Hakkı atun'un anıları kitap oldu
“Bir Öz Yaşam Öyküsü” alt başlığı ile yayımlanan ve bir dizi anı kitabının ilki olan “Hakkı Atun’un Anıları” kitapçılardaki raflarda yerini aldı.
Yıllarca siyasette aktif rol alan, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı ve Başbakanlık da yapan Hakkı Atun, anılarını kitaplaştırdı.
“Bir Öz Yaşam Öyküsü” alt başlığı ile yayımlanan ve bir dizi anı kitabının ilki olan “Hakkı Atun’un Anıları” kitapçılardaki raflarda yerini aldı.
Hakkı Atun, anı serisinin bu ilk kitabında; doğduğu köy olan Karpaz bölgesindeki Ergazi’nin (Ovgoroz) tarihçesinden başlıyor ve doğduğu 1930’lu yılların ortalarından başlayarak sömürge idaresindeki köy yaşamını, Kıbrıslı Türkler’in yaşam koşullarını, susuzluk başta olmak üzere çekilen sıkıntıları, kooperatifçilik ve spor kulübü bağlamında örgütlenme çabalarını anlatıyor.
Çok sayıda renkli ve siyah beyaz fotoğrafla desteklenen kitabında; Hakkı Atun, Karpaz bölgesinde o dönemde Rum toplumu ile olan ilişkileri de ele alarak, yerel geleneklere geniş yer ayırıyor. Kendi çocukluk döneminin okul yaşamını, ortaokul ve lise yıllarında bir köy çocuğu olarak karşılaştığı zorlukları, başarılarını, dostluklarını kaleme alan Hakkı Atun, İstanbul’da geçirdiği 5 yıllık yüksek öğrenim dönemini anlattıktan sonra, Manchester ve Nottingham üniversitelerindeki master yaşamına yer veriyor ve mimar olarak ülkeye dönüşünde başlayan iş yaşamını ve o günlerin koşullarını aktarıyor.
Hakkı Atun’un bu ilk anı kitabında; özellikle 1963 döneminden sonra Kıbrıslı Türkler’in imar ve yapılaşma alanlarındaki planlı çalışmaları dikkat çekiyor.
Mücahitler Parkı, Mücahitler Sitesi, Göçmen Evleri, havaalanı pisti gibi altyapı çalışmalarında devlet görevlisi olarak yaptığı hizmetleri de detayları ile anlatan Atun, mücahitlik görevine ilişkin anılarına da kitapta yer veriyor.
1974’te bireysel anlamda yaşadıklarını da kitabında anlatan Hakkı Atun, göçmenlerin yerleştirilmesinde ve ilk iskân uygulamalarındaki sorumluluk dönemini de aktarıyor.
“Hakkı Atun’un Anıları” kitabının editörlüğünü gazeteci Hasan Kahvecioğlu yaptı. 244 sayfalık kitap, Oskar Şirketler Grubu’nun (Erdem Oskar) sponsorluğunda yayımlandı.
Hakkı Atun, eşi ve çocuklarına da geniş yer ayırdığı bu ilk anı kitabında, bürokrat ve teknokrat olarak yaptığı hizmetlerden sonra girdiği siyasette yaşadıklarına ikinci kitabında yer vereceğini de belirtiyor.
Hakkı Atun, 1998 yılından itibaren politikadan ayrılmış, bir kısmı yayımlanmamış olan sekiz kitap, 60’ın üzerinde bilimsel makale yazmış, sergiler düzenlemiş eski bir siyasetçi olarak biliniyor. Atun, halen DAÜ Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin başkanlığını yürütüyor.
(SEL) FOTOĞRAFLI