1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Genel ilke olarak Anayasa’ya aykırı bir yasanın geçirilmemesi gerekir”
“Genel ilke olarak Anayasa’ya aykırı bir yasanın geçirilmemesi gerekir”

“Genel ilke olarak Anayasa’ya aykırı bir yasanın geçirilmemesi gerekir”

Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik’ten son yasa tartışmalarına yanıt:

A+A-

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Meclis’e önemli bir mesaj verdi: “Anayasa’ya aykırı olarak bilinen yasaların Meclis’te yapılmaması gerekir.”

Şefik, Kanal Sim’de katıldığı televizyon programında Fatma Azgın’ın sorularını yanıtladı.

“Geçicilerin kadrolanması”na yönelik yasada “Anayasa’ya aykırılık” tartışmalarının hatırlatılması üzerine Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, “Genel ilke olarak Anayasa’ya aykırı bir yasanın geçirilmemesi gerekir” yorumunu yaptı.

“Yasayı okumadım ancak daha önceki (Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili reddettiği) karara baktım, 3’e 2 çoğunlukla alındığını gördüm” diyen Şefik, yeni yasanın içeriğinin farklı olduğun düşünülmüş olabileceğini belirtti.

“Hassasiyet var”

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, genelde Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulması yönünde toplumda hassasiyet olduğunu söyledi.

Buna istisna Kamu Sağlık Çalışanları meselesini işaret eden Şefik, Anayasa mahkemesi kararına ilk kez “Mandamus Emirnamesi” yayınlandığını bu meselede gördüğünü söyledi.

Şefik, bir karara uyulmaması halinde mahkemeye yeniden müracaat gerektiğini anımsattı.

Döner sermaye yasasına “aykırılık” görüşü verdiklerini belirten Şefik, bu yasanın yeniden çalışılacağını sözlerine ekledi.

Eski yasalar güncellenmeli

Ceza Yasası’nın çok eski olduğunu ve güncellenmesi gerektiğini, yasanın bugünün ihtiyaçlarına ya da yeni nesil suçlara yanıt vermediğini belirten Narin Şefik, “Çevremizdeki ülkelerin ve yasalarımızın kökenini oluşturan İngiltere’nin yasalarına bakmamız gerekir, yine bize en yakın Türkiye’nin ve Avrupa Birliği’nin yasalarına, mevzuatlarına bakmak önemlidir. Tüm bunların uzmanlar  ve profesyoneller tarafından değerlendirilerek gerekli güncellemeler yapılması gerekir” diye konuştu.


 

Seçim sürecini Yüksek Seçim Kurulu olarak değerlendiren Narin Ferdi Şefik:

“Bizdeki nüfus verisi 230 bin 747”

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı olarak seçim süreci hakkında bilgi veren Narin Ferdi Şefik, ön seçim öncesi partilerin üye listelerini incelediklerini, çifte üyeliklerin düşürülerek net listelerin önceden partilere bildirildiğini söyledi.

Tüm bu çalışmaları iki personelle sürdürdüklerini ve bu nedenle biraz zorlandıklarını anlatan Narin Ferdi Şefik, “Ön seçimler bizlerin onayladığı üye listeleriyle yapılmıştır” dedi.

15 gün önceye kadar!

Yüksek Seçim Kurulu’ndaki nüfus sayısı ile Devlet Planlama Örgütü verilerinin farklı olabileceğini anlatan Şefik, “Bizdeki veriler nüfus sayımı ve sonrasında Kaymakamlıklar’ın bize bildirdiği verilerdir” dedi.

Nüfusun kendi kayıtlarına göre askı öncesi 230 bin 747 olduğunu söyleyen Şefik, 15 gün öncesine kadar yeni veri girişi yaptıklarını ve sonrasında veri almadıklarını söyledi.

En son yurttaşlıkların seçmen kütüğünde olmayabileceğini ifade eden Şefik, askı süresinde isimleri sandık listelerinde olmayanların itirazlarını yapabileceğini belirtti.

Şefik şöyle konuştu:

“Askı süresinin gayesi her sandıkta kimlerin olduğunun incelenmesidir. Seçmen listesine eklenmek isteyenlere ya da kütükte yer alanlara itiraz süresi de vardır ve bunlar değerlendirilecektir.”

“5 yıl ikamet şartı var”

Yasamızda yurttaşlık için 5 yıl ikamet şartı olduğunu ancak “istisnai yurttaşlık” durumunda bu şartın aranmadığını anlatan Şefik, “Basından izlediğim son dönemlerde istisnai yurttaşlıklar verildiğini de görüyorum. Yine de tüm yeni yurttaşlıkların istisnai olduğunu da düşünmüyorum” dedi.

Program yapımcısı Fatma Azgın’ın 1975 seçimlerinden bugüne seçmen sayısının 112 bin 844 arttığını söylemesi üzerine Narin Ferdi Şefik, iki tarih arasında da çok seneler olduğunu belirtti, “Son seçmen sayımız 188 bin 668’dir” dedi.

 


 

“Yeni ve daha geniş paravanlar geliyor”

Yeni seçim sistemi ile birlikte oy verme işleminin uzayabileceğini, ayrıca pusulaların daha çok yer tutacağını belirten Şefik, “Yeni paravanlarımız geliyor. Daha geniş paravanlar olacak. Sandıklardaki paravan sayısını da artırmak hedefindeyiz. Bu sistemde oy verme süresinin uzaması son derece doğaldır.”

“İhaleler için toplanıyoruz”

“Seçim yasakları ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nu en fazla meşgul eden ihalelerdir” diyen Şefik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni yasada, geçmişten farklı olarak zorunlu ihalelere, Yüksek Seçim Kurulu’nun da onayıyla izin veriliyor. Hemen her gün acil olduğu iddiasıyla incelememiz için müracaatlar geliyor.”

“Partiler kadrolarını eğitmeli”

Seçimlerde “itirazlar”ın sandıkta ve anında yapılmasının önemine de değinen Şefik, “Yasaya göre de sandıkta itiraz edilmesi gerekmektedir. Sandık Kurulu başkanlarının görevi de çok daha zor olacaktır. Siyasi partilerin de görev alacak temsilcilerini iyi eğitmeleri gerekiyor” diye konuştu.

 

 

Bu haber toplam 2725 defa okunmuştur