1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'GÜNLERİ' VAR, HAKLARI YOK!
'GÜNLERİ' VAR,  HAKLARI YOK!

'GÜNLERİ' VAR, HAKLARI YOK!

“20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” ve ülkedeki ‘çocuk’ gerçeği…

A+A-

Çocuk istismarlarının gün be gün arttığı ülkemizde, savaşın kurbanı olan çocuk sayısı da giderek çoğalıyor. Tüm dünyada bazı projelerle gündeme getirilen “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü”nde işte çeşitli araştırma ve tespitlerle ülkemizdeki ‘çocuk’ gerçeği…

“YÜZLERCE BAKIM VE İLGİYE MUHTAÇ ÇOCUK SOKAKLARDA”

Bünyelerinde 56 tane çocuk bulunduğunu ifade eden Çocuk Esirgeme Kurumu yetkilisi Süreyya Özkan, bu çocuklar gibi sokaklardan kurtarılmayı bekleyen yüzlerce çocuk bulunduğuna dikkat çekti.

Fehime ALASYA

“20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü”nde YENİDÜZEN, “Kıbrıs’ın kuzeyinde çocuk” konusunu mercek altına aldı, rakamlar görünmez gerçeği ortaya çıkardı.

Kıbrıs’ın kuzeyinde görev yapan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Koruması (SOS Çocuk Köyü) altında bulunan 30 çocuk, Mülteci Hakları Derneği'ne kayıtlı 24 çocuk, Merkezi Cezaevi'nde bulunan 14 -18 yaş arası yaklaşık 16 çocuk ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda 56 çocuk var.

Tüm dünyada bazı projelerle gündeme getirilen “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” için Kıbrıs’ın kuzeyinde de çeşitli mesajlarla farkındalık yaratılmaya çalışıldı.

Göçün, şiddetin, istismarın, ellerinden alınan hakların gölgesinde kutlanan “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü”… Çocuk istismarlarının gün be gün arttığı ülkemizde, savaşın kurbanı olan çocuk sayısı da giderek çoğalmakta…

YENİDÜZEN’e açıklamalarda bulunan toplumun çeşitli kurum ve kuruluşları, günün anlam ve önemine özel mesajlar vererek, konuya ilişkin eksiklikleri gündeme taşıdı.

Her alanda yapılması gereken çalışmalar ve devlet desteğinin hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Kıbrıs'ın kuzeyinde “Dünya Çocuk hakları Günü”

  • Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (SOS) Koruması altında bulunan 30 çocuk.
  • Mülteci Hakları Derneği'ne kayıtlı 24 çocuk.
  • Merkezi Cezaevi'nde bulunan 14 -18 yaş arası yaklaşık 16 çocuk.
  • Çocuk Esirgeme Kurumu’ndaki 56 çocuk.
  • Ve kaydı bulunmayan çocuk işçiler…

Yüzlerce bakım ve ilgiye muhtaç çocuk sokaklarda…

Bünyelerinde 56 tane çocuk bulunduğunu ifade eden Çocuk Esirgeme Kurumu yetkilisi Süreyya Özkan, bu çocuklar gibi sokaklardan kurtarılmayı bekleyen yüzlerce çocuk bulunduğuna dikkat çekti. Özkan, kurumda olan tüm çocukların göçmen aile çocuğu olduğunu işaret ederek, “Devlet bu göçleri görmezden gelmemelidir” dedi.

İyi birer birey yetiştirebilmek adına, sahip çıkılması gereken yüzlerce çocuk bulunduğunu belirten Özkan, bazı anımsatmalar yaparak “Onlar şimdi çocuk olarak toplumun bir parçasıdır fakat büyüyüp birer birey olarak toplumda bulunmaya devam edecekler o yüzden onlara sahip çıkılmalı” dedi.

“Zulümden kaçan çocukları yüz üstü bırakmaya devam etmemiz bu coğrafyadaki en büyük utancımızdır”

Mülteci Hakları Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada ise savaştan, zulümden kaçan ve adamıza sığınan ‘refakatsiz’ çocuklar için yapılabilecek en fazla şeyin onları Kıbrıs’ın güneyindeki mekanizmalara ulaştırılmaya çalışılmak olduğu ifade edildi.

Aileleri ile birlikte olan çocukların da sınır kapılarından geri gönderilmedikleri ve Kıbrıs’ın kuzeyine ulaşabildikleri durumlarda, giyim, yiyecek, barınak ve ruh sağlığı ile ilgili ihtiyaçlarının HALK DESTEĞİYLE karşılandığı ifade edildi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde ikamet eden mülteci çocuklar için en sıkıntılı alanlardan birinin ‘Eğitime erişim’ olduğunu belirten dernek,  her mülteci çocuk için gerek yasal gerek pratikteki yetersizliklerin utancının büyük olduğu belirtildi. 

Dernekten yapılan açıklamada “Savaşlardan ve zulümden kaçan çocukları yüz üstü bırakmaya devam etmemiz bu coğrafyadaki en büyük utancımızdır” ifadeleri de yer aldı.

Çocuk Hakları Uzmanı Av. Laden Asilzade: Devlet eliyle istismar ediliyor

Gerek bireysel olarak yaptığı araştırmalar gerekse bazı kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde çalışmalar yürüten Çocuk Hakları Uzmanı Av. Laden Asilzade ise YENİDÜZEN’e yaptığı kısa açıklamada “Çocuk Hakları”na ilişkin çalışmaların ivedilikle yapılması ve sürdürülebilir olması gerektiğinin altını çizdi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde ‘devlet eliyle çocuk istismarı yapıldığını’ ileri süren Asilzade, sosyal medyada “Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajda maddelerle iddialarına açıklık getirdi.

Asilzade, konuya ilişkin tüm yetkilileri göreve davet ederken, bugüne dek “Çocuk Hakları” konunsun hiçbir siyasi parti ve siyasetçinin gündeminde yer almadığından yakındı.

Çocuk Esirgeme Kurumu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Koruması altındaki çocuklar…

Çocuk Esirgeme Kurumu Yetkilisi Süreyya Özkan ise “Kapasitemizle 56 çocuğa sahip çıkabiliyoruz, yüzlercesi hala sokakta…” dedi ve daha fazla devlet desteği olması gerektiğini işaret etti.

Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği Başkan Salih Kayalı ise Merkezi Cezaevinde bulunan 14 -18 yaş arası yaklaşık 16 çocuğun bulunduğunu ifade etti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Koruması (SOS Çocuk Köyü) altında Kıbrıs’ın kuzeyinde, Kıbrıs’ta Sığınmayı Güçlendirme Projesine kayıtlı 30 çocuk bulunuyor.   

Mülteci Hakları Derneği;    
“Savaşlardan ve zulümden kaçan çocukları yüz üstü bırakmaya devam etmemiz BU COĞRAFYADAKİ EN BÜYÜK UTANCIMIZDIR”

Mülteci Hakları Derneği'ne kayıtlı 24 mülteci çocuk bulunmaktadır. Ancak bu sayı Kıbrıs'ın kuzeyindeki mülteci çocukların tamamını yansıttığı söylenemez.

Mülteciler, en basit tabirle, ülkelerindeki zulüm ve savaşlardan kaçan kişilerdir. Ebeveynleri veya yetişkin bir vasileri ile veya tek başlarına göç eden, etmeye zorlanan çocuklar her zaman için göç hareketlerinin parçası olmuşlardır. Ancak, coğrafyamıza bu kadar yakın yerlerdeki çatışmaların süregelmesiyle sınırlarımıza aileleriyle veya refakatsiz gelen mülteci çocukların sayısı artmış bulunmaktadır.

Tüm mülteci çocukların yaşama ve uluslararası koruma başvurusunda bulunma hakkı vardır. Uluslararası hukuktaki sorumluluklarına rağmen uygulamada, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yetkililer mültecilere dair herhangi bir düzenleme geliştirmemiş olmaları, çocuk hakları açısından da ciddi eksikliktir.

Aynı zamanda mülteci çocukların yeterli giyim, yiyecek ve barınağa erişimleri sağlanmalı ve fiziksel, zihinsel ve duygusal ihtiyaçları karşılanmalıdır. Ancak, Kıbrıs’ın kuzeyinde buna dair de devlet tarafından yeterli adımlar atılmamaktadır.

Refakatsiz çocuklar ile ilgili en fazla yapılabilecek şey onları Kıbrıs’ın güneyindeki mekanizmalara ulaştırılmaya çalışılmaktadır. Aileleri ile birlikte olan çocukların da sınır kapılarından geri gönderilmedikleri ve kuzey coğrafyamıza ulaşabildikleri durumlarda, giyim, yiyecek, barınak ve ruh sağlığı ile ilgili ihtiyaçları sivil toplum aracılığı ile halk desteğiyle karşılanmaya çalışılmaktadır.

Eğitime erişim, Kıbrıs’ın kuzeyinde ikamet eden mülteci çocuklar için en sıkıntılı alanlardan biridir. Bu noktada, gerek ayrımcılık gerekse dil öğrenme ihtiyaçlarının karşılanmaması eğitime erişimi ciddi olarak engellemektedir. Savaştan, zulümden kaçan her çocuk için gerek yasal gerek pratikteki yetersizliklerimizin utancı büyüktür.

Geri gönderilen, ülkeye alınmayan veya eğitime, yeterli giyim, yiyecek ve barınağa erişemeyen her çocuk mülteciye dair sorumluluğumuz vardır.

Savaşlardan ve zulümden kaçan çocukları yüz üstü bırakmaya devam etmemiz bu coğrafyadaki en büyük utancımızdır.

 

Çocuk Esirgeme Kurumu Yetkilisi Süreyya Özkan:
“Kapasitemizle 56 çocuğa sahip çıkabiliyoruz, yüzlercesi hala sokakta… Bize destek versinler ve bu çocuklara sahip çıkalım”

Bünyemizde 56 tane çocuk var, bunlar 6-11 yaş ilkokul çağı çocuklarıdır. Aileleri var fakat ihtiyaçlı ailelerin çocuklarıdır. Sosyal, eğitim, kişisel gelişim, psikolojik her açıdan onlara yardımcı oluyoruz. Akşam da saat 5’te evlerine gönderiyoruz. Kimisi okuma yazma bilmez kimisi maddi olarak çok düşkündür…

Bu adadaki en büyük eksiğimiz herkes eşit olmamasıdır. Bu çocuklarımızın sosyal ve ekonomik sıkıntılardan dolayı çok eksikleri var. Aileler kişisel bakım, eğitim gibi hiçbir şeyleri ile ilgilenemiyorlar. Eğitim zamanlarının dışında kalan zamanlarını sokakta geçirdikleri için bu çocuklar potansiyel suçlu olarak görülüyordu. Biz onları bu şekilde sahipleniyoruz. Kurum olarak amacımız bu çocukları sokaklardan kurtarmak, iyi birer birey yetiştirmek.

Şu anda kapasitemiz 50 civarıdır ve tam kapasiteli çalışıyoruz. Bunların yanında 100’lerce çocuk da bu yardımlara muhtaçtır…

Çocuklarımızın tümü Türkiye’den göç edip gelen çocuklardır, biz tüm çocukları eşit görmeliyiz ve devlet politikamız bu yönde olmalı. Devlet bizim gibi kurumları desteklemeli ve bizim yaptığımızı onlar yapmalı. Bu göçleri görmezden gelmemeliler. Devlet bu insanlara ve bu çocuklara daha fazla sahip çıkmalı…

Onlar şimdi çocuk olarak toplumun bir parçasıdır fakat büyüyüp birer birey olarak toplumda bulunmaya devam edecekler o yüzden onlara sahip çıkılmalı.

Bize destek versinler ve bu çocuklara sahip çıkalım. Beşinci sınıf çocuklardan sonra alamıyoruz, 5. Sınıfa gelen çocukları gönderip daha küçükleri alıyoruz, çünkü imkânımız buna elveriyor. Desteğimiz olsa beşinci sınıftan sonra da bu çocuklarımıza bakmaya devam edebiliriz.

Çocuk Hakları Uzmanı Av. Laden Asilzade;
“KKTC'de devlet eliyle çocuk istismarı yapılıyor...”

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü…
- Sosyal Hizmetlerin yetersizliği,
- Çocuk Adalet sistemini yoksunluğu,
- Özel eğitim çocuklarımızın ve engelli çocuklarımızın sosyal haklarının korunmadığı,
- 1996 yılından bu yana çocuk hakları ile ilgili bir tek yasal düzenlemenin yapılmadığı,
- Suça sürüklenen çocukların kelepçeli dolaştırıldığı hükümlü çocukların cezaevi kıyafetiyle okul sınavlarına sokulduğu,
-Suça sürüklenen çocukların topluma kazandırılmasını sağlayan hiç bir oluşumun olmadığı,
- Çocukların uyuşturucuya başlama yaşının 11 olduğu,
- Cinsel saldırı mağduru veya faili çocukların isim, soy isim, yaş ve yaşadıkları yer fotoğraflarının gazetelerde sergilendiği,
- Hastanelerde acil servis bir yana dursun, çocukların sağlık hizmetlerinden yararlanmasının neredeyse mümkün olmadığı,
- Okullarda tamamıyla yetersiz altyapı ve sorun yığını sebebiyle eğitim hakkından yararlanamayan, ailesi kaçaksa okuldan ve ülkeden atılan çocukların olduğu,
-Boşanma sürecinde çocukların sömürüldüğü,
- Evlilik birliği haricinde doğan çocukların ayrımcılığa uğradığı, ülkemize mülteci, sığınmacı gelen çocukların vatansız kaldığı ve saysam sabaha kadar buradan köye yol olacak yığın ile sorun olan KKTC'de devlet eliyle çocuk istismarı yapılıyor...

 

 

 

Bu haber toplam 2097 defa okunmuştur
Etiketler :