Girne'nin 'sağlığı' bozuldu
Girne Akçiçek Hastanesi’nin tek dâhiliye uzmanı olan ve maruz kaldığı iş yükü nedeniyle eleştirilerde bulunan Dr. Hüdaverdi’nin tepkisi sürerken, sosyal medya üzerinden de doktora destek amaçlı örgütlenme başladı.
Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde görev yapan Dahiliye Uzman Hekimi Özcan Hüdaverdi, “tek dahiliye doktoru” olarak ağır şartlarda görevini tek başına yaptığını ve artık sağlığının bozulduğunu belirterek hastaneden ayrılmayı düşündüğünü açıklaması ile başlayan süreç “Girne doktorsuz kalır mı” sorusunu gündeme taşıdı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise “Dahiliye doktoru bulamıyoruz” diye konuşuyor…
Girne Akçiçek Hastanesi’nin tek dâhiliye uzmanı olan ve maruz kaldığı iş yükü nedeniyle eleştirilerde bulunan Dr. Hüdaverdi’nin tepkisi sürerken, sosyal medya üzerinden de doktora destek amaçlı örgütlenme başladı.
Girne Hastanesi Başhekimi Doktor Ceyhun Birinci, Dahiliye Doktor eksikliği olduğunu bununla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın bir arayış içinde olduğunu açıkladı.
Müsteşar Dr. Ali Çaygür, olayın tamamen şov olduğunu iddia etti.
Hüdaverdi, isyanından sonra hastane şartlarında bir değişim olmadığını, hayatlarından ödün veren sağlık çalışanları olarak halktan da hiç destek görmediklerini ifade etti. Yoğunluktan ötürü bakamayıp geri gönderdiği hastalarından özür diledi.
Devrim DEMİR
Girne Akçiçek Hastanesi’nde tek dâhiliye uzmanı olarak çalışan ve Aralık ayında iş yoğunluğundan dolayı sağlığının bozulduğunu, istifa edeceğini duyurarak gündeme gelen Dr. Özcan Hüdaverdi’nin isyanı devam ediyor.
Aralık ayında istifa noktasına gelen ve Sağlık Bakanlığı ile görüştükten sonra şartların halen değişmediğine dikkati çeken Doktor Hüdaverdi’ye sosyal medyadan destek yağdı. Hüdaverdi’nin sesine kulak veren halk sosyal medya üzerinden örgütlendi. “Dr. Özcan Hüdaverdi yalnız değildir! Akçicek Hastanesi hepimizindir! etiketiyle oluşturulan Facebook sayfasına bir günde yüzlerce kişi üye oldu.
YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ali Çaygür, Dâhiliye Doktoru sıkıntısı olduğunu özellikle Akçiçek Hastanesinde bu sorunun ciddi şekilde yaşandığını kaydetti.
Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Ceyhun Birinci, hastanede yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını kaydetti. Özveri ile çalışan tüm doktorlarına teşekkür etti.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Doktor Ali Çaygür:
“Doktor sıkıntısı yaşanıyor”
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ali Çaygür, Dâhiliye Doktoru sıkıntısı olduğunu özellikle Akçiçek Hastanesinde bu sorunun ciddi şekilde yaşandığını kaydetti.
YENİDÜZEN’e konuşan Doktor Ali Çaygür, Girne Akçiçek Hastanesinde 2 Kardiyolog, 2 Dâhiliye ve 1 Göğüs doktoru bulunduğunu söyledi.
Çaygür, Akçiçek Hastanesinde görevli bir dâhiliye doktorunun geçtiğimiz hafta trafik kazası yaptığını ve kaburgaları kırıldığı için raporlu olduğunu ifade etti.
Ciddi bir doktor sıkıntısı yaşandığını ifade eden Çaygür, bakanlık olarak devreye girdiklerini ve sözleşmeli de olsa Dâhiliye doktoru bulamadıklarına vurgu yaptı.
“İş şova döndü”
Çaygür, Sağlık Bakanlığı olarak Akçiçek Hastanesinde yaşanan sıkıntının farkında olduklarını, Güzelyurt’ta bir Doktor bulunduğunu onun bir süre Akçiçek Hastanesine kaydırılma çalışması yapmayı deneyeceklerini ifade etti. Dâhiliye Doktoru eksiklerinin farkında olduklarını kaydeden Çaygür, işin sosyal medya boyutu olmadığını belirterek, “Sosyal medyadaki örgütlenme tamamen şovdur” dedi.
“10 bin TL ek mesai alınıyor”
Çaygür, sıkıntının gece nöbetleri olduğuna değinerek Doktor Özcan Hüdaverdi’nin iş yükünün farkında olduklarını aşmak için bakanlık olarak çabaladıklarını söyledi.
Çaygür, “Ciddi şekilde bir doktor sıkıntısı genel anlamda var. Bu Girne Akçiçek Hastanesinde gözle görülür boyutta. Nöbetler arttı, iş yükü fazla ancak bugün 3 bin 500 TL’ye çalışan onlarca kişi var, ek mesaiye kalan doktorların 10 bin TL’ye varan ek mesaileri var” dedi.
Girne Akçiçek Başhekimi Ceyhun Birinci:
“2 dahiliye Uzmanı, 2 kardiyoloji uzmanı, 1 göğüs uzmanı var”
Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Ceyhun Birinci, hastanede yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını kaydetti. Özveri ile çalışan tüm doktorlarına teşekkür eden Birinci şunları söyledi:
“Birkaç günden beri takip ettiğim Dr. Özcan’la ilgili yazılanlardan çok mutlu oldum ama bilmenizi isterim ki hastanemizde özveri ile geceli gündüzlü çalışan başka doktorlarımız da var. Girne Akçiçek Hastanesi'nde şu an 2 dahiliye Uzmanı, 2 Kardiyoloji Uzmanı, 1 göğüs Uzmanı, diğer branşlarda sayıları daha az olmasına rağmen tüm arkadaşlarımız özveri ile çalışmaktadırlar, sorunlarımız vardır, ve sürekli bakanlıkla bunları konuşmakta destek olmalarını istemekteyiz, Dahiliye Uzmanı 2 kişi yeterli değil doğrudur ama bütün yükü bir arkadaşımız çeker gibi bir yanlış anlaşılma olmasın diğer saydığım tüm arkadaşlar da ayni özveri ile çalışmaktadır. Dâhiliye Doktoru henüz bulunamadığından gönderilemedi ama bakanlık arayış içindedir. Yakın zamanda Dr. Levent Bey kardiyoloji uzmanı destek olsun diye hastanemize istihdam edilmiştir, hızla artan nüfusa oranla alt yapımız yeterli gelmemektedir yeni bir hastane projesi gündemde, diğer eksikliklerle ilgili de sürekli taleplerimiz devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı da destek olmaya çalışmaktadır, ben tüm Doktor arkadaşlarıma bu şartlarda özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederim, birlikte daha iyi bir sağlık hizmeti verebilmek için uğraşacağız çalışacağız. Girne halkını doğru bilgilendirmek ve özveri ile çalışan tüm Akçiçek Hastanesi doktorlarıma teşekkür etmek istedim saygılar sunarım.”
Doktor Özcan Hüdaverdi Aralık ayında isyan etmişti
Dr. Özcan Hüdaverdi’nin Aralık ayındaki paylaşımı: “Çok üzülerek yazıyorum. 2008 Ocak ayından itibaren Girne Dr. Akçiçek hastanesinde kendimden çok ödünler vererek elimden geldiği kadar tüm hastalarımıza yardımcı olmaya ve şifa bulmalarını sağladım. Bin şükür ki binlerce yüreğe dokundum ve alnımın akı ile yürüdüm… 5 gündür tek dahiliye uzman hekimi olarak elimden geldiğince hizmet vermekteyim. Dahiliye branşı Akçiçek Hastanesinde temel branş görevi yapmakta, çünkü ilgili branşların olmaması üzerine diğer branşlara da dahiliye hizmet vermektedir. Kontrolsüz bir biçimde artan nüfusa karşı, yıllardır dahiliye branşının eksik olması ve günün sonunda bu şekilde tek doktor olarak hizmet vermek şahsen tüm sağlığım bozulmuş durumdadır. Ağır şartlarda görevimi tek başıma bu şekilde bozulmuş sağlığım ile sürdürmem mümkün olmayacağını ve çok üzülerek Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nden ayrılmayı düşünüyorum…” Ne değişti?
Halk sosyal medyada örgütlendi…
Hüdaverdi’nin Şubat ayı paylaşımı:
İsyanımdan sonra ne mi değişti?? Hiçbir şey değişmedi! Hasta olarak bana ayaktan muayeneye gelip yetişemediğim ve çevirdiğim herkesten çok özür diliyorum. Akçiçek Hastanesinde nöbetçi doktor eksikliğinden dolayı haberler oldu, manşetler oldu. Sağlık çalışanları olarak hayatlarından ödün veren bizler halktan hiç destek görmedik, aksine kolumda serum alırken muayeneye gelen hastaların cevabı “E biz ne olacağız, ne yapacağız ?” demesi cabası.. Mahalle başı mobbese döşeyen zihniyet, halkının sağlığını, eğitimini düşünmüyorsa eğer diyecek hiçbir sözüm yok. Zorlu mesleki hayatımda eve hep yorgun ve aileme bakamayacak kadar sinirli geldiğim günler oldu. 6 günde 3 gün nöbetçiyim ve gün başı 36 saat mesai yapıyoruz. İdarecilerde ‘idare et’ desinler... Sözün bittiği yerdeyiz. Kendi hayatımdan çok ödünler vererek hizmet verdim. İleri derece crohn hastası olarak almış olduğum tedavilerden, bir keresinde anaflaktik şoka girdim ve öldüm... Dr. Yonca Hanım, Dr. Ece Hanım, Dr. Nadire Hanım beni hayata döndürdü ve ertesi gün işime devam ettim. Benim isyanım… Sağlığımıza sahip çıkalım…”
İş yoğunluğundan dolayı sağlığının bozuk olduğunu, muayeneye gelen bazı hastalara yetişemediğini belirten ve özür dileyen Hüdaverdi’nin sesine bu kez Kıbrıs Türk halkı kulak verdi. Hüdaverdi’nin “Destek görmedik” feryatları üzerine sosyal medya üzerinden örgütlenen halk, “Dr. Özcan Hüdaverdi yalnız değildir! Akçicek Hastanesi hepimizindir! etiketiyle platform oluşturdu. Oluşturulan facebook sayfasına bir günde 600 kişi üye olurken, platformda yazılan mesajlarda sağlığa, doktorlara ve hastanelere yeterli ilginin gösterilmediği belirtiliyor.