Grip, kırdı geçirdi
Salgın yok ama, gribal enfeksiyonlu hasta sayısında artış var
Ayşe GÜLER
Havanın soğumasıyla birlikte devlet hastanelerine ‘gribal enfeksiyon’ nedeniyle başvuran hasta sayısında ciddi artış yaşanıyor.
Uzmanlar, ‘salgın’ tehlikesi olmadığını ifade ederken, hastaneye müracaat eden hastaların özellikle yaşlı ve çocuklar olduğunu dile getiriyor.
YENİDÜZEN, gribal enfeksiyonlarla ilgili başhekimlerle görüştü, hastanelerdeki durumu öğrendi.
Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Hasan Birtan, gribal enfeksiyonlarda yoğun artış olduğunu söyledi, bazı hastalarda gribal enfeksiyonların bronşit ve zatürreye dönüştüğünü kaydetti.
Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr. Ceyhun Birinci de, grip vakalarında şu anda normalin üzerinde bir artış olduğunu belirtti, bu durumun ‘salgın’ olarak yorumlanamayacağını kaydetti.
Her bölgede olduğu gibi kendi hastanelerinde de gribal enfeksiyon vakası sayısında artış yaşandığını ifade eden Cengiz Topel Hastanesi Başhekimi Dr. Zafer Hıdıroğlu ise daha çok bünyesi zayıf kişilerin hastaneye yatırıldığını aktardı.
Öte yandan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Okan Dağlı, ülkede ciddi viral enfeksiyon salgını olduğunu söyledi, yılbaşından itibaren artan salgınlar özellikle alt/üst solunum yollarını etkilediğini ve kapalı mekanlarda da hızla yayıldığını ifade etti.
Sağlık Bakanlığı ise yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük nedeni ile polikliniklere başvuran vakalar ve servislerde yatan hastalara bakıldığında grip vakarının geçmiş yıllara göre bir artış göstermediğini belirtti.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı da gribal enfeksiyon nedeniyle okullarda eğitimi aksatacak bir durum yaşandığına dair bilgi verilmediğini belirtti.
ÖZELLİKLE YAŞLI VE ÇOCUKLAR… Uzmanlar, ‘salgın’ tehlikesi olmadığını ifade ederken, hastaneye müracaat eden hastaların özellikle yaşlı ve çocuklar olduğunu dile getiriyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Okan Dağlı:
“Ülkede ciddi viral salgın var”
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Okan Dağlı, ülkede ciddi viral enfeksiyon salgını olduğunu söyledi.
Yılbaşından itibaren artan salgınlar özellikle alt/üst solunum yollarını etkilediğini dile getiren Dağlı, salgınların kapalı mekanlarda da hızla yayıldığını ifade etti.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Dağlı, bu durumdan en çok okullardaki öğretmen ve öğrencilerin etkilendiğini aktardı.
Dağlı, salgınların her yıl ayni zamanlarda tekrarlandığını belirtti.
Okulların kış aylarında Şubat tatili yerine daha uzun aralıklarla tatile girmesinin bu salgınların yayılmasını engelleyeceğini dile getiren Dağlı, söz konusu durumun hastaların da erken iyileşmesini sağlayacağını aktardı.
Dr. Dağlı, “Kış aylarındaki tatili uzatılırken, bunun Haziran ve Eylül aylarının bir kısmının eğitime katılarak kompanse edilmesiyle beraber sağlıklı bir eğitim dönemini yaratılabilir” şeklinde konuştu.
BAŞHEKİMLER NE DEDİ?
- Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Hasan Birtan: “Gribal enfeksiyonlarda yoğun artış var”
- Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr. Ceyhun Birinci: “Hastaneye gelenlerin yarısından fazlası gribal enfeksiyon”
- Cengiz Topel Hastanesi Başhekimi Dr. Zafer Hıdıroğlu: “Hem acile başvurma hem hastanedeki doluluk oranı çoğaldı”
HASTANELERDE DURUM NE?
Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Hasan Birtan:
“Gribal enfeksiyonlarda yoğun artış var”
Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Hasan Birtan, gribal enfeksiyonlarda yoğun artış olduğunu söyledi, bazı hastalarda gribal enfeksiyonların bronşit ve zatürreye dönüştüğünü kaydetti.
Birtan, havaların soğumasına bağlı, gribal enfeksiyonlarının kış aylarının popüler enfeksiyonu olmaya devam ettiğini dile getirdi.
Özellikle yaşlılarda basit bir virüsün hayati riske kadar taşınabileceğini dile getiren Birtan, hastaneye yatırılan hastaların ileriki yaştaki gruplar olduğunu ifade etti.
Birtan, hastanenin Çocuk Servisi’nde de ciddi yoğunluk yaşandığını sözlerine ekledi.
Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr. Ceyhun Birinci:
“Hastaneye gelenlerin yarısından fazlası gribal enfeksiyon”
Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr. Ceyhun Birinci, grip vakalarında şu anda normalin üzerinde bir artış olduğunu belirtti, bu durumun ‘salgın’ olarak yorumlanamayacağını kaydetti.
Dr. Birinci hastaneye başvuranlarda özelikle yaşlılar ve çocuklarda artış yaşandığını ifade ederek,;
“Hastaneye gelenlerin yarısından fazlası gribal enfeksiyon…” dedi.
Direnci düşük bazı hastalardaki gribal enfeksiyonların zatürre veya bronşite dönüştüğünü de belirten Birinci, söz konusu durum nedeniyle bazı kişilerin yatılı olarak hastanede tedavi gördüğünü aktardı.
Cengiz Topel Hastanesi Başhekimi Dr. Zafer Hıdıroğlu:
“Hem acile başvurma hem hastanedeki doluluk oranı arttı”
Cengiz Topel Hastanesi Başhekimi Dr. Zafer Hıdıroğlu, her bölgede olduğu gibi kendi hastanelerinde de gribal enfeksiyon vakası sayısında artış yaşandığını kaydetti.
Hem acile başvurma hem hastanedeki doluluk oranında bir artış olduğunu dile getiren Hıdıroğlu, soğuk havalarda sadece gribal enfeksiyon değil, bronşit ve zatürre hasta sayısında yükseliş görüldüğünü dile getirdi.
Hıdıroğlu, daha çok bünyesi zayıf olan kişilerin hastaneye yatırıldığını ifade etti.
Sağlık Bakanlığı ise yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük nedeni ile polikliniklere başvuran vakalar ve servislerde yatan hastalara bakıldığında grip vakarının geçmiş yıllara göre bir artış göstermediğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı: Geçtiğimiz yıllara göre fazla değil
Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerine ‘gribal enfeksiyon’ nedeniyle başvuran hasta sayısında artış yaşandığını ancak bu artışın geçtiğimiz yıllara göre fazla olmadığını kaydetti.
Bakanlıktan YENİDÜZEN’e yapılan açıklamada, yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük nedeni ile polikliniklere başvuran vakalar ve servislerde yatan hastalara bakıldığında grip vakalarındaki artışın geçmiş yıllara göre bir fazla olmadığını belirtti.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; bu yıl etkin olan grip virüs türlerini görmek amacı ile solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastanede yatan vakalarda bakılan virüs DNA analizlerinde de geçmiş yıllarda görülen influenza türlerinden farklı yeni bir türe rastlanmadığı da belirtildi.