"Girne'de 2 yeni okul ihtiyaç"
KTÖS, Girne’de artan öğrenci sayısı nedeniyle, yeni okullara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Girne’de artan öğrenci sayısı nedeniyle, yeni okullara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Girne 23 Nisan İlkokulu’nun, 1100’e çıkan öğrenci sayısıyla, ülkenin en kalabalık ilkokulu olduğuna işaret eden sendika, “Girne merkezde en az 2 ilkokul ve 1 anaokul ihtiyacı olduğu açıktır” dedi.
KTÖS, özelde Girne, genelde ülkedeki eğitim sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bugün Girne’de basın toplantısı düzenledi.
Şehit Hasan Cafer İlkokulu’nda gerçekleşen toplantıya, KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, sendika yetkilileri, değişik okulların müdür ve öğretmenleri katıldı.
ELCİL: “YENİ EĞİTİM YILINA AYNI SORUNLARLA BAŞLAMAK İSTEMİYORUZ”
“KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2016-2017 eğitim yılının bugün sona erdiğini belirterek, yıl boyu eğitimdeki sorunların çözümü için uğraş verdiklerini söyledi.
Mevcut sorunların halen çözülmediği, artarak devam ettiğini ifade eden Elcil, 2017-2018 eğitim yılına aynı sorunlarla başlamak istemediklerini belirtti.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nı sorunların çözümü için uyaran Elcil, Girne’de ihtiyaç duyulan yeni okul binalarının yapımı için arazi tahsis edilmesi, bunun yanında mevcut okulların da kapasitelerini artıracak tedbirler alınmasını talep etti.
“YENİ OKUL BİNALARI VE EK SINIFLARA İHTİYAÇ VAR”
Elcil, Girne bölgesinde başta Girne merkez olmak üzere acil yeni okul binalarına ihtiyaç olduğunu, bunun yanında Esentepe, Alsancak, Dikmen, Karaoğlanoğlu ve Çatalköy İlkokulu’nun altyapılarının sınıf ilaveleri ile düzenlenmesi gerektiği, Lapta’ya ise yeni bir okul binası yapılması gerektiğini söyledi.
“ÖĞRETMEN, ÖĞRETMEN YARDIMCISI, HADEME VE SEKRETERE DE İHTİYAÇ VAR"
Ülkede artan nüfusa, mevcut okulların yeni öğretim yılında hizmet vermesinin mümkün olmadığını savunan Elcil, okullarda öğretmen, öğretmen yardımcısı, hademe ve sekretere de ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Hükümeti; eğitim sorunlarına karşı “duyarsızlık”, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nı ise “plansız, programsız işler” ile suçlayan Elcil, sorunların yeni öğretim yılında devamı edecek olması halinde bu durumun kendilerini eylem yapmak zorunda bırakacağını vurguladı.
Elcil, konuya belediyeler ve bölge halkının dikkatini çekmek, doğabilecek sorunları önceden paylaşmak ve çözüm yolları önermenin görevleri olduğunu da söyledi.
Elcil, açıklamasında şunları ifade etti:
“GİRNE MERKEZDE EN AZ İKİ İLKOKUL VE BİR ANAOKULA İHTİYAÇ VAR”
“Girne merkezde en az 2 ilkokul ve 1 anaokul ihtiyacı olduğu açıktır. Okullarımız ilave sınıflar kaldırmadığı gibi, mevcut hali ile sınıflardaki öğrenci sayıları 35 rakamının da üzerine çıkmıştır.
“GİRNE 23 NİSAN İLKOKULU’NDA ÖĞRENCİ SAYISI BİN 100’E ÇIKTI”
Girne 23 Nisan İlkokulu; öğrenci sayısı 1100’e çıkarak tüm Kıbrıs’taki en kalabalık ilkokul olma rekorunu elinde tutmaktadır. Hasan Cafer İlkokulu’nun öğrenci sayısı 600’e ulaşmış, Alsancak İlkokulu 500’e kadar çıkmış ve Çatalköy, Karaoğlanoğlu, Lapta ilkokullarında ise bu sayı 400’e dayanmıştır.
ANAOKULLARADA YER YOKLUĞU NEDENİYLE KAYIT YAPILAMIYOR
Maarif Anaokulu, Karakum Anaokulu ve Osman Türkay Anaokullarına başvuran öğrencilerden 60 tanesini yer yokluğu nedeni ile okullara almak mümkün olmamıştır.”
“OKUL YAPACAK YER YOK”
Elcil, yılbaşından bu yana ısrarla yeni okul binaları yapılması taleplerine karşı hükümet yetkililerinden ‘’Okul yapacak yer yok’’ yanıtını aldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Ne yazıktır ki cami yapmak ve üniversite kurmak için dönümlerce arazi bulabilen, Suat Günsel’e 14 parsel üzerinden 16 dönüm arazi verebilen Eğitim Bakanı Özdemir Berova devlet okulu yapabilmek için arazi bulamamaktadır. Bu tam bir utanç olup, çocuklarımızın eğitim hakkı ile oynamak, öğretmenlerimizi de çok kötü çalışma ortamlarında çalışmaya zorlamak anlam taşımamaktadır.”
“ANA DİLİ TÜRKÇE OLMAYAN ÖĞRENCİ SAYISINDA ARTIŞ... ORYANTASYON HİZMETİ YOK”
Okullarda Türkçe bilmeyen ailelerin çocuklarının varlığına da işaret eden Elcil, “Adamızın kuzeyine gelen nüfus içinde Türkçe konuşamayan ailelerin çocukları da okullarımıza devam etmektedir. Özellikle Girne bölgesi okullarında ana dili Türkçe olmayan çocukların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bugün aynı okul çatısı altında olup da farklı dil konuşan öğrenciler eğitim almaya çalışmasına rağmen, Eğitim Bakanlığı’nın ana dili Türkçe olmayan çocuklara yönelik oryantasyon eğitimi içeren hiçbir eğitim hizmeti yoktur. Okullar bu ihtiyacı kendi imkanları ölçüsünde karşılamaya çalışmaktadırlar”şeklinde konuştu.
“REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN İLE ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMEN EKSİĞİ VAR”
Okullardaki öğrenci yoğunluğu ve okul alanlarının yetersizliğinin öğrencilerin ve öğretmenlerin motivasyonlarını düşürdüğünü belirten Elcil, “Kalabalık sınıflar disiplin sorunlarının artmasını getirmekte, rehberlik ve psikolojik danışman ve özel eğitim öğretmeni eksiklikleri de bu sorunların çözümsüz kalmasına katkı koymaktadır” dedi.