1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gündem: Yurttaşlık
Gündem: Yurttaşlık

Gündem: Yurttaşlık

Sendikalardan yurttaşlık politikasına TAM DESTEK

A+A-

 

YENİDÜZEN’e konuşan sendika ve sivil toplum temsilcileri, hükümetin vatandaşlıklara “sınırlama ve kota getirmesine destek belirtti. Alınan kararın doğru ve yerinde olduğunu belirten sendikacılar, bu uygulamayla keyfilikle vatandaşlık dağıtılmasının sona ereceğini söyledi.

Ayşe GÜLER

Hükümetin vatandaşlıklara “sınırlama ve kota getirmesi” sendikalardan destek gördü.

Bilindiği üzere, artık Bakanlar Kurulu kararı ile yurttaşlık verilemeyecek. Beş yıl çalışma izni ve beş yıl beyaz kimliğin ardından vatandaşlık başvurusu yapılacak.

YENİDÜZEN’e konuşan sendika temsilcileri, vatandaşlıklar konusunda hükümetin aldığı kararı doğru bulduklarını açıkladı.

Sendikacılar, verilen vatandaşlıkların bütçe için ek yük olduğunu savunarak, vatandaşlıkların yıllardır “pervasızca” dağıtıldığını, savundu.

Vatandaşlıkların “keyfilik” içerisinde dağıtıldığını savunan sendikacılar, dünyanın hiçbir yerinde “kazandırılmış vatandaşlıkların” kendi vatandaşlıklarından fazla olmadığını kaydettiler.

Sendikacılar, alınan karara vatandaşların sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda tepki gösterilmesinin yanlış olduğunu dile getirdiler.

---------------------------------


Gökçebel:  Nüfus politikası, ülkenin problemlerini çoğaltıyor

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, konuya hem insan hakları açısından hem de bir ülkenin yurttaşlık alınma düzeni sistemini bozulmaması açısından o ülkenin kurallar ve özel durumlarına göre bakılması gerektiğini söyledi. Dünyada farklı yurttaşlık uygulamaları olduğunu ancak bu ülkelerde insan haklarının farklı anlama gelmediğini söyleyen Gökçebel, ülkenin özel koşulları ve içinde bulunduğu durumun yurttaşlık açısından iş olanaklarından diğer kıstaslara kadar çok önemli olduğunu ifade etti. Bugüne kadar ülkemizdeki nüfus politikalarına bakıldığı zaman yapısal sorunlar oluştuğuna dikkat çeken Tahir Gökçebel, bu değişimleri bu açıdan nüfusla ilgili stabil bir politika olmasını desteklediklerini vurguladı. “Nüfusun kontrol altına alınmasını, bu ülkenin sorma gir hanı olmaktan çıkarılmasını destekliyoruz” diyen KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, her müracaat edenin vatandaş yapma anlayışının bitmesi gerektiğini, ülkenin problemlerini çoğaltan bir nüfus politikası olduğunu hatırlattı. Gökçebel, beyaz kimlik ve diğer kıstaslarla ilgili sıkıntılar olduğunubelirterek, bugün ülkede yaşayan taşıma nüfusun, kültürün, ekonomik faaliyetleri çok fazla etkilediğinin açık olduğunu bu nedenle çok sıkı bir nüfus politikasına ihtiyaç duyulduğunu aktardı.


------------------------------------


Elcil: Verilen her vatandaşlık, bütçeye ek yük

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, bundan sonraki süreçte ülkede vatandaşlık verilmesinin durdurulması gerektiğini kaydetti.

Elcil, dağıtılan vatandaşlıkların uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, öte yandan Kıbrıs Türklerin iradesinin de ortadan kaldırıldığını dile getirdi.

Verilen her vatandaşlığın ülke bütçesine ek bir yük olduğunu savunan Elcil, “vatandaş olan kişiler, sosyal haklardan yararlanabilmesi için devletin onlara hak vermesi gerekiyor. Bu durum bütöeye yüktür. Halktan toplanan vergiler, bu yönde harcanıyor” şeklinde konuştu.
Elcil, vatandaşlıklara sınır ve kota koyulmasına yönelik yapılan eylemi doğru bulmadıklarını da söyleyerek, uluslar arası hukukun benimsediği şekilde vatandaşlıkların dağıtılması gerektiğini dile getirdi.
Elcil, hükümetin bu konuda aldığı kararı desteklediklerini de sözlerine ekledi.


---------------------------------


Kaptan: Alınan karar doğru

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası(KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, hükümetin vatandaşlıklara kota ve sınırlama getirilmesi yönünde aldığı kararın doğru bir karar olduğunu belirtti.
Vatandaşlıkların “pervasızca” dağıtılmasına yıllardır karşı olduklarını hatırlatan Kaptan, “bir ülkede serbestçe çalışmak ve dolaşmakla,  seçimlerde oy kullanmak ayrı bir şeydir” dedi.
Kaptan, dünyanın hiçbir yerinde ülkenin nüfusundan daha fazla vatandaşlık dağıtıldığının görülmediğini kaydederek, söz konusu durumu ülkenin iradesini ipotek altına almak olduğunu vurguladı.

-------------------------------------


Gür: Karara, vatandaşlar sahip çıkmalı

Tıp-İş Örgütlenme Sekreteri Ömer Gür ise hükümetin aldığı kararı desteklediklerini kaydetti.
Geçtiğimiz yıllarda bu konuda eylem yaptıklarını hatırlatan Gür, yapılan yeni vatandaşlıkların bozuk sistemden pay aldığını savundu.
Gür, “her yeni gelen vatandaşlıklar, Kıbrıs Türkü’nün siyasi iradesini sulandırıyor. Belirleyicilik ortadan kalkıyor” şeklinde konuşarak, söz konusu durumun ülkedeki işsizliliğin yanı sıra, eğitim ve sağlık sistemindeki sorunları körüklediğini ifade etti.
Hükümetin vatandaşlıklar konusunda aldığı kararı desteklediklerini belirten Gür, dünyanın hiçbir yerinde “kazandırılmış vatandaşlıkların” kendi vatandaşlıklarından fazla olmadığını kaydetti.
Gür, alınan karara vatandaşların sahip çıkması gerektiğini savundu.


----------------------------------------


Tulga: Keyfilik ortadan kalkacak

Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanaatkarlar Birliği(KTZEO) Başkanı Hürrem Tulga ise vatandaşlıkların bazı prensipler altında verilmesi gerektiğini kaydederek, hükümetin aldığı kararla vatandaşlıkların keyfi olmaktan çıktığına dikkat çekti.
Vatandaşlık konusunun siyasiler tarafından bugüne kadar “baskı unsuru” olarak kullanıldığını belirten Tulga, “siyasiler bu durumu lehine olarak kullandı. Vatandaşlıkların bu şekilde dağıtılması ile yandaş olanağı verildi” dedi.
Öte yandan uygulanan bu yöntemle vatandaş olması gereken kişilerin dışarıda bırakıldığını savunan Tulga, vatandaşlıklarla ilgili yeni uygulama karşı çıkanların art niyetli olduğunu belirtti.
Tulga, “toplum hassasiyetinin olduğu bir ortamda bu konuya nasıl karşı çıkabilirler?” diye sorarak,  bu konuya karşı çıkanların samimiyetinin de sorgulanması gerektiğini ifade etti.


--------------------------

Latifoğlu: Meclis’in yükü artacak

Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu ise alınan kararı bütünlüklü olarak desteklediklerini belirterek, konunun tartışmaya açılması gerektiğini kaydetti.
Söz konusu durumun CTP-BG’nin seçim bildirgesinde olduğunu ve hükümetin taahhüt ettiği adımları atmasının normal olduğunu belirten Latifoğlu, bununla birlikte uzun yıllardır ülkede yaşayan kişiler ile ilgili belirli uygulamaların yapılmasının şart olduğunu dile getirdi.
Latifoğlu, alınan kararın Meclis’in yükünü artıracağını ifade ederek, 10 yıl sürekli ülkede yaşayan kişilerin vatandaş yapılmasının Meclis’e havale edilmesinin siyaseten doğru olduğunu ancak uygulamada sıkıntıların yaşanacağını belirtti.
Latifoğlu, belirtilen sorumluluğun Bakanlar Kurulu’nda olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2810 defa okunmuştur