1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Güzel görünmek için…
Güzel görünmek için…

Güzel görünmek için…

Güzel görünmek için…

A+A-


Stella Aciman

Günümüzde gerek erkekler gerekse kadınlar için yüz ve vücut bakımı çok önemli bir hal almıştır. Güzellik salonlarını her ne kadar kadınlar dolduruyorsa da, erkeklerin de özellikle yüz bakımında pek de onlardan aşağı kalır tarafı yok. Ben, her zaman olduğu gibi kadınlara önceliği verdim ve bir güzellik salonuna giderek bir uzmanla konuştum… Nursen Arifoğlu!

Güzellik uzmanlığı nedir, neleri kapsar?
Güzel bakan, pozitif düşünmeye yol açacak işlemler yapan bir meslektir. İnsanlarla dost olabilmenin yanı sıra; cilt, vücut bakımı, insanlarla dost olmak, masaj, makyaj, el ayak bakımı gibi geneli kapsar güzellik uzmanlığı. İçten dışa, beslenme alışkanlıklarından tutun da; temizleme, besleme, renklendirme, yenileme amaçlı bakımlarla uğraşan kişi diyebiliriz. Güzellik uzmanları insan psikolojisinden de iyi anlamak durumundadır.

Güzellik uzmanlığının okulu mu var?
Meslek okullarından mezun olanlar da var, bir de özel okullar var güzellik uzmanlığı sertifikası veren. Ben 1996 yılında Türkiye’den gelen kozmetik okulundan özel olarak eğitim aldım. Cildin anatomisinden tutun, cilt tanımı dahil hemen hemen her şeyi öğretiyorlar… Kas sistemi, sinir sistemi gibi.

EĞİTİM ÖNEMLİ

Güzellik uzmanı olmak için bütün bunların eğitimlerini almak lazım mı?
Kesinlikle, tüm bu eğitimleri almak gerekir.

Bu mesleği yapan çok sayıda kişi var mı?
Sanırım çok fazla yok, artık devlet tarafından denetimleri yapılıyor, sınavlar yapılıyor, gerçekten uzman olup olmadıkları araştırılıyor.

Yaptığınız işler arasında masaj da var, bunları da uyguluyor musunuz?
Tabii ki, vücudun lenf düğümleri vardır. Gerek beslenmeden, gerekse de yaşam tarzından vücut laktik asit diye bir şey salgılıyor kaslarda.  Masajla lenf kanalları, lenf düğümleri açılır. Masajın çok büyük etkisi vardır.

Güzellik uzmanına kimler gider, müşteri kitleniz kimlerden oluşuyor?
Herkes… Kendini seven herkes diyebiliriz buna, bakımlı olmayı seven herkes müşteri kitlemizdir.

Ne kadar sürede bir yüz bakımı yapılmalı?
Normal şartlarda ayda bir, evde bakım ise günlük yapılmalı. Derin bakım ise üç ayda bir. Bir de paket dediğimiz kür bakımımız var ki, 15 gün arayla yapılır.

“25 ÖĞRENDİK AMA 18’E İNEBİLİR”

Kaç yaşında başlanmalı cilt bakımına?
Bizim aldığımız derslere göre 25 yaş diye eğitim almıştık ama şimdi bakıyorsunuz 20 yaşında insanların ciltlerinde kuruluk var, çizgiler var. Bence şu an 18 yaş hatta daha altında bakıma başlanmalı. Bugün artık ilkokullarda cilt bakımı, cilt temizliği öğretiyorlar ve çocuklar günlük temizleme ürünlerini yanlarında taşıyorlar.

Günlük bakım için kozmetiklere fazla para harcamadan yapılabilecek neler önerirsiniz?
Her kesime hitap eden ürünler var aslında, örneğin 5 TL’ye sabunlar var yani bütçenize göre ürünler bulabilirsiniz.

Yiyecekler cilt üzerinde etkili mi?
Kesinlikle etkili, çiğ yenen sebze meyveler kanı temizliyor, kanın temizlenmesi de oksijen alımını artırıyor, oksijen de sağlıklı bir cilt oluşmasını sağlıyor. Beslenme bozukluklarından dolayı cilt daha çabuk yaşlanıyor

Cildin çabuk yaşlanmasının nedeni nedir?
Gerekli bakım ve temizlik yapılmıyor. Az su içmek de cildi yaşlandırıyor; günde 8-10 bardak su tüketmek gerekiyor, kanımızın temizlenmesi ve cildimiz için bu çok önemli. Cildimiz kendi kendini besliyor zaten.  Cildimiz sebum denilen bir sıvı salgılar; tüketilen yağ ve sudan oluşur bu salgı ve cildimiz bununla beslenir, cilt nemlenir. Suyu dozunda içmiyorsak, sebze meyve ağırlıklı beslenmiyorsak, cilt de bundan olumsuz etkileniyor, beslenemiyor. Uyku düzeni, hayat şartları ve stres de cilt üzerinde çok etkilidir.

CİLT BAKIMININ ÖNEMİ

Cilt bakımı neden önemlidir?
Temiz bir ciltle aynaya baktığınız zaman cildinizde bir ferahlık hissedersiniz; öncelikle dış görüntü olarak bu sizi rahatlatır. Sonra cildiniz temiz olduğunda, nemlendirici kremlerin cilde nüfusu kolaylaşır, cildin emilimi artar.

Piyasada çok çeşitli kozmetik ürünler var, bu büyük bir sektör, kişiler bu ürünleri neye göre seçmeli, bir ürünün iyi olması için pahalı mı olması gerekir?
Ürünün kalitesi kesinlikle fiyatıyla bağlantılı değildir. Mesela temizleme ürünleri, tonik, nemlendirici kremler var. İçinde daha yoğun, daha derin tabakalara inen ürünler var; ince moleküllü… Bunların içinde ampulü, serumu var. Onların fiyatları yüksek olabilir. Süper marketlerde ya da kozmetik olarak dükkânlarda satılan ürünlerin içinde parfüm olduğu için, güzellik uzmanları olarak bunları tercih etmeyiz. Daha çok bitkisel, kimyasal ürünleri tercih ediyoruz; cilde zarar vermeyen, parfüm içermeyen ürünler tercihimiz, ürünü alırken buna bakıyoruz. Bu önemli bizim için. Tüm gün güneş olan bir ülkede yaşıyoruz, parfüm güneşle birleştiğinde leke yapabilir.

Evde bakım için olmazsa olmaz diyebileceğimiz ürün ne olmalı?
Bir temizleme ürünü şart… Yağlı cilt mi, kuru cilt mi, yoksa karma cilt mi? Cilde uygun bir temizleme yapmak gerekir. Kullanılan ürünle doğru bir temizleme gerekir öncelikle. İkinci sırada tonik var… Tonik temizlemeden kalan kalıntıları temizler, cildin gözeneklerini sıkılaştırır. Sonra da nemlendirici kullanmak gerekir yine cilde uygun. Son olarak da olmazsa olmaz diyebileceğimiz güneş koruyucu. Bir de göz etrafına uygun, hem gözleri koruyan, hem de göz etrafındaki cildi koruyan bir jel ya da krem kullanmak gerekir. Cildimizi güneşten korumamız şarttır, bize katıldığımız bütün seminerlerde günümüz şartlarına göre koruyucu kullanımının şart olduğu, olmazsa olmazlardan olduğu öğretildi. Hatta günde iki kez kullanılmasını tavsiye ediyorlar, bir sabah bir de öğlen. Çünkü piyasada dört saatten fazla koruyan bir koruyucu krem yok.

YAĞLI, KURU CİLTLER

Derin yüz temizliği nasıl yapılmalı?
Haftalık bakım için evde kullanılan peeling ve maskeler var. Haftada iki ya da üç defa cildin durumuna göre kişiyi yönlendiriyoruz.  Yüze maske ve peeling kullanılmalı. Çünkü peeling daha derin temizleme yapar, ciltteki ölü tabakayı atar, cildi temizler ve dolaşımı artırır.  Peeling sonrası da maske kullanılmalı, bu da hem besleme amaçlı hem de cildi yapılandırma amaçlıdır.

Doğal ürünlerden bir maskeyi nasıl yapabiliriz?
Kuru ve yağlı ciltler için ayrı maskeler öneririz. Cildi çok kuru olanlar için; küçük bir çay kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı bal, 5-6 damla limon ya da portakal suyu… Bu karışım yüze sürülebilir. Yağlı ciltler için ise; eğer cilt çok yağlıysa, temizlendikten sonra domates halkaları üzerine limon sıkılıp cilde uygulanabilir, yazın salatalık kabuğunu da uygulayabilirsiniz. Mesela peeling yaptınız, yüzünüzü temizlediniz, sonra da salatalık kabuklarını uyguladınız diyelim ki bu daha da etkili olur bakım için. Gözler için de papatya tavsiye edebilirim, şimdi tam zamanı papatyaların. Bir tutam papatyayı kaynar suya atın, pamuğu daldırıp suyunu alın ve göz kapaklarına 15-20 dakika koyun. Hem şişliği alır, hem hassasiyeti azaltır, gözleri de dinlendirir.

Bu haber toplam 1688 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 149. Sayısı

Adres Kıbrıs 149. Sayısı