1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. GÜNEY PETROLÜ TÜRKİYE ÜZERİNDEN
GÜNEY PETROLÜ TÜRKİYE ÜZERİNDEN

GÜNEY PETROLÜ TÜRKİYE ÜZERİNDEN

Kıbrıslı Rum uzmanlar, Güney Kıbrıs’ın doğal kaynaklardan en iyi şekilde faydalanmasının, Türkiye ile iş birliği olduğunu düşünüyor Güney petrolü Türkiye üzerinden Kıbrıs’ın güneyindeki enerji uzmanları, Kıbrıs (Güney) Yönetimi̵

A+A-

 

 

Kıbrıslı Rum uzmanlar, Güney Kıbrıs’ın doğal kaynaklardan en iyi

şekilde faydalanmasının, Türkiye ile iş birliği olduğunu düşünüyor

 

Güney petrolü Türkiye üzerinden

 

Kıbrıs’ın güneyindeki enerji uzmanları, Kıbrıs (Güney) Yönetimi’nin, adanın güneyinde bulunan doğal kaynaklardan tam olarak yararlanabilmesi için, Türkiye ile iş birliği yapması gerektiği konusunda hemfikir. 

Uzmanlara, “Afrodit” olarak adlandırılan bölgeden çıkarılacak doğal gazın Avrupa kıtasına ulaştırmanın en ucuz ve etkili yolunun, boru hattıyla Türkiye’deki bir başka boru hattına ulaştırılması olduğu görüşünde birleşiyor.

Bir diğer seçeneğin, Kıbrıs’ın güneyinde bir sıvılaştırma tesisi inşa edip, doğal gazı tankerlerle Avrupa’ya ihraç etmek olduğunu belirten uzmanlar, bu yöntemin 8 milyon dolara mal olacağını ve inşaatın tamamlanmasının yıllar süreceğini ifade ettiler. Bu arada Yunanistan’a kadar uzanacak bir boru hattının çok pahalıya mal olacağı ifade edildi.

Kıbrıs (Güney) Yönetimi’nin adada bir çözüm olmadan Türkiye ile iş ilişkisine girmesinin, Kıbrıslı Rumların siyasi görüşlerinde sarsıntılı bir değişiklik sayesinde gerçekleşebileceği biliniyor. Ancak maddi, siyasi ve güvenlik yönünden elde edilecek kazanımlar düşünüldüğü zaman, bu değişikliğin şimdiden oluşmaya başladığı görülebilir.     

Adı açıklanmayan Kıbrıs Temsilciler Meclisi Avrupa ve Dış İlişkiler Komitesi üyesi, “Bizim tarafta ‘madem doğal gaz bulduk, Türklerin arka taraflarına tekmeyi atabiliriz’ diyenler var. Bu tam bir saçmalık. İşler bu şekilde yürümüyor. Türkler de geri adım atmazlar. Bu yüzden herkesin kazançlı çıkacağı bir durum bulmalıyız” dedi.

Kıbrıs (Güney) Yönetimi eski Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis, Kıbrıs ile Türkiye arasında inşa edilecek bir boru hattının en iyi seçenek olduğunu düşünmesine rağmen devam eden “işgal” yüzünden Kıbrıslı Rumların, Türkiye ile iş yapacağına şüphe ile yaklaşıyor.

Rolandis, “Kıbrıs Rum tarafında bu çözüm şeklini önermeyi göze alacak biri çıkacağını sanmıyorum. İç politikada kıyamet kopar” dedi.

Buna rağmen diplomatik çevreler, tüm tarafların elde edeceği kazanımların, Kıbrıs sorununun çözümünde teşvik edici bir unsur olacağını düşünüyor.

BM genel Sekreteri Ban Ki Moon, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs (Güney) Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında New York’ta gerçekleşen üçlü zirve ile ilgili umutlar düşük seviyede olsa bile, büyüleyici doğal gaz zenginliği, 30 yıldır devam eden görüşmelere yeni bir boyut katmış durumda. 

Uzmanlar, Kıbrıs’ın doğal gaz ihraç edebilmesi için birkaç yıla daha ihtiyacı olduğunu, bu zamana kadar da Kıbrıs sorununu ile ilgili bir anlaşmanın imzalanabileceğini ifade etti.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1506 defa okunmuştur