1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği

12 Nisan 2000 tarihli ve 24018 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hususunu tek tek tanımlamıştır.

A+A-

 

YENİDÜZEN ADVERTORIAL

12 Nisan 2000 tarihli ve 24018 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hususunu tek tek tanımlamıştır.

Güvenlik Soruşturması: “Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesidir.”

Arşiv Araştırması: “Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının mevcut kayıtlardan saptanması.” şeklinde düzenlenmiştir.

Esasında güvenlik soruşturması arşiv araştırmasını da kapsayan daha detaylı bir araştırmadır. Fakat kanun ayrı ayrı tanımladığı için 2 ayrı durummuş gibi araştırılır.

Öncelikle belirtmek gerekirse güvenlik soruşturması 60 iş günü içerisinde bitirilmesi gereklidir. Çünkü diğer türlü atamalar çok uzamakta, kişiler bu sebeple sürüncemede kalmaktadır. Özellikle öğretmen atamalarında güvenlik soruşturması aylarca uzamaktadır.

İkinci olarak güvenlik soruşturması anne, baba, kardeş, veli, vasi ve kişinin kendisiyle sınırlı yapılmalıdır. Bu akrabalar dışında yapılan araştırma hukuka aykırı olacaktır. Yine kişinin 18 yaşından küçükken işlediği veya hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verilen yargılamaları güvenlik soruşturmasına etki etmemesi gereklidir.

Fakat idareler takdir yetkisinin dışına çıkarak çok detaylı ve kişiyi ilgilendirmeyen sebepler ile güvenlik soruşturmasını olumsuz sonuçlandırabilmektedir. Bu da adayların mağduriyetine, yıllarca verilen emeklerinin boşa gitmesine neden olmaktadır.

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Sonuçlanan Adaylar Ne Yapmalı?

Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan adayların 60 gün içinde yürütme durdurma talepli iptal davası açması gereklidir. 60 günlük süre hak düşürücü süre olup geçirilmesi durumunda dava usul yönünden reddedilecektir. Açılan idari davada yürütme durdurma kesinlikle istenmelidir. Yine idari davada duruşma isteyerek kendinizi sözlü olarak savunabilirsiniz.

Son olarak, açılacak idari dava atandığınız yer mahkemesidir. Davayı başka bir idare mahkemesinde açarsanız davanız yetki yönünden reddedilecektir. İdari davalarda avukat tutma zorunluluğu olmasa da idare hukuku avukatı ile yürütmeniz sizlerin yararına olacaktır.

 

Bu haber toplam 5309 defa okunmuştur