1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Gündem: KAÇAK ET
Gündem: KAÇAK ET

Gündem: KAÇAK ET

ÜLKEYE YETECEK KADAR HAYVAN VAR… “Bu ülkede halkın etini karşılayacak kadar hayvan var” diyen hayvancılar, kaçak ete ve dışarıdan getirilen donmuş ete karşı olduklarını vurguladı.

A+A-

Kaçak et konusunun yeniden gündeme gelmesiyle YENİDÜZEN, hem kasaplara hem de hayvancılara konuyu sordu. Kaçaktan kimse mutlu değil…

Bir tek 'kaçakçı' mutlu!

Derman PAÇA

Güneyden gelen kaçak et hem kasapları hem de hayvancıları olumsuz etkiliyor.  Hayvancılar kaçak et nedeniyle hayvanını satmakta zorlandığını anlatırken, kasaplar ise kaçak et satan kasapların düşük fiyatları nedeniyle dert yanıyor.
“Bu ülkede halkın etini karşılayacak kadar hayvan var” diyen hayvancılar, kaçak ete ve dışarıdan getirilen donmuş ete karşı olduklarını vurguladı. “Hayvan satın almak için kasap bana geleceğine, hayvanımı satmak için ben kasaba gidiyorum” diye konuşan hayvancılar ise, bunu fırsat bilen kasapların da fiyatı düşürdüklerini anlattı. Yalnız kaçak etin değil yükselen yem paralarının da kendilerini etkilediğini belirten hayvancılar, “Yem torbası eskiden 25 lira iken şimdi 42 lira oldu” dedi. Her ayın 15’inde ödenmesi gereken süt paralarının dört dönemdir ödenmediğinden dert yanan hayvancılar, hükümetten biran önce süt paralarını ödemelerini istedi.
Kaçak etten etkilenen bir diğer sektör kasaplar ise “Güney kesiminden tarihi geçmek üzere olan veya geçmiş etleri kaçak getiriyorlar” dedi. “Kilosu 15 TL denildiğinde vatandaşın kaçması lazım” diyen kasaplar, kaçak eti vatandaşların değil de daha çok restoran ve bazı kasapların aldığını ve hazır yiyeceklerin içinde bulunduğunu belirtti. “Kaçak etin tek sorumlusu devlettir” diyen bazı kasaplar, Güney kesiminden kaçak et geçirenlere yeterli ceza verilmediğini dile getirdi. Kasaplar bu işin sonunda  hem kasapların hem de hayvancıların büyük zarar gördüklerini dile getirdi.

Hayvancı ne dedi? Hayvancı ne dedi?

Osman Topuz (Cihangir)
Emekliyim. Çocuklarım üniversitede eğitim aldıklarında dolayı bütçeye katkı olsun diye hayvancılık ile uğraşmaktayım. Son birkaç yıldır emeklilik maaşım çocuklarıma değil de hayvanlara gidiyor. Et kaçakçılığını aynı insanlar devamlı yapıyor. Hem hayvancılık hem kaçakçılık yaparak bindiği dalı kesiyor. Kaçak hayvan sınır köyden gelir. Polis bilmiyor mu? Asker bilmiyor mu? Beyarmudu ve Pile de sınır köy fakat kaçakçılık yaşanmıyorken Akıncılar köyünde sürekli kaçakçılık olayları yaşanmakta. On tane ineği olan bir hayvancının yirmi tane tosunu nasıl olur? Veteriner Dairesi hayvancıları denetlemiyor mu? Kaçak et yüzünden hayvanlarımız elimizde kalıyor. Hayvan satın almak için kasap bana geleceğine, hayvanımı satmak için ben kasaba gidiyorum. Buna da fırsat bilen kasap hem fiyatı düşürüyor hem de 60-90 günlük çek yazıyor. Büyük marketlerin raflarındaki fiyatlarla bizim fiyatlar aynı sayılır. Dört sene önce Dananın kilosu 8000 lira iken şimdi kilosu 6800 lira oldu. Biz hayvanımızı ucuza satarken buna rağmen alıcı eti ucuza alamıyor. Yem torbası eskiden 25 lira iken şimdi 42 lira oldu. Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu döneminde 1 kilo sütten, 2 kilo yem alırdık. Şimdi ise sütün kilosu 1.20 kuruş olmasına rağmen yemin kilosu 82 kuruş oldu. Yani anlayacağınız 1.28 kuruşa yem ancak alıyorum.

