Gözler New York’taki üçlü zirvede
Fileleftheros, yoğunlaştırılmış müzakerelerin yeni aşamasının tamamlanmasına ramak kala birçok yakınlaşma sağlandığını ancak var olan anlaşmazlıkların “bulmacanın tamamlanmasını zorlaştırdığını” öne sürdü.
Müzakerelerin bu turunda elde edilecek sonuçların, 14 Eylül’de yapılacak liderler görüşmesi sonrasında yayımlanması beklenen, 6 başlıktaki müzakerelerin gidişatını ortaya koyacak basın açıklamasında kaydedileceğini, ancak bütün gözlerin, Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la New York’ta yapacağı üçlü zirvede olduğuna dikkat çekildi.
Fileleftheros; “Açık Cephelerle İlerleme... Yakınlaşmalar Var Ama Bulmacanın Tamamlanmasını Zorlaştıran Anlaşmazlıklar Duruyor” başlıklı manşet haberinde, yoğunlaştırılmış müzakerelerin yeni aşamasının tamamlanmasına ramak kala birçok yakınlaşma sağlandığını ancak var olan anlaşmazlıkların “bulmacanın tamamlanmasını zorlaştırdığını” öne sürdü.
Edindiği bilgilere dayanarak, müzakere sürecinde var olan anlaşmazlıkların ve havada kalan noktaların önemli olduğunu ve bunların 14 Eylül Çarşamba’ya veya 26 Eylül’deki üçlü zirveye kadar tamamlanamayacağını yazan gazete, BM’den bir kaynağa dayanarak, Genel Sekreter’in üçlü zirveden bir sonuç çıkmasını istediğini ve bunun için bir yol haritasından söz edildiğini haber verdi.
Kıbrıs’ın güneyi açısından, bundan sonraki gelişmelerin Toprak ve Garantiler’le ilgili müzakerelere bağlı olacağını, Türk tarafının ise New York’ta, Güvenlik konuları için çoklu/beşli konferans yapılmasına dair bir yol haritası belirlenmesinde ısrar ettiğini hatırlatan gazete, Rum ve Yunan hükümetlerinin, “dayatılmaya çalışılan” takvimleri kabul mantığına giremeyecekleri görüşünde olduklarına işaret etti.
Liderlerin önceki günkü görüşmesinde Yönetim başlığı ve özellikle ülkenin AB üyeliği bağlamında, karar alma prosedürüyle ilgili konuların ele alındığını belirten gazete, önce Akıncı, Anastasiadis, Nami, Mavroyannis, Spehar ve Eide’nin bir saatten uzun bir süre baş başa görüştüğünü, görüşmeye müzakere heyetlerinin katılımıyla devam edildiğini yazdı.
Saat uygulaması kararı “çok endişe verici ve kaygı yaratıyor”
Gazete önceki günkü toplantıda, Türkiye ile birlikte Kıbrıs’ın kuzeyinde de yaz saati uygulamasına son vermeme kararının da ele alınmasının bekleniyor olduğuna işaret etti, “Lefkoşa açısından mesele komik algılansa da karar çok endişe verici görülüyor ve kaygı yaratıyor” vurgusunu yaptı.
Habere göre dünkü görüşme sonrası Anastasiadis’in, havada kalan konularda ilerleme kaydedildiğine işaret ederek, “Her zaman temkinli iyimserim çünkü aşıldığını görmek istediğimiz zor konular var. Bunlar aşılırsa çok iyimser olacağım. Bazı konularda ısrar olması halinde, sonucu öngöremem” dedi.
Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, BM yetkililerinin garantör ülkelerle temasları çerçevesinde yarın Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile Atina’da görüşeceğini ancak Kocas Eide’ye, şahsen inisiyatif aldığı; garantilerin tasfiyesi konusunu aktaracağını yazdı.
Politis; “Anlaşma Mı Çıkmaz Mı Ekim’de” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dünkü liderler görüşmesi sonrasında söylediklerinden, yoğunlaştırılmış müzakerelerin BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la üçlü görüşmeden sonra da devam edeceğinin anlaşıldığına dikkat çekti.
“Hedefin Ekim ortalarına kadar, aynı ayın sonunda uluslararası bir toplantıyı haklı kılacak bir sonuç almak veya çıkmazda mıyız öğrenmektir” ifadesini kullanan gazete, diplomatik kaynakların da Ağustos-Eylül dönemindeki 8 yoğunlaştırılmış müzakereden beklentinin; bütün başlıkların kapatılmasının değil nihai anlaşma için olanak olup olmadığının görülmesi olduğuna dikkat çektiklerini yazdı.
Genel Sekreter’le üçlü görüşme gündeminde – iki liderin yeterli ilerleme olduğuna kanaat getirmesi halinde - bir uluslararası konferansın oluşumu (kimlerin katılacağı) sorusunun da olabileceği belirtilen haberde, çözümün baştaki maliyeti ve tazminatlar için artık gerçek uluslararası bağışçı katkısı aranmasının görüşüleceği, ancak ekonomi bulmacasının tamamlanması için IMF’nin rapor ve önerilerinin (Eylül sonu) beklenmesi gerektiği kaydedildi.
Gazete, “bir uluslararası konferansın her halükarda Ekim ayı içerisinde, yani Amerikan başkanlık seçimleri öncesinde ve “garantiler gibi Türkiye’ye özlü baskı yapılması gereken konularda ABD’nin biraz aktif müdahiliyeti olması gerekiyor” ifadesine de yer verdi.
Altihia, Kıbrıslı Türk Lider ve Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in dünkü liderler görüşmesi sonrasında yaptıkları açıklamaları okurlarına “Yönetim’de İlerleme Sağlanan, Sondan Bir Önceki Baş Başa Görüşme… Görüntünün Toplam Görüntüsü Gelecek Çarşamba… Yeni Yoğunlaştırılmış Görüşme Turu (1 Ekim’den Sonra Belki Her Gün Görüşme)” başlığıyla manşete çekti. (TAK)