1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Gribin çözüm yeri Acil Servis değildir'
'Gribin çözüm yeri Acil Servis değildir'

'Gribin çözüm yeri Acil Servis değildir'

Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr Bülent Dizdarlı grip hastalarının çözüm yerinin hastanenin acil servisi olmadığını söyledi.

A+A-

Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr Bülent Dizdarlı grip hastalarının çözüm yerinin hastanenin acil servisi olmadığını söyledi.

Sosyal medya üzerinden paylaşım yapan Dizdarlı, grip olan kişilere tavsiyelerde de bulundu.

Dizdarlı 'nın paylaşımı şu şekilde; 

GRİP SALGINI HAKKINDA

Son günlerde Acil servislere çok sayıda grip vakası gelmektedir. Aslında acil servisler gripli hastaların çözüm yeri değildir. Grip olan kişilerin ne yapmalarına yönelik tavsiyelerim aşağıdadır.:

Mevsimsel olarak bir grip salgını vardır. Ancak mevsim içinde beklenen  bir durumdur. Geçmiş yıllardaki kuş veya domuz gribi gibi adlandırılan griplerle alakası yoktur. Adı geçen bu grip türlerine karşıda toplumsal bağışıklık artmıştır.  Ne var ki bu sözlerimden bu yılki mevsimsel gribi küçümsediğim ya da önemsemediğim sanılmasın. Aksine her grip türü dikkate alınmalıdır. Bu yıl yaşanan mevsimsel grip, insanı yatağa düşüren, ateş, titreme, halsizlik eklem  ve baş ağrıları yanı sıra burun tıkanıklığı akıntısı ile başlamaktadır. Bu safhada Dünya sağlık örgütü insanların evlerinde istirahat etmelerini bol sulu gıda alarak ılık ortamda kendilerini muhafaza etmelerini önermektedir. Grip kesinlikle antibiyotikle geçen bir hastalık değildir. Bu nedenle kullanılması hata olur. İstirahat yanı sıra ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.

Evde uyguladığınız bu tedaviye rağmen 72 saat sonunda ateş titreme halsizlik varsa , veya bu saatler dolmadan nefes açlığı ve balgamlı öksürük  veya kulak ağrısı başlamışsa mutlaka uzman bir hekime görünmelisiniz. Bu durum sizde gribin bir komplikasyonu olarak pnomoni (zatürrüe) veya orta kulak iltihabına dönüşüm olduğunun ilk belirtileri olabilir. Uzman hekimin vereceği tedaviyi harfiyen uygulamalı ve ilaçlar bitene kadar(Ki bu aşamada antibiyotik de verilecektir) kullanmanız gerekecektir.

Önemli olan ise gribe hiç yakalanmamaktır. Benim tecrübem 20 kasım 10 şubat tarihleri arasında bu salgının devam edeceğidir. Tavsiyem özellikle yaşlıların ve direnci düşük insanların kalabalık ortamlarda mecbur kalmadıkça bulunmamalarıdır. Zira bu grup insanımız bu hastalığı diğer gruplara göre çok daha zor atlatmaktadır. Kayıplarda  bu grup içinden yaşanmaktadır. Biliyorum bir nevi ev hapsi öneriyorum ama bu kadar yıllık deneyimimle de özellikle aşı da yaptırmamış yaşlılarda,  bu önerinin arkasındayım. Telafisi olmayacak şeyler yaşanacağına bu periyodu izole geçirmenin hiçbir sakıncası olmayacağını düşünüyorum.

HERKESE BOL SAĞLIK DİLİYORUM

Bu haber toplam 4073 defa okunmuştur