1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Hareketsizlik Egzersizi Çigong
Hareketsizlik Egzersizi Çigong

Hareketsizlik Egzersizi Çigong

Hareketsizlik Egzersizi Çigong

A+A-

Filiz Uzun

Hemen hemen her sporla ilgili yazdığım yazıda Kıbrıs’ta yapılan ve kendinize uygun olan,  mutlaka bir spor dalı olduğundan bahsederim. Her yeni gelen ve adamızda yapılmaya başlanan sporları da yazmaya çalışıyorum yetişebildiğim kadar. Siz hala kendinize uygun sporu bulamadınız mı? Üzülmeyin! Bu hafta tam da size göre bir sporu tanıtacağım. Bu kadar zamandır hala uygun bir spor bulamamışsanız eğer, pek de hareketi seven biri olmadığınızı düşünmekteyim açıkçası.

Napalım? Bende çareler tükenmez sevgili okuyucularım. Çok yeni bir spor diyemeyeceğim, yıllardır adamızda yapılmakta. Ancak benim dikkatimden kaçmış sanırım. Benim biraz agresif sporları sevmemle alakalı olabilir belki de, gözden kaçırmamın sebebi. Ama çok hareket etmeyim, öyle atlayıp zıplamayım, çok fazla yorulmayım ama enerji dolayım ve sağlıklı, dinç kalayım diyorsanız, buyurun tam size göre bir spor.

Sporun adı ÇİGONG. Eğitimcisi Tarık Tekman. Müthiş biri, acayip enerji dolu, pozitif. Her daim güler yüzlü. Yaptığı spor da en az eğitimcisi kadar ilginç. Benim bu sporda en çok ilgimi çeken “hareketsiz egzersiz” kısmı. Yaparken amannn! Bu mu spor? dedim ilk başta. Ancak ağaç duruşu hareketinde 10. dakikada çok güçlü bildiğim kollarım ve bacaklarım yoruldu. İlk defa yapan biri için iyi olsam da 20 dk. hareketsiz duramadım. Doğama aykırı zaten bu kadar süre hareketsiz durmak. Ama şunu da biliyorum ki benim de herkes gibi hareketsizliğe de ihtiyacım var. Sessizce durmak. Bunu deneyimlemek. Ying yang yani. Bu kadar hareket eden ben için de durmak ve sakin olmak da şart.

Bir süredir o kadar hareket ederken durmayı ve sakinleşmeyi yapamadığımdan düşüp ayağımı yaraladım geçtiğim günlerde. Sen durmazsan evren seni durdurur. Doğanın kanunu bu. Hareket kadar hareketsizlik de şart. Çigong’un ana felsefesi bu zaten. Harika bir spor. Ben denedim. Çok sevdim. Açık havada kuş sesleri ve ağaçlar arasında. Doğanın enerjisini içinize çekmek. Hareketsiz kalarak enerji depolamak. Mucize gibi bir şey. Öyle fazla ter dökmeden hem de. Denemelisiniz, ben denedim ve çok şaşırdım. Ertesi gün hareketsiz duran kol ve bacak kaslarım nasıl kasıldı ve sertleşti anlatamam. İlk kez bisiklet sürmek gibi.
Bu işin uzmanı Tarık Tekman ile tanışmalısınız. Onu gördüğünüz vakit, bu sporun ne kadar etkili olduğunu anlamanıza yetecek zaten. Mutlaka bir dersine katılın, bana hak vereceğinizden eminim. Tarık Tekman bu spor için çok uzun yıllar emek harcamış. Güvenin ona ve başlayın. Çıkın doğaya ve hareketsiz kalın… Bırakın enerji iliklerinize kadar aksın. Biliyorum hepinizin buna ihtiyacı var. Onca koşuşturma, onca stres. Atın gitsin. Hayat çok kısa… Bedeninize de ruhunuza da iyi gelecektir hiç şüphem yok. Güvenin bana…


TARIK TEKMAN: ÇİGONG’TAN ÖNCE ‘HASTA ADAM’DIM

Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Tarık Tekman. 42 yaşındayım. Elektrik Mühendisliği eğitimi aldım. Evli ve bir çocuk babasıyım. Şu an Çigong ve Tai Chi eğitmenliği yapıyorum. Çigong ve Tai Chi’yi 2001 yılından beri 13 senedir kendim yapıyorum. 2008’den beri de eğitmenlik yapmaktayım.

Çok bildiğimiz bir spor değil. Siz bu spora nasıl başladınız?
Üniversiteyi bitirdikten sonra bir arkadaşımla elektrik mühendisi olarak istanbul’da çalışmaya başladık. 2000 yılıydı. Yoğun tempodan uzaklaşmak için spor yapmaya karar verdik. Bir atletizm pistinde koşu yapmaya başladık ancak bilinçsizce yaptığımız için ben dizimi sakatladım. Gittiğim doktor bana ameliyat olmam gerektiğini ve fazla hareket etmememi söyledi. Ağrılarım giderek artmaya başladı. Ve 3 ay boyunca neredeyse hiç hareket etmeden yaşadım. Dizimdeki ağrılardan ve hareketsizlikten dolayı tüm vücudum ağrımaya başladı. Bundan dolayı ben de dizimi fazla zorlamayacağım ancak diğer kaslarımı çalıştırabileceğim bir spor arayışına girdim.

Böyle bir spor var mı?
Çok enteresan bir şekilde bir kitapçıya girdim ve yaklaşık bir ay önce Türkçeye çevrilen ve basılan bir kitap elime geçti. Tai Chi kitabı. Kitabı alıp eve gittim ve okuyup yapmayı denedim. Ancak maalesef çok beceremedim. Çünkü Tai Chi çok fazla hareketli bir spordur. Bir süre İstanbul’da bu sporu yapan birini aradım ama bulamadım. Doğal olarak yogaya başladım. 4-5 ay yoga yaptıktan sonra yoga salonunda bir ilan gördüm. Tai Chi derslerimiz başlıyor diye. Hemen kayıt oldum ve başladım. İlk ve tek öğrenci bendim. Öğretmenim bana Tai Chi sporunun Çigong öğrenmeden yapılamayacağından bahsetti ve hem Tai Chi hem de Çigong dersleri almaya devam ettim.

ÖNCE ÇİGONG, SONRA TAİ CHİ

Tai Chi ve Çigong arasında ne fark var?
Tai Chi sporunda hep hareketler var. Çigong’da ise hem hareket, hem hareketsizlik vardır. O yüzden Çigong tek başına da yapılabilir. Sizin de deneyimlediğiniz gibi. Tai Chi yapacaksanız en azından 5-10 dakika Çigong yapmanız gerekir.

Her zaman aynı hocadan mı dersler aldınız?
İstanbul’daki hocamdan sonra uzun yıllar Çin’de yaşamış ve bu sporların eğitimini veren İtalyan bir hoca İstanbul’a taşınıp ders vermeye başladı. Ben de 1,5-2 yıla yakın ondan Çigong dersleri aldım. Bir süre sonra Çigong daha çok ilgimi çekti ve Çinli hocalardan dersler almak istedim. Tayland’a gittim ve bir süre orada bir Çinli hocadan hem Çigong hem de Tai Chi dersleri aldım. Daha sonra da İngiltere’de yaşayan ve Çigong denildiğinde akla gelen 2 kişiden biri olan Çinli bir eğitmenden bu dersleri almaya devam ettim. O yıldan itibaren her 2 ayda bir İngiltere’ye gidip 6-7 gün bire bir bu hocadan dersler aldım. 4-5 sene bu tempoyla devam ettim. Bu süreden sonra hocam bana “sen de ders vermeye başlayabilirsin” dedi.

‘HASTA ADAM’ BİTTİ

Çigong ve Tai Chi’yi öğrendikten sonra hayatında ne değişti?
Çigong’dan önce sürekli hasta oluyordum hatta iş yerindeki arkadaşlarım bana “Hasta Adam” lakabını takmıştı. Çigong’dan sonra neredeyse hiç hasta olmadım ya da çok hafif atlattım. Diz ağrılarım geçti. Hatta dağ yürüyüşleri, bisiklet bile sürmeye başladım. Daha olumlu ve daha pozitif oldum.

İlk eğitimini Kıbrıs’ta mı verdin?
Evet İngiltere’deki hocamı da davet ettim ve ilk dersi birlikte verdikten sonra ben devam ettim. Ancak ilk ders grubumuzla çalıştığımız süre boyunca 6 ayda bir yine hocamı davet ederek derslerimize katılmasını sağladım. Hem öğrencilerimizin hem de benim gelişimimizi takip etti. Bir süre de böyle devam ettik. Hocam 6 ayda bir bize katıldı. Şu an o kadar sık olmasa da ben de İngiltere’ye onun yanına gidip derslerine katılıyorum. Hocam da Kıbrıs’a gelip bizim derslerimize katılıyor. Hocam 4 yıldan sonra bana sertifika verdi ve dünyanın her yerinde ders verebiliyorum.

Kıbrıs’tan başka nerde ders verdiniz?
Ben sertifika aldıktan sonra Türkiye’de de ders vermeye başladım. Türkiye’de şu anda 2 veya 3 Çigong eğitmeni vardır. Her yıl fuar olur Türkiye’de… Ben bu fuara katılıp Çigong ve Tai Chi’yi tanıtıyorum. Giderek meraklıları artmaya başlıyor.

ÖZEL KIYAFET SHOW İŞİ

Özel bir kıyafet veya mekan gerekli midir bu sporu yapmak için?
Özel kıyafetler olayın show kısmıdır. Uzak doğu sporlarını yapanlar genellikle uzak doğu kıyafetleri giyerler. Ancak bana göre rahat edilebilecek bir kıyafet giyilmesi yeterlidir. Özel bir mekan da şart değil ancak biz derslerimizi açık ve doğada yapmayı tercih ederiz. Kış aylarında da kapalı mekana geçiyoruz. Açık mekanda doğanın sesi yeterlidir. Dersleri kapalı mekanda yaptığımızda dinlendirici müzik eşliğinde yapıyoruz.

İnsanlar neden Çigong yapmalı?
Önce sağlıklı olmak için yapmalı. Çinlilerin bir atasözü var, ben çok severim. “Hastalandıktan sonra çare aramak, susadıktan sonra kuyu kazmaya benzer”. Yani sağlıklı iken başlanmalı, sağlığın sürdürülmesi ve hastalıkların önlenmesi için. Yaşam tarzı haline gelmelidir bu. Hareket hayatımızda her daim olmalı. Tüm gün oturarak hareketsiz bir şekilde geçirirsek bir süre sonra hastalanacağız. Bu yