“Gönül isterdi askerlik yapayım”
CTP’nin ilçelere ait hesaplarından kendisine ‘askerliği’ üzerinden hakaret edildiğini savunan Zaroğlu, “Belimdeki vidalar” dediği röntgen filmini gösterdi, “Gönül isterdi askerlik yapayım, ben yapamadım” dedi.
Ayşe GÜLER
Cumhuriyet Meclis Kurulu, Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı. Milletevkillerinin çeşitli konuları kürsüye taşıdığı Meclis Genel Kurulu'nun bugünkü birleşimi, gruplar arası mutabakat gereği, konuşmaların ardından saat 15:20 sıralarında tamamlandı.
Meclis Genel Kurulu bir sonraki birleşimini 21 Ocak Pazartesi günü yapacak.
Meclis'te bugün:
Genel Kurul’da ilk olarak UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, ‘mali konularla’ ilgili güncel konuşma yaptı, KIB-TEK’i gündeme getirdi.
UBP Milletvekili Amcaoğlu, konuşmasına başlamadan önce eşini kaybeden TDP milletvekili Hüseyin Angolemli’ye başsağlığı diledi.
“Kıb-Tek açıklarının kapatılması ile ilgili yetki yok”
Amcaoğlu, KIB-TEK’in görev zararlarıyla ortaya çıkan açıkların kapatılması ile ilgili bütçede yetki olmadığını savundu.
Kamu maliyesinin oldukça önemli olduğunu ifade eden Amcaoğlu, UBP Hükümeti döneminde ‘çok radikal kararlarla’ ilgili adımlar atıldığını da belirtti.
Amcaoğlu, sadece KIB-TEK’teki durum nedeniyle devletin 120 milyon TL’lik taahhüdün altına girildiğini ifade ederek, ayrıca Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki hayat pahalılığı oranının maaşlara yansıtılmasının dondurulmasının 55 milyon TL’lik yanlış uygulamaya neden olduğunu aktardı.
Devlet politikası olması gereken tarım, hayvancılık, turizm ve eğitim konularının üzerinde durulması gerektiğini ifade eden Amcaoğlu, bu sektörlerdeki sorunlara değindi.
Nami: Elektrik fiyatlarında gerileme için ucuz petrol stoklara girmeli
Amcaoğlu’nun ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami kürsüye çıktı, Amcaoğlu’nun Kıb-Tek ile ilgili eleştirileri yanıtladı.
Nami, KIB-TEK’in görev zararına uğratıldığı iddialarının gerçekleri yansıtmadığını dile getirdi.
3 ay içinde elektrik faturalarına 120 milyon TL’lik yük eklememek için hükümetin bu meblağı Kıb-Tek’in hanesine ‘alacak’ olarak yazdığını belirten Nami, “KIB-TEK, devletten alacaklı” dedi.
Nami, düşük maliyetlerle bu rakamın 3 yıllık zaman dilimi içinde tüketicilerden tahsil edileceğini yineledi.
Elektrik fiyatlarında etkin rol oynayan bileşimler…
Bu sırada yerinden söz alan UBP Milletvekili Dursun Oğuz, “Halk, elektrikte indirim beklemesin mi?” diye sordu.
Nami, Oğuz’un sorusu üzerine elektrik fiyatlarının belirlenmesinde etken rol oynayan bileşimlere tek tek değinerek, “Akaryakıt ve döviz fiyatları ile Kıb-Tek’in sabit bedeli analizi sonucu elektrik fiyatları belirlenir” dedi.
“Elektrik fiyatlarında gerileme olması için ucuz petrol stoklara girmeli”
KIB-TEK’in kar merkezi olmadığını da ifade eden Nami, elektrik fiyatlarında gerileme olması için ucuz petrolün stoklara girmesi gerektiğini vurguladı.
Nami, bununla birlikte akaryakıt bedelinin maliyetteki tek unsur olmadığını, diğer bileşenlere de bakmak gerektiğini söyledi.
Hayat pahalılığının dondurulması: Karar, o günkü şartlara göre alındı
Nami, 3 aylık hayat pahalılığının dondurulmasına yönelik eleştirilere de değindi.
Türk Lirası’nın hızlı değer kaybı, dövizde de ciddi artış yaşandığını hatırlatan Nami, Bakanlar Kurulu’nun o günkü şartlara göre bu kararı aldığını belirtti.
Nami, ayrıca, lokomotif sektörlerin ilerlemesi için yakın çalışma yürütüldüğünü de aktaran Nami.
Kablo konusu…
Hükümetin kablo ile elektrik konusunda güçlü bir iradeye sahip olduğunu yineleyen Nami, bu konuda üzerine düşeni yaptıklarını belirtti.
Nami, bu konunun kürsüye her çıkıldığında dile getirilmesinin de çok iyi ve yerinde bir davranış olmadığını söyleyerek, daha yapıcı eleştiri beklediklerini dile getirdi.
Faturalandırma…
Faturaların geç çıkması ile ilk kez karşılaşılmadığını, buna benzer durumların geçmişte de yaşandığını belirten Nami, 9 günlük gecikmenin bir defaya mahsus olduğunu, bundan sonraki faturanın 21-22 günlük çıkacağını, ardından 30 günlük faturalandırma yapılacağını sözlerine ekledi.
İhale: “Şeffaf şekilde internet sitesinde paylaşıldı”
Şu anda jeneratör alınması ile ilgili herhangi bir ihaleye çıkılmadığını belirten Nami, kurumun internet sitesine ihale şartname taslağı konulduğunu söyledi. Taslakla ilgili eleştirileri aldıklarını ifade eden Nami, ihaleye yönelik şaibe yaratmak istemediklerini aktardı.Nami, Kıb-Tek’in son derece şeffaf şekilde yaptığı ihaleyi internet sitesinde yayınladığını yineledi.
Sucuoğlu ‘turizmdeki’ gelişmelere değindi:
“Uçak bileti fiyatları çok arttı”
UBP Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu, turizmdeki gelişmelere yönelik güncel konuşma yaptı, bu sektörde daha çok reklama ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.Ülkedeki yatak kapasitesinin ‘dar’ olduğunu belirten Sucuoğlu, bu nedenle Kıbrıs’ın kuzeyine küçük çaplı tur operatörlerinin eğilim gösterdiğini söyledi.Sucuoğlu, iki hava yolu şirketinin piyasadan çekilmesi ile uçak bileti fiyatlarının çok arttığını ifade etti.Sucuoğlu, “Altın yumurtlayan tavuğun boynunu kesmeye çalışıyoruz. Hükümet ne yapmaya çalışıyoruz anlamış değiliz” dedi.Teşvik programlarında da ciddi aksaklıklar olduğunu dile getiren Sucuoğlu, şu ana kadar gelinen noktada istenilen hedefe ulaşılamadığını sözlerine ekledi.
Faiz Sucuoğlu bir çözüm bulunmazsa önümüzdeki yılda büyük sıkıntılar yaşanacağı görüşünü belirtti. Corendon konusuna da değinen Sucuoğlu, haftada iki seferle devam edeceğini, daha fazla tur operatörünün gelmesi ihtiyacının doğacağını ifade etti. Sucuoğlu, turizmde teşviğin ‘olmazsa olmaz’ olduğunu söyledi, baskıyla pazarların elimizden alındığını savundu.
Dome Hotel...
Dome Hotel’le ilgili de konuşan Sucuoğlu, Sayıştaylığın görüşüne işaret etti, bir hafta 15 gün içerisinde yatırımcıların ihale olmasa da, şu ana kadar uygulanan, komik olduğunu tabir ettiği rakamlarla hotele talip olabileceklerini belirttiklerini kaydetti. Doğrusunun ‘şeffaf bir ihale’ olduğu görüşünü belirten Sucuoğlu, şu an verilen kira, belki de Dome’un karşısındaki bir dükkanın kirasının yarısı olduğunu ifade etti.
Saray Otel’in ‘kapalı zarf usulü ile teklif kabul edilerek kiralanacağına’ ilişkin Vakıflar’ın duyurusunu okuyan Sucuoğlu, aylık ödenen miktarın da 90 bin 300 TL olduğunu söyledi. Dome Hotel için ödenen kiranın ise Saray Hotel’in kirasının 10’da biri olduğunu belirten Sucuoğlu, itiraz noktalarının da bu olduğunu savundu.
“Başından itibaren gayrı yasal” diyen Sucuoğlu, Sözleşmenin müdür tarafından değil, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından yapıldığını söyledi.
Zaroğlu: “Dome Hotel şu anda işgal altındadır”
YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu, “Ortadaki peşkeşe dur demek için müdahale ettik” dedi, yasanın kendisine bu hakkı tanıdığını savundu.
Vakıflar İdaresi'ne başvurarak Dome Hotel'e talip olan YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu, UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu'nun konuşmasında ismini geçirmesini fırsat bilerek ‘sataşma’ olduğu gerekçesi ile kürsüye geldi, Dome Hotel’de sendikanın başkanın aynı zamanda otele de başkanlık etmesinin ‘sakıncalı’ olduğunu savundu.
Otelin tamamının, bir odanın günlük gelirinin yarısına kiralandığını söyleyen Zaroğlu, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. “Bu ülkenin bir evladı olarak Vakıflar İradesi’ne, oradaki memnuniyetsizliği de bilerek dilekçe yaptım” diyen Zaroğlu, ortada büyük bir peşkeş olduğunu iddia etti. 14 Mayıs itibarıyla sözleşmenin bittiğini de hatırlatan Zaroğlu, “Dome Hotel şu anda işgal altındadır” ifadelerini kullandı. Bertan Zaroğlu Milletvekili olarak işletmek için değil, oradaki yanlışlığa dur demek için teklifte bulunduğunu savundu, “Ben kendi evime kirayı daha fazla ödüyorum” dedi. “Ortadaki peşkeşe dur demek için müdahale ettik” diyen Zaroğlu, bir milletvekili olarak bir otele talip olmasına ilişkin eleştirilere de yanıt verdi, yasanın kendisine bu hakkı tanıdığını savundu.
“Gönül isterdi askerlik yapayım, ben yapamadım”
CTP’nin resmi hesaplarından sosyal medyadan kendisine ‘saldırılar, hakaretler’ yapıldığını savunan Zaroğlu, “Ne için? ihaleye çıkılsın, Kıbrıs Türk Halkı’nın hakkı gasp edilmesin dediğimiz için” dedi.
CTP’nin ilçelere ait hesaplarından kendisine ‘askerliği’ üzerinden hakaret edildiğini savunan Zaroğlu, “Belimdeki vidalar” dediği röntgen filmini gösterdi, “Gönül isterdi askerlik yapayım, ben yapamadım” dedi.
“Sanki Türk Silahlı Kuvvetlerinin bütün komutanları Bertan Zaroğlu’nun emir eri” dedi, bu konu üzerinden kendisine saldırıldığını yineledi.
‘Seyahat belgeleri’ tartışıldı…
Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay:
“Uluslararası faaliyetlerde KKTC limanlarından çıkışa devlet desteği”
Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Bakanlar Kurulu’nda yapılan değerlendirme sonucunda, Aralık ayında bir genelge yayınlandığını belirtti, bunun içeriğini ve sebebini paylaştı.
Yurt dışında gerek kamu görevlileri gerekse kamu görevlisi olmayan bireylerin çeşitli uluslararası faaliyetlere katıldıklarını söyleyen Özersay, bu kişilerin devlet tarafından desteklendiğini kaydetti.
Özersay, son çıkan genelge ile birlikte söz konusu bireylerin ‘hiçbir şarta tabi olmaksızın destekleriz’ yaklaşımı olmadan, KKTC limanlarından çıkmak kaydına tabi tutulduğunu ifade etti.
“Hangi belge ile bahse konu etkinliğe katıldığı değil, ne olarak katıldığı önemlidir” diyen Özersay, Amerika ve Londra seyahatleriyle ilgili de bilgi verdi.
Özersay, bu konuda herhangi bir risk olmadığını, vatandaşlar arasında herhangi bir ayrım yapılmadığını belirterek, “Vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak bu dengeyi sağladığımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde bir sıkıntı pratikte de ortaya çıkarsa, bu kararı da gözden geçiririz” dedi.
Şahali: “Dome Otel konusu, sakız gibi çiğneniyor”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Bertan Zaroğlu’nun CTP ile ilgili iddialarına yönelik söz aldı.
Şahali, peşkeş kelimesinin anlamını bilerek konuşulmasını gerektiğini vurguladı, söz konusu kelimenin Türk Dil Kurumu’ndaki anlamını okudu.
Bu sırada Genel Kurul’da sesler yükseldi.
Şahali, “Ortada peşkeş varsaydı, bu işlemin iptali ile ilgili aradan geçen 10 yılda girişimde bulunmayan, devamı konusunda imzası bulunanların tavırları oldukça hayret vericidir” dedi.
“Hakaretin, siyasal geleneğimizde yeri yoktur”
Şahali, Dome Otel konusunun ’sakız gibi’ çiğnendiğini, kurumun itibarının zedelendiğini de söyledi.
CTP’nin sosyal medya hesaplarından Zaroğlu’na ‘pervasızca’ hakaret edildiğine yönelik eleştirileri de yanıtlayan Şahali, partinin bir tek resmi hesabı bulunduğunu, bu kapsamda 6 ilçenin resmi hesabının da bu hesapla paralel yönetildiğini aktardı.
Şahali, CTP’nin demokrasinin gelişmesinde emeğin en fazla olan siyasi parti olduğunu vurguladı, “Hakaret, siyasal geleneğimizde yeri olmayan bir şeydir” dedi.
Zaroğlu’nun Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yaptığı müracaatın ilgili yasa tahtında incelenmesi gerektiğini dile getiren Şahali, siyasal kamu görevlilerinin ne yapıp, ne yapamayacağının ilgili yasada açık şekilde anlatıldığını söyledi.
Artan bilet fiyatları, seferler, teşvikler…
Ataoğlu: Anadolu Jet Adana, İzmir ve Gaziantep seferlerine başlayacak
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 2017 yılında Kıbrıs’ın güneyinde gelen İsrail pazarının çok ciddi bir pazar olduğunu, bu konuda ‘engellerle’ karşılaşıldığını savundu.
Teşvik kitapçığının geçerlilik süresinin 2019 Aralık olduğunu söyleyen Ataoğlu, bu konuda birkaç gün içerisinde ilgili alternatif modellerin nasıl oluşabileceği için yetkililerin bir araya gelineceğini kaydetti.
Ataoğlu, artan uçak bileti fiyatlarına da değinerek, THY seferlerinin artırıldığını ancak bu durumun istenilen düzeyde olmadığını belirtti.
Buna bağlı olarak geçtiğimiz yıl deniz yolunu da alternatif olarak denendiğini söyleyen Ataoğlu, Anadolu Jet’in Nisan ayı başında Adana, İzmir ve Gaziantep seferlerine başlayacağını dile getirdi.
Ataoğlu, güney üzerinden teşvik modeli çalışmasının da sonlanmak üzere olduğuna yönelik bilgi paylaştı.
Reklam konusunda eldeki bütçe doğrultusunda hareket edileceğini söyleyen Ataoğlu, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı ile görüşmeler yapıldığını belirtti.
Gündüz, ‘limanlar ve balıkçılık’ ile ilgili konuştu:
“Limanlar Dairesi çöktü”
Ataoğlu’nun ardından kürsüye çıkan UBP Milletvekili Menteş Gündüz, ‘limanlar ve balıkçılık’ konusunda konuştu.
Gündüz, Limanlar Dairesi’nin ekipman ve personel anlamında ‘çöktüğünü’ belirterek, Girne Limanı ve Mağusa Limanı’nda görevli birer kaptan kılavuzun kaldığını söyledi.
Bu kadroya ikişer münhal açılması gerektiğini de ifade eden Gündüz, limanlarla ilgili adım atılmasının şart olduğunu belirtti.
Gündüz, politik konularda oluşan ambargoların kaldırılması, denizciliğin geliştirilmesinin de şart olduğunu ifade etti.
Balıkçılık konuşuldu…
Şahali: Balıkçılık uzun zamandır ihmal ediliyor
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, balıkçılığın çok uzun zamandır ihmal edildiğini belirtti.
Şahali, balıkçı barınaklarının daha nitelikli balıkçılık yapılmaya elverişli olmadığını ifade etti.
Ülkede 16 adet kayıtlı balıkçı barınağı olduğunu da dile getiren Şahali, kimilerinde ıslah çalışmalarının devam ettiğini, ancak genele bakıldığında barınaklarda günümüz koşullarına uygun alt yapı bulunmadığını söyledi.
Saner: “Tüm yollar SOS veriyor”
UBP Milletvekili Ersan Saner karayollarına ilişkin konuştu, tüm yolların SOS verdiğini savundu. “Dörtyol’dan Türkmenköy’e gitmeye çekinir oldum” diyen Saner, ara yolların çok daha kötü durumda olduğunu söyledi.
Karpaz Bölgesi’nde 15 gündür yolların kapalı olmasını ‘acizlik’ olarak nitelendiren Saner, aciliyet isteyen bu gibi konularda ihale sürecinin beklenmeden ivedi çözülmesi gereken konular olduğunu savundu.
Kapalı yollarla ilgili, araç ağırlıklarına uygun olmayan başka yollara yönlendirme yapıldığını söyleyen Ersan Saner, o yollarda da sıkıntı yaşanmasına yol açıldığını da iddia etti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın faaliyet raporuna da değinen Saner, raporun bu ülkenin önünü açacak projeler ihtiva etmediğini savundu.
30 Nisan 2018’de Ciklos’taki yol çalışmalarına ilişkin Meclis Genel Kurulu’na soru sorduğunu hatırlatan Saner, sözleşme, şartname ve iş raporlarını ve ne kadar ödeme yapıldığını, işin iş raporuna göre yapılıp yapılmadığını öğrenmek istediğini anımsattı, yanıtın eline ulaşmadığını da belirtti.
Saner, “Hiç kimse bu proje hakkında ahkam kesmesin, bastıkça daha da batıyorlar” şeklinde konuştu.
Ersan Saner, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in muhalefet milletvekili olduğu dönemde, Serdar Denktaş’ın oğluna verilen askere ait araziyle ilgili söylediklerini de hatırlattı, şimdi bir Bakanlar Kurulu üyesi olarak fikirlerini merak ettiğini söyledi.
Arıklı: “Özersay, vicdani retle ilgili yüreğimize su serpti”
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, vicdani retle ilgili kafalarda soru işaretleri olduğunu, Kudret Özersay’ın açıklamalarının yüreklerine su serptiğini söyledi.
Özersay’a açıklamalarından dolayı teşekkür eden Arıklı, Savcılık ve GKK hilafına bir şey yapılmayacağı ve yasanın öncelikli olmadığına ilişkin açıklamaların, aynen kendilerinin de görüşü olduğunu belirtti.
Komitelerde bekleyen çok çok önemli yasalar olduğunu ifade eden Arıklı bunlar arasında, e- devlet, gençlik koordinasyon merkezinin kurulması, yabancılar muhaceret yasa önerisi, ceza değişiklik yasa önerisi gibi tasarılar ve öneriler olduğunu sıraladı.
Bekleyen Bilişim Yasası’nın da önemine işaret eden Arıklı, bu boşluğu fırsat bilen birçok kişinin sosyal medyada kamplaşmaya yol açacak paylaşımlar yaptığını savundu.
“Birilerinin vicdani retle ilgili kamu oyunda oluşturmaya çalıştığı o enteresan hava da dağılmış oldu” diyen Arıklı, Özersay’a yeniden teşekkür etti.
Bu yasa tasarısının nasıl olup da bu şekilde Meclis’e geldiğini de soran Arıklı, Özersay’dan bu konuda da açıklama istedi.
Dome Otel’le ilgili de kararın bir an önce kakarın alınması ve ihale yöntemi ile Vakıflar’ın haklarına halel gelmeyecek şekilde bir sonuca gidilmesi düşüncesini belirtti.
KIBTEK’le ilgili Pazartesi günü Meclis’e bir soru önergesi sunacaklarını kaydeden Erhan Arıklı, yargı reformu yapılmadığı için adaletin sürekli geciktiğini de savundu.