1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gladyatörler doğada!
Gladyatörler doğada!

Gladyatörler doğada!

Çam Kese Böceği ile beslenen “gladyatör” böcekleri doğaya bırakıldı

A+A-

Tanju KONURALP
Ülkede büyük bir sıkıntı haline gelen ve çam ormanlarını tehdit eden Çam Kese Böceği, konusunda atılan son adım, çeşitli endişelere neden oldu. Dünya genelinde ‘Gladyatör’ veya ‘Terminatör’ ismi ile bilinen ve Latince adı ‘Calasoma Sycophanta’ olan böceklerin, Mersin’den getirilerek doğaya bırakılmasının, sorunun çözümüne neden olması bekleniyor. 
Çam Kese Böceği’ni yok etmek için biyolojik mücadelenin son evresi olarak bilinen, Calosoma sycophantaları araziye bırakılması amacı ile Mersin’den 12 bin adet Calosoma sycophanta larvası ve 500 adet Calosoma sycophanta ergini getirildi. Getirilen böcekler, Orman Dairesi yetkilileri tarafından doğaya bırakıldı.

“Doğanın dengesi ile ilgili bir risk yok”
Getirilen böceklerin doğanın dengesine herhangi bir zararda bulunup bulunmayacağı konusu ile ilgili bir açıklama yapan Orman Dairesi Koruma, Faydalanma ve Mekanizasyon Şube Amiri Cemil Karzaoğlu, bu böceklerin Çam Kese Böcekleri ile beslendiklerini ve bunun dışında bir risk faktörü oluşturmadıklarını belirtti.

Doğan Sahir: “Önemli olan popülasyonu baskılamaktır”
Gladyatör böceklerinin Çam Kese ile mücadelede bir yol olduğunu belirten Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, önemli olanın popülasyonun baskı altında tutulmasını sağlamak olduğuna işaret etti. Doğada canlıların bir dengesinin bulunduğunu ifade eden Sahir, Çam Kese tehlikesinin hesapsız hareketler nedeni ile ortaya çıktığını ve bu hatanın tekrar edilmemesinin önemli olduğunu vurguladı. Çam Kese Böceği tehlikesinin ülkede denetimsiz avcılıktan ve yanlış ilaçlamadan kaynaklı kuş ölümlerine bağlı olduğunu belirten Sahir, icraatların doğru ve sürekli denetlenmesi gerektiğini ileri sürdü. Gladyatör böceğinin Çam Kese Böceği dışındaki besinlerinin de önemi, ne vurgu yapan Sahir, düzenli denetimin zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Cemil Karzaoğlu: “Endişe duyulacak bir durum yok”
Getirilen Gladyatör böcekleri ile ilgili bilgi veren Orman Dairesi Koruma, Faydalanma ve Mekanizasyon Şube Amiri Cemil Karzaoğlu, öncelikli olarak böceklerin besin zincirinde insan bulunmadığını vurguladı. Gladyatörlerin doğada bulunan diğer canlı türlerine de herhangi bir zararı olmadığını ifade eden Karzaoğlu, Romanya ve Küba gibi ülkelerde bu böceklerin ‘Milli Böcek’ olarak kabul gördüklerini ifade etti. Gladyatörlerin, Çam Kese Böceği ile mücadelede oldukça etkili olduklarını ve bunun sebebinin ise iki böceğin yer yüzüne çıkış zamanlarının eş olduğunu vurgulayan Karzaoğlu, uygulamanın doğru bir uygulama olduğunu ve kimsenin endişelenmesine gerek olmadığını açıkladı.

Bu haber toplam 2857 defa okunmuştur