Güryay, Ekonomik Protokolü değerlendirdi
Ekonomist Doç Dr Erdal Güryay:
“Protokolün hedefi; neo liberal politikaları Kuzey Kıbrıs’ta yaygınlaştırmak”
• Kanal Sim’de Radyo Gazetesi’ne konuk olan Güryay, 2016-2018 Ekonomik Programı’nın IMF’nin yıllardır uyguladığı, gelişmekte olan ülkelere önerdiği program olduğunu söyledi.
• “Protokol metnine ‘yapısal dönüşüm programı’ denilmesi ne kadar doğru? Neyi neye dönüşüyoruz? Programın sonunda ‘nereye gidiyoruz’ sorusuna verilen cevap ile ilgili herhangi bir ibare yok. Araç, amaç gibi görünüyor”
• Güryay, Kıb-Tek’in tahsilat sorununu aştığını ve şu anda yüzde 97 oranında tahsilat yaptığını vurgulayarak, Türkiye’deki özel şirketlerde bile bu oranın olmadığını belirtti.
• Suyun belediyelere ton başına belirlenen 2.30 TL’lik satış fiyatının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Güryay, bu fiyatla evlere suyun verilmesinin minimum 5 TL veya 6 TL’yi bulacağını ifade etti.
YENİDÜZEN (Özel)
Ekonomist, Doç Dr Erdal Güryay, TC Hükümeti ve KKTC Hükümeti arasında imzalanan Ekonomik Programın hedefinin; neoliberal politikaların Kuzey Kıbrıs’ta yaygınlaştırılması olduğunu vurguladı.
Güryay, protokol metnine ‘yapısal dönüşüm programı’ denilmesinin ne kadar doğru olduğunu sorarak, “Neyi neye dönüşüyoruz? Programın sonunda ‘nereye gidiyoruz’ sorusuna verilen cevap ile ilgili herhangi bir ibare yok. Araç, amaç gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
Kanal Sim’de Radyo Gazetesi’ne konuk olan Güryay Ekonomik Protokol’den Türkiye’den gelen suya ve Kıb-Tek’e kadar önemli açıklamalarda bulundu, protokolün IMF’nin yıllardır uyguladığı, gelişmekte olan ülkelere önerdiği program olduğunu söyledi.
“‘Yapısal dönüşüm’ dendi… Neyi, neye dönüştürüyoruz?”
Protokol metnine ‘yapısal dönüşüm programı’ denilmesinin ne kadar doğru olduğunu sorarak, “Neyi neye dönüşüyoruz? Programın sonunda ‘nereye gidiyoruz’ sorusuna verilen cevap ile ilgili herhangi bir ibare yok. Araç, amaç gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
Programda yapılacak kamuda yapısal dönüşüm ile vatandaşların hayatına veya hayat standardına ne getireceğinin yer almadığını vurgulan Güryay, “Limanlar, telefon, elektriğin özelleştirileceğinden söz ediliyor. Sonrasında sıra başkalarına da gelecek herhalde… Peki sonuç? Bu kurumlar özelleşince milli gelir yüzde 10 büyüyecek mi? Vatandaşın hayatında ne olacak? Buna program demek çok doğru bir söylem değil, partilerin seçim bildirgesi gibi bir şey oldu” dedi.
Güryay, hedeflerin belirtilmemesi halinde programın uygulanmasına karşı olduğunu ifade etti.
“Kamunun yeniden yapılandırılması kararı genel anlamda yanlış”
Güryay, programda yer alan ‘kamunun yeniden yapılandırılması’ kararının bazı bacakları doğru olmakla beraber genel anlamda yanlış olduğunu ifade ederek, kamunun küçültülmesi hedefinin de doğru olmadığını vurguladı.
“Hükümetin ekonomi içerisindeki söz sahipliğinin azaltılması hedefleniyor”
Protokolde ‘devletin yüceltilmediğini’, hükümetin ekonomi içerisindeki söz sahipliğinin mümkün olduğunca azaltılmasının hedeflendiğini dile getiren Güryay, programın ‘kabaca’ yapıldığını, hayatın her alanına yansıyan yol gösterici, hedef belirleyici kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılması gerektiğine dikkat çekti.
“Su da 2.30 TL’lik fiyat çok yüksek fiyat”
KKTC Su Temin Projesi kapsamında adaya ulaşan suya da değinen Güryay, suyun maliyetinin konusunda uzman kişilere sorulması gerektiğini ifade etti.
Güryay, proje ortaya çıktığında ‘yavru vatana hediye’ olarak lanse edildiğini hatırlatarak, suyun gelmesinden sonra her şeyin değiştiğini kaydetti.
Suyun belediyelere ton başına belirlenen 2.30 TL’lik satış fiyatının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Güryay, bu fiyatla evlere suyun verilmesinin minimum 5 TL veya 6 TL’yi bulacağını ifade etti.
Güryay, ayrıca suyun özele devredilmesi ile bu fiyatın daha da artacağını vurguladı.
Elektrikte; üretim, iletim ve dağıtım ayrıştırılması…
Protokolde elektrikte üretim, iletim ve dağıtım, ‘ayrıştırmanın’ öngörüldüğü söyleyen Güryay sözlerini şöyle sürdürdü: “ Pratikte üretim yapan sistemleri ayrılacak, sadece üretim yapılacak. Sonrasında iletimi de ayrı bir şirket yapacak. İletim A.Ş, Teknecik Santrali ve AKSA çıkışında teslim alacak. O da bölgelere kadar taşıyacak, dağıtım yerlerinden de Dağıtım A.Ş sorumlu olacak. Ancak sadece dağıtımın özelleştirileceği konuşuluyor. En kolay yer burasıdır, sadece dağıtım tahsilat yapılacak…”
“Kıb-Tek yüzde 97 tahsilat yapıyor”
Güryay, Kıb-Tek’in tahsilat sorununu aştığını ve şu anda yüzde 97 oranında tahsilat yaptığını vurgulayarak, Türkiye’deki özel şirketlerde bile bu oranın olmadığını belirtti.
Kıb-Tek’in 2015 yılında 54 milyon TL kar ettiğini vurgulayan Güryay, kurumun birikmiş borçlarını da ödeyebilecek noktaya geldiğini, finansal yapısının ciddi oranda düzeldiğini kaydetti.