Gönyeli’de beş 'kayıp'tan geride kalanlar bulundu
Kısacık yaz tatilleri ardından geçtiğimiz hafta kazılara yeniden başlayan Kayıplar Komitesi kazı ekipleri, Gönyeli’de beş “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaştılar. Gönyeli’de “Ateş Bölüğü” olarak bilinen ve 1974̵
KAZILARDA SON DURUM... KAZILARDA SON DURUM...
Gönyeli’de beş “kayıp”tan geride kalanlar bulundu...
Kısacık yaz tatilleri ardından geçtiğimiz hafta kazılara yeniden başlayan Kayıplar Komitesi kazı ekipleri, Gönyeli’de beş “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaştılar. Gönyeli’de “Ateş Bölüğü” olarak bilinen ve 1974’te çarpışmaların yer aldığı bu alanda bulunan “kayıp” şahısların, Dikmen yöresinden gelerek Gönyeli’ye saldıran bazı Kıbrıslırum askerler olabileceği tahmin ediliyor ancak bulunan beş “kayıp” şahsın kimlikleri ancak DNA testleri sonucu kesin olarak belli olacak.
Öte yandan Mora’da da (Meriç) kazılar devam ediyor. Mora’da bir dere yatağında devam eden kazılarda bu bölgeye gömülmüş bazı “kayıplar”dan geride kalanlar aranıyor. Aynı şekilde Girne’de “Botanik Bahçesi” diye bilinen alanda bazı okurlarımızın işaret etmiş oldukları bölgede kazılar sürdürülüyor.
Kıbrıs’ın kuzeyinde Sihari’de (Kaynakköy), Mersinlik’te (Flamudi) ve Demirhan’da da (Trahoni) kazılar kesintisiz devam ediyor.
Kıbrıs’ın güneyinde ise CYTA merkez binası altındaki kazılar, kazı alanında asbest boruların bulunması üzerine durduruldu. İnsan sağlığına son derece zararlı olan asbest boruların varlığı, kazı ekibindeki arkeolog ve diğer çalışanların güvenliği açısından, kazının durdurulmasına neden oldu.
1950’li, 60’lı yıllarda bu alana sağlığa zararlı asbest borularının gömüldüğü ve üzerine de havara yığıldığı, kazılar esnasında bu kırık asbest borularının açığa çıktığı öğrenildi. Arkeologlarla kazı çalışanlarına “Geçmiş olsun” diyoruz.
Güneyde Hulu köyü çıkışında kazılar devam ediyor.
Tüm kazı ekiplerindeki arkeologlara ve diğer çalışanlara kazasız belasız kazılar diliyoruz...
*** Okurlarımız bildiklerini paylaşmaya devam ediyor...
“Abalestra Çiftiği yamaçları araştırılmalıdır...”
Bir okurumuz şu bilgileri paylaşmak istediğini söyledi:
“Sinde’de (İnönü) bulunan Abalestra Çiftliği’nde bir okurunuzun söylediği yerde 14 “kayıp” şahıstan geride kalanların bir kısmının bulunmuş olduğunu birkaç yıl önce bu sayfalarda yazdıydınız.
Benim bildiğim kadarıyla Abalestra Çiftliği yöresinde çok daha fazla sayıda “kayıp” insan gömülüdür.
Abalestra Çiftliği yamaçları iyice araştırılmalıdır. Çünkü bildiğim kadarıyla, Sinde civarındaki köylerden bir van araçla toplanan ölüler bu mevkiye getiriliyor ve savaşta ölmüş olan bu insanlar yamaca gömülüyordu.
Kayıplar Komitesi yetkilileri bu yamacı lütfen dikkatli biçimde araştırsın...”
Bu okurumuza paylaştığı bu bilgiler için teşekkür ederiz. Konuyla ilgili olarak daha ayrıntılı bilgi sahibi olan okurlarımı, isimli veya isimsiz olarak 0542 853 8436 numaralı telefondan beni veya 22-83607 numaralı telefondan Kayıplar Komitesi görevlisi Mine Balman’ı aramaya davet ediyorum.
“Eftagomili Abdi, amcamın arkadaşıydı...”
Bir Kıbrıslırum okurumuz şu bilgileri paylaşmak istediğini söyledi:
“Eftagomili Abdi’yle ilgili olarak yazdıklarınızı okudum ve çok duygulandım. Eftagomili Abdi çok iyi bir insandı. Benim amcamla birlikte destebanlık yapardı. Amcam Eftagomili Çolak Savva idi. Beraber “patrol”a yani denetime çıkarlardı. Köyde dört tane desteban vardı, bunlardan üçü Kıbrıslırum, birisi de Kıbrıslıtürk idi – bu Kıbrıslıtürk de Eftagomili Abdi idi.
Abdi’den önce bir dönem köyde Kıbrıslıtürk desteban yoktu. Ondan önceleri köyün Kıbrıslıtürk destebanı, aynı adı taşıyan Abdi’nin amcası Abdi idi. Abdi’nin amcasını da çok iyi hatırlarım, onun da İsmail isimli bir oğlu vardı.
Abdi’nin bu şekilde öldürülmesine köyde herkes üzülmüştü. Abdi’nin ailesini bir gün sizinle birlikte köyde ziyaret etmek isterim...”