Gözler ‘Uluslararası Konferans’ta
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde BM’nin Cenevre Ofisi’nde gerçekleşecek konferans, uzun bir aradan sonra Kıbrıs ile ilgili yapılan ilk uluslararası konferans olacak.
SAAT 01:16
SÖZCÜ BARIŞ BURCU:
Burcu: “Kıbrıs Rum tarafının sunduğu harita Kıbrıs Toplumu’nun çıkarları için uygun değil…”
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu gazetecilerin karşısına geçti. Burcu’nun konuşması özetle şu şekilde: “Dün haritalar sunuldu. Başkanımıza göre sunulan haritalar kabul edilebilir değil. Konferans devam edecek ve etmektedir. 18 Ocak’ta teknik çalışma grupları toplantı altyapı hazırlıklarını bitirecek. Gecikme olmaksızın konferans politik düzeyde devam edecek. Bizim adımıza sorumlumuz Müzakerecimiz Özdil Nami olacaktır. Biz toplantın yarın devamına hazırdık fakat Yunanistan hazırlığa ihtiyacı olduğu söyledi. Anastasiadis de bu ısrara uyum gösterdi. Önerilen tarih 23 Ocak’tı fakat bu 18 Ocak’a alındı. Kıbrıs Rum tarafının sunduğu harita Kıbrıs Toplumu’nun çıkarları için uygun değil… İyi yakınlaşmalar oldu. Daha ötesine gidilmesi için görüşmeler sürecek. Bütün konular iç içe görüşülmekte. Her fırsatta görüşülecek. Müzakereciler bugünden sonra teknik çalışma gruplarını oluşturmak içim görev almışlardır.”
TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu’nun basın toplantısının satır başları şu şekilde:
Garantörler olarak Genel Sekreter ile ayrı bir toplantı yaptık ve nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi konuştuk. Türkiye’nin çözümdeki kararlılığını vurguladık. Siyasi eşitlik ve güvenliğin teminatına vurgu.
Kıbrıs’ta bulunacak çözüm Doğu Akdeniz’de yeni işbirliği imkanı yaratacak.
Cenevre’deki süreç bugünden sonra teknik ekipler tarafından yürütülecek. Konferans bakanlar düzeyinde sona erdi. Uzmanlar teknik çalışmalar yapacak. 18 Ocak’ta dışişleri müsteşar yardımcıları bir araya gelecek. Değerlendirmelerin ardından Dışişleri Bakanları yeniden bir araya gelecek. Konsensüs bu yönde…
Güvenlik ve garantiler ile ilgili tutumumuz ortada. Bu konudaki tutumumuz Kıbrıs Türk liderliği ile örtüşüyor. TC’nin garantörlüğü Kıbrıs Türk halkı için hayati derecede önemli. Bu karşı tarafın hassasiyetlerini yok saydığımız anlamına gelmiyor. Her iki tarafın da düşüncelerini dikkate almak gerek. Neticede referanduma gidilecek. Bizim içine esas kriter Kıbrıs Türk halkının bizden beklentisi. Garantiler konusunda Kıbrıs Türk heyeti ne istediğini söyledi. Biz art niyet aramak istemiyoruz. Biz Yunanistan’ın isteğini iyi niyetli olarak yorumlamak istiyoruz. Biz TC olarak sürece açık destek verdik. Hatta 2004’ten bu yana bir adım önde politikası sürdürüyoruz.
Her ülke kendi başkentlerinde önerilerini hazırlayacak. Toplantılar esas itibarı ile herksin pozisyonunu öğrenmek bakımından önemli oldu. Bugüne kadar adadaki 2 taraf ilk 5 fasılda ciddi müzakereler yaptı. Belli yakınlaşmalar var. Hala önemli kapanmamış konular var. Bu süreçte taraflar açık kalan hususları görüşmeye devam edecek. Dönüşümlü başkanlık sürelerinde uzlaşma yok. Büyük bir liste var. Bazıları hassas konular.
Garantör ülkeler olarak yol haritası konusunda mutabakat sağladık…
Çözüm konusunda herkes samimi olursa çözüm alınır. Kısa vadeli manevralar yapılırsa çözüm alınmaz. Teknik çalışmalar umutlu olup olmayacağımızı belirleyecek. Süreç somut takvime bağlanmalı. Ucu açık olmamalı. Bu süreç ömür boyu böyle süremez. Konferans 18 Ocak’ta başlayıp en kısa sürede bakanlar bir araya gelmeli bu Yunanistan’ın talebi…
TC’nin tutumu TC’nin garantörlüğünden yana. Tutumumuz net. AB bugüne kadar hangi çatışmayı engelleyebilmiş. AB’nin sonu ne olacak bunun bir garantisi var mı? AB var olan mevcut sorunlarla bile baş edemiyor.
23:10
5'Lİ KONFERANS YENİDEN BAŞLADI
Yunanistan'ın "Konferans 23 Ocak'ta devam etsin" önerisi üzerine ara verilen 5'li görüşme yeniden başladı.Yarım saat Yunanistan'ın önerisini uzlaşma sağlanmadan açıklaması üzerine kriz çıkan 5'li görüşme yeniden başlarken, önerinin İngiltere, Türkiye, Kıbrıs Türk tarafı ve AB tarafından kabul görmediği bildirilmişti.