Soner Seylani (Cihangir)
Güney kesiminden kaçak getirilen etler biz hayvancıları çok etkiliyor. Benim aklımın alamadığı ise Euro’nun bu kadar yükselmesinden sonra nasıl olurda hala kaçakçılık yapabiliyorlar. Bana soracak olursanız sınırda yeterli önlemler alınmıyor. Tosunu 8 TL’den 7 TL’ye, kuzuyu 12 TL’den 10 TL’ye indirdik. Kasaplar kaçak et getirir fakat tüketici yinede ucuz et yiyemiyor. Etin kilosu 26-28 Liradan satılıyor ve sadece kasaplar kar ediyorlar. İki aydır da süt paraları ödenmiyor. Bizim alacağımız durur fakat bizim çeklerimize mühür vuruluyor. Üstüne üstük hem ceza hem de faiz ödemek zorunda kalıyorum. Kooperatif’ten 80 bin TL alacağım var. Canlı hayvan satmak zor. İstediğin her an malını satamıyorsun. Sorunlarımızda bazıları ise yem parası artıyorken süt parasında artış olmadı. Hayvancılara ödemeler günü gününde yapılmıyor. Hükümetimizden bu duruma bir çare bulmasını hayvancılar olarak istiyoruz.

Tefik Mercan (Çukurova)
Eskiden kasaplar köy, köy gezer satın alacak hayvan arar, peşin para ile işlerlerdi. Şimdi ise biz hayvancılar kasapların ayağına kadar gidiyor “hayvanımız var, gel” diyoruz. Bide üstüne kasaplar biz hayvancılara naz yapıp “ elimizde hayvan var, istemiyoruz” diyorlar. Aldıkları zaman ise ileri tarihli çek yazıyorlar. Biz yem almaya gittiğimizde nakit para vermezsek, yemi alamıyoruz. Tüm bu sorunlar kaçak etten kaynaklanıyor. Biz hayvancılarda ille etin fiyatı yüksek olsun hayvanımızı yüksek fiyattan satalım demiyoruz. En azından et fiyatları sabit olsun ki bizde hayvanlarımızı satabilelim. Yem fiyatları yükseldikçe yükseliyor. İneğin sütünü 1.20’den alınıyorken marketlerdeki pastörize sütleri 2,5 TL’den satılıyor. Bu nasıl iş? Her ayın 15’inde ödenmesi gereken süt paraları, dört dönemdir ödenmiyor. Hükümetimizden süt paralarını artık ödemelerini istiyoruz.

Mahmut Taçoy (Çukurova)
Kaçak etler biz hayvancıları etkiliyor. Üstelik geçirilen etlerin sağlıklı olup olmadıkları ise bilinmiyor. Dışarıdan donmuş et getirilmesini de yanlış buluyorum. Bu ülkede halkın etini karşılayacak kadar hayvan var. Birkaç kişi para kazanmak için yapıyor. Fakat hayvancının ne gibi zorluklar yaşayacağı ve nasıl etkileneceği hiç düşünülmüyor. Hayvancı da bu kez zor durumda kalıyor.

Kasap ne dedi? Kasap ne dedi?

Ahmet Onbaşı (Gönyeli)
Kaçak et biz kasapları da etkiledi. Bazı vatandaşlar bize gelip filan yerden  “15 TL’ ye et aldık” diyorlar. Ama bilmiyorlar ki Karpaz’da ki eşeği kesip, kıyma yapsa çıkan eti 15 TL’ye satamaz. Güney kesiminden tarihi geçmek üzere olan veya geçmiş etleri kaçak getiriyorlar. Bu getirilen etleri bazı kasaplara, dönercilere veya lokantalara satıyorlar. Yani kaçak etin alıcısı var. Vatandaş neyin ne olduğunu bilmez. En ucuz koyunun kilosu 6 TL, kesildikten sonra kilosu 13-14 TL, kemiği çıkartılınca ise kilosu 15-16 TL oluyor. Benim emeğimde var. Yani kilosu 20 TL normal bir fiyat.  Soruyorum bu insanlar nasıl olurda kilosu 15 TL’den et satıyorlar. Nasıl kazanç sağlıyorlar? Her kestiğim koyun için belediyeye vergi ödüyorum. Kilosu 15 TL denildiğinde vatandaşın kaçması lazım. Kıbrıslılar kaçak eti çok almıyorlar. Fakat restoranlarda, döner ve yedikleri hazır yiyeceklerde maalesef ki kaçak et var. Esnaf olarak bu kaçak et kaçıranlara ne ceza verildiğini merak ediyoruz. Kaçak et sorunu devam ettiğine göre cezaların pek caydırıcı olduğunu düşünmüyorum. Kaçak et hem kasabı hem hayvancıyı etkiliyor.

Ali Çoban (Gönyeli)
Kaçak et sadece hayvancıyı değil biz kasapları da etkiliyor.  Maliyeti 24 TL olan kuzuyu adamlar 18 TL’ye satarlar. Bu nasıl iş? Kaçak etin tek sorumlusu devlettir. Devlet ne yazık ki kaçak et geçirenlere yeterli cezayı vermiyor. Verilen cezalar caydırıcı olmadığı içinde kaçak etin önüne geçilemiyor. Bu işin sonunda da hem biz kasaplar hem de hayvancılar büyük zarar görüyor.

Bu haber toplam 3036 defa okunmuştur