1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. GÜNEYDE KRİZ DERİNLEŞTİ
GÜNEYDE KRİZ DERİNLEŞTİ

GÜNEYDE KRİZ DERİNLEŞTİ

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kurumuna göre Güney Kıbrıs’ın borçlarını ödeyememe olasılığı ciddi

A+A-

 



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım gelmemesi durumunda Kıbrıs Rum Yönetimi'nin borçlarını ödeyememe olasılığının “günden güne arttığı ve ciddi” olduğunu belirtti.
Reuters’in haberine göre, bankalarının ve gelecek üç yılda devletin finansal yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için Kıbrıs Rum kesimi Avrupa Birliğin'den 17 milyar Euro (40 milyar TL) istiyor.
S&P EMEA Sorumlusu Moritz Kreamer, “Kıbrıs’ın (Rum Kesimi'nin) kredi notunu 2013’de tekrardan düşürtme olasılığını üçte bir olarak görüyoruz, örneğin, eğer ESM (Avrupa Kefalet Fonu) ve/veya IMF’den maddi yardım gelmeyecekse, Kıbrıs (Rum Kesimi)’nin yönetimine borçlarını yeniden yapılandırma dışında başka çok az seçeneği kalacak” dedi.
Kreamer ayrıca, “(Kıbrıs Rum) Yönetimin maddi yardım programının içereceği şartları yerine getiremeyeceğine kanaat getirmemiz durumunda da kredi derecesini düşürebiliriz” dedi.
Habere göre, S&P ülke yönetimlerinin finansal yükümlülükleri yerine getirme alanında yaptığı derecelendirmede, Kıbrıs Rum Kesimi olumsuz beklentilerle birlikte, CCC+ kategorisinde, yatırıma uygun olmayan, “çöplük devlet bonosu” sınıfının içerisinde bulunuyor.
S&P’nin sitesinde CCC için yapılan tanımda “hali hazırda hassasiyetin mevcut olduğu ve ülkenin finansal yükümlülüklerini yerine getirebilmesinin uygun iş koşulları, finansal ve ekonomik koşullara bağlı olduğu” belirtiliyor. CCC ile temerrütte düşme kategorisi arasında sadece iki kategori daha bulunuyor.
Ekonomistlerin, Kıbrıs Rum Kesimi'nin temerrüde düşmesinin Avrupa Birliği'nde borç krizini yeniden canlandırabileceği görüşünde olduğu belirtilen haberde, Avrupa Birliği'nin finansal yardımda bulunmamamsı durumunda, yatırımcılara verilen “yatırımcıları zarara uğratan Yunanistan’daki borç indirimi uygulamasının bir defalık olduğu” sözlerin tutulmamış olacağı kaydedildi.
Kıbrıs Rum Yönetimi, AB’den borç için başvurusunu, bankalarının Yunanistan’ın banka borçlarının yeniden yapılandırılması sürecinde büyük zarara uğramamsının ardından ve diğer uluslararası finans kuruluşlarından kendi maddi durumunun gittikçe bozulması nedeniyle borç alamayınca yapmıştı.
Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB ile henüz bir antlaşmaya varamamasının nedeninin ise, mevcut sol eğilimli Kıbrıs Rum Yönetimin müzakerelerde ağır davranması, borç verecek kesimlerin borcun büyüklüğünden dolayı geri ödemede zorluk yaşayabileceği endişesi ile Almanya’nın Kıbrıs Rum kesiminin para aklama konusunda yeterince ciddi olmaması suçlamalarından dolayı geciktiği kaydedildi.

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1007 defa okunmuştur