Gençlerden Çevre farkındalığı
“Gelecek için Kuşlar” projesi, 2-7 Eylül tarihlerinde 34 Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk öğrencinin katılımı ile gerçekleşti.
Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk gençlerden;
Çevre farkındalığı
“Gelecek için Kuşlar” projesi, 2-7 Eylül tarihlerinde 34 Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk öğrencinin katılımı ile gerçekleşti. HasNA, ABD Elçiliği, Küçük Hibe Programı, Bio-Life projesi tarafından desteklen projede öğrenciler kuşları tanıma, kuşların önemini öğrenme fırsatı yakalarken, kamp boyunca öğrenciler, Kıbrıs’ın biyolojik çeşitliliği hakkında bilgi sahibi oldular. Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Türkseven, etkinlik ile ilgili şunları belirtti:
Toplum bilinci
“Gelecek için Kuşlar projesi, HasNa ve Amerika Kıbrıs Elçiliği, Küçük Hibe Programı, Bio-Life projesi tarafından desteklenmekte ve Terra Cypria ile Biyologlar Derneği tarafından yürütülmektedir. Proje kapsamında 2-7 Eylül tarihleri arasında Kritou Tera ve Kantara’da 34 Rum ve Türk öğrencinin katıldığı çevre eğitim kampı düzenlenmiştir. Kampta öğrenciler kuşları tanıma, kuşlar hakkında bilgi ve beceri kazanma, kuşların önemini öğrenme fırsatı yakalamıştır. Ökse veya ağ ile yasadışı olarak kuşların tuzakla yakalanmasının kuşlara ve doğaya çok zarar verdiği konusunda farkındalık yaratılmış ve bu avcılığın önüne geçmek için toplumun bilinçlenmesi ve mücadele edilmesi konusunda hem fikir olunmuştur.”
“Çevrenin korunması gereği…”
“Proje kapsamında Kritou Tera’daki Çevre Eğitim Merkezinde öğrencilere kuşların beslenmeleri, üremeleri, habitatları, göç yolları hakkında çeşitli sunumlar yapılarak bilgi verilmiş çeşitli arazi çalışmaları ve yürüyüşler düzenlenmiştir. Kuşlar için var olan tehlikelere dikkat çekilmiş ve kuşların neden korunması gerektiği üzerinde durulmuştur. Ayrıca öğrenciler arazi çalışmalarına katılarak kuşların yedikleri böcekleri, kertenkeleleri ve kelebekleri yakalayarak mikroskop altında onları inceleme ve tanıma fırsatı yakalamıştır. Ahşaptan oluşan çeşitli kuş yuvalarını kendileri yaparak beceriler kazanmışlar, Episkobi’deki Çevre Eğitim Merkezi ziyaret edilerek Kıbrıs’ın biyoçeşitliliği hakkında bilgi sahibi olmuşlardır. Yine düzenlenen çevre gezileri ile Akama Burnu, Episkobi’nin uçurumları, Akrotiri deki Tuz Gölü ziyaret edilmiştir. Akrotiri deki 2000 tane flamingo öğrencilerin büyük ilgisini çekmiştir. Avrupa’dan ülkemize gelen göçmen kuşların ağ ile yakalanarak gerekli ölçümler ve bilimsel bilgi toplandıktan sonra halkalanarak tekrardan doğaya bırakılmasını ve bu çalışma hakkında bilgi alınması da öğrencilerin büyük ilgisin çekmiştir. Projenin devamında Kantara’ya gidilmiş orada yürüyüş yapılarak dağ ve orman ekosistemi incelenmiş kuşlar gözlemlenmiştir. Yine Magosa’daki Ayluga Göleti ziyaret edilerek göletteki su kuşları öğrencilere tanıtılmıştır. Projenin sonunda öğrenciler hem yeni yerler görme, ülkesini ve biyolojik çeşitliliğini özellikle de kuşları tanıma yeni dostluklar kurma fırsatı yakalamış hem de özelde kuşların genelde çevrenin korunması gerektiğini bir kez daha yaşayarak öğrenmişlerdir”
YD