1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “GKK’da çalışan işçilere haksızlık yapılıyor”
“GKK’da çalışan işçilere haksızlık yapılıyor”

“GKK’da çalışan işçilere haksızlık yapılıyor”

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın sivil işçi kadrosundan emekli olan Abdullah Özbengü, GKK’da çalışan sivil işçiler ile devlet dairelerinde çalışan işçilerin saat başı ücretlerinde ‘eşitsizlik’ olduğu gerekçesiyle mücadele başlattı…

A+A-

Didem MENTEŞ

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın sivil işçi kadrosundan emekli olan Abdullah Özbengü, GKK’da çalışan işçilerin saat başı ücretlerinin, Devlet dairelerinde çalışan işçilerden daha az olduğunu ifade etti , “eşitsizlik” yapıldığı gerekçesiyle mücadele başlattığını açıkladı.

2016 Ağustos ayında Güvenlik Kamu Görevlileri Yasası’na bağlı olarak iş başı ücretleriyle ilgili bir tüzük hazırlanarak Başbakanlığa sunulduğu ancak hiçbir sonuç alınmadığı gerekçesiyle 2 arkadaşıyla birlikte mücadele başlattıklarını savunan Özbengü, Başbakanlık başta olmak üzere Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini, Meclis’e ve ombudsmana birer yazı göndererek haklarını aramaya çalıştıklarını dile getirdi.

“1 Ocak 2017’de Barem 9/17’den saat başı ücretim 35 TL idi ama devlette aynı baremi emsal eden bir işçi 35.90 TL saat başı ücreti alıyor. Bu da bir ayda 160 TL’ye denk gelir. GKK’da biz yaz kış 40 saat çalışırdık, devlet dairesindekiler daha az çalışır”

25 yıl 9 ay görev yaptıktan sonra geçen ay emekliye ayrılan Özbengü, “biz devletteki işçilerle iş başı ücretlerimizin eşitlenmesini talep ederken, Mayıs ayında bir genelgeyle iş başı ücretlerinde kesinti yapıldı” dedi.

 

“Çalışma başlattık”

Özbengü, 2016 yılı Ağustos- Eylül aylarında GKK Merkez Şube’nin işçilerin saat başı ücretlerinin, devlet dairesinde çalışan işçilerin saat başı ücretleriyle eşit olması için bir tüzük hazırlayarak Başbakanlığa sunduğunu söyledi. Özbengü, “Bize de tüzükle ilgili tanıdığımız siyasilere bilgi vermemizi ve Meclisten geçirilmesi için uğraşmamız söylendi. Biz de 3 arkadaş ilk olarak işçiler konusunda bilgili oldukları için Kamu-İş’i ziyaret ettik. GKK’da çalışan işçiler sendikalı olamaz ama neler yapabileceğimizi konuştuk. Başbakan ve Maliye Bakanlığıyla ilişkileri olduğu için bize tüzüğün geçmesi için yardımcı olmalarını istedik. Daha sonra Başbakanın müsteşarlarıyla görüştük, arşivi karıştırıp bize yardımcı olacaklarını söylediler. Biz bu arada bekleme sürecine girdik. Aralık ayına geldiğimizde Bakanlar Kurulu’ndan bizim tüzükle ilgili Meclis’e bir şey gönderilmediğini gördük. Biz de 3 arkadaş oturup bir yazı hazırladık ve Başbakanlığı Ombudsmana şikayet ettik. Mevcut Güvenlik Kamu Görevlileri Yasası ve iş başı ücretleriyle ilgili değişiklik istenen tüzüğü de sunduk. Ombudsmandaki denetçi gerek GKK gerek Maliye Bakanlığı gerekse Başbakanlığa bağlı Personel Dairesi’ni arayarak bu konuda çalışma başlattı. Ağustos ayında rapor açıklanacak” şeklinde konuştu.  

“2016 Ağustos ayında Güvenlik Kamu Görevlileri Yasası’na bağlı olarak iş başı ücretleriyle ilgili bir tüzük hazırlanarak Başbakanlığa sunuldu. Bize de tüzükle ilgili tanıdığımız siyasilere bilgi vermemizi ve Meclisten geçirilmesi için uğraşmamız söylendi. Biz de gerekli görüşmeleri yaptık. Aralık ayına geldiğimizde Bakanlar Kurulu’ndan bizim tüzükle ilgili Meclis’e bir şey gönderilmediğini gördük”

“Sonuç alamadık”

GKK’nın Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı hazırlayıp Başbakanlığa sunmasının güzel bir durum olduğunu söyleyen Özbengü, “GKK tüzüğü hazırladı ancak daha sonra yasanın geçmesi için başka bir girişimde bulunmadığına inanıyorum” dedi. Bu arada sürecin ilerlediğini, kendilerinin Meclis’e de bir dilekçe gönderdiklerini aktaran Özbengü, “Tüm siyasi partilerin de haberi olması için dilekçemizi gönderdik. Devlet işçileriyle, güvenlik işçilerinin saat başı ücretlerini neden farklı aldıklarının sorulmasını istedik. Dilekçemiz alındığına dair cevap aldık ama sonuçlanan bir şey yoktur” dedi. Maliye Bakanlığının Bütçe Dairesi yetkilileriyle de görüştüğünü söyleyen Özbengü, bu konuda personelin çalışma yaptığını, GKK yetkililerinin de sonucunun göreceğini kendisine söylendiğini ancak oradan da bir sonuç çıkmadığını aktardı.

“Biz iş başı ücretlerinin yükseltilmesiyle uğraşırken, Mayıs ayında bir genelge yayınlayarak, iş başı  ücretlerinde kesinti yapıldı. Maliye Bakanlığı'ndan yaptığımız araştırmada, bize zaten fazla veriyorlarmış denilerek kesildi”

“Tüzüğün geçmesini isterken Mayıs ayında iş başı ücretlerinden kesinti yapıldı”

Özbengü, “1 Ocak 2017’de Barem 9/17’den saat başı ücretim 35 TL idi ama devlette aynı baremi emsal eden bir işçi 35.90 TL saat başı ücreti alıyor. Buda bir ayda 160 TL’ye denk gelir. GKK’da biz yaz kış 40 saat çalışırdık, devlet dairesindekiler daha az çalışır. Ne zamandan beri az aldığımızı bilmiyoruz” dedi.   Özbengü, iş başı ücretlerinin yükseltilmesiyle uğraştıkları bir süreçte hiç beklenmeyen bir gelişme olduğunu ve 2017 Mayıs ayında iş başı ücretlerinde bir kesinti yapıldığını fark ettiklerini dile getirdi. Özbengü, “Kesintiden sonra Bütçe Dairesi’nden bir araştırma yaptık. Bir genelgeyle bize zaten fazla veriyorlarmış denilerek, tüm işçilerden kesinti yapıldığını öğrendik.  Kimisine 9 kuruş, kimisine 20 kuruş gibi bir kesintiye gidildi. GKK bir barem tablosu hazırlayıp, şu baremdeki işçiye şu kadar ver demez. Tamamen Maliye Bakanlığında hazırlanır ve ona göre ödenir” dedi.

“Anayasanın ‘eşitlik’ ilkesine uymuyor”

Abdullah Özbengü, şöyle devam etti: “Geçen hafta Ombudsmandaki denetçiyle görüştüm. Yanımda Bütçe Dairesi Müdürüyle görüştü. Çalışmalarını yaptıklarını ve askeri personelle görüşeceğini söylediğini bana aktardı. Denetçi, kendisini Ağustos ayının ilk haftasında arayıp sonucu öğrenmemi söyledi. tabi çoğu personel askerde çalıştığı için bu konularda konuşmaya çekiniyor. Çünkü başka yere sürülme korkusu yaşıyor. Çalışanlar sendikalı değil. Devletteki işçilerin TİS’e göre sahip olduğu özlük haklarına sahiptirler. Sadece saat başı ücretlerde bir farklılık vardır ve Anayasanın ‘eşitlik’ ilkesine uymuyor. Bir çalışan için en kötü şey sendikasız çalışmaktır. Köleden farksız gibi çalışın. Tüm özlük hakların komutanların iki dudağı arasındadır. İstediklerinde sivilsin istediklerinde asker.”

tuzuk.jpg
Başbakanlığa sunulan tüzükte şu madde yer alıyor: “Komutanlıkta görevli işçilerin, maliye işleriyle görevli Bakanlık tarafından yayımlanan kamuda görevli işçilerin saat başı ücretlerine göre belirlenir”

 

Bu haber toplam 4926 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,