan insanların ve öğrencilerin sayısının gitgide arttığı şehrimizde, apartman dairelerinin en az 60 metrekare olması kuralı artık ihtiyaca karşılık verememektedir. Dahası öğrenci konaklamasını yurt binalarına doğru yönlendirmektedir. Bu sebepten dolayı, apartman dairesi alanını tanımlayan maddenin, 1+1 daireleri de göz önünde bulunduracak şekilde düzenlenmesini görüşlerimize yazdık.

VİZYON PROJELERİNE YÖNELİK İMAR TEŞVİKLERİ

Maalesef Lefkoşalıların şehrin gürültüsünden  kaçabileceği, soluk alabileceği ve mutlu olabileceği alanları çok az. Bu sebepten dolayı kent parkları, dere rehabilitasyon projeleri, meydan projeleri ve toplu taşıma sistemleri gibi vizyonların ekonomisini oluşturacak İmar Teşviklerini öneri olarak sunmayı tercih ettik.

Güney Lefkoşa’da otoparklar için uygulanan bu sistemin benzerini ise şu şekilde kurguladık:

  • Şehir Planlama Dairesi, KTMMOB ve ilgili belediye kamu yararı için bir vizyon projesi hazırlayacak (Ör. Dereboyu Dere Projesi, Lefkoşa Kent Parkı, Toplu Taşıma Projesi)
  • Projenin etki edeceği bölgelerde daha büyük bina yapma seçeneğini sunan imar teşviği açılacak.
  • Mal sahibi isterse projesini mevcut imar hakkına göre yapabilecek. Veya bunun yerine imar teşviğinden yararlanıp, daha büyük bir bina yapabilecek.
  • Mal sahibi daha büyük bir bina yapmaya karar verirse, yapacağı ekstra kısımdan elde edeceği katma değerin yarısını, önceden belirlenmiş vizyon projesinin yapımı için kamuya verecek.
  • Burada oluşturulan kaynak sadece ilgili bölgede belirlenmiş vizyon projesinin yapımı için kullanılacak. Böylece hem yatırımcı, hem kamu, hem de Lefkoşa kazanmış olacak.

ARABA ASANSÖRÜ

Ülkemizde otopark için yaptığımız bodrum katlarının büyük bir kısmı, rampalar tarafından işgal edilmektedir. Rampanın işgal ettiği alan o kadar büyüktür ki, genellikle bodrumda kazılan alanın 1/3’ü ile 1/4‘ü arası yer tutar.

Her ne kadar yasada engelleyici bir madde olmasa da, bodrum katlarını etkin bir şekilde kullanabilmek amacıyla araba asansörünün yapılabilmesi ile ilgili kıstasları komitede dile getirdik. Böylece en küçük arazide bile bodrum katı yaparak otopark sorununa bir soluk getirmeyi umut ediyoruz.

Bu maddelerin dışında birçok konuyu  daha komitede görüşerek Şehir Planlama Dairesine gönderdik. Umuyoruz ki bu görüşler dikkate alınacak ve Lefkoşa İmar Planı hem Lefkoşa’nın hem yatırımcının hem de Lefkoşalının faydasına olacak şekilde düzenlenecektir.

Çünkü planlamak geleceğe yatırım yapmak demektir. Ve geleceği ancak tabuları yıkarak planlayabiliriz.

 

 

 

Bu yazı toplam 2419 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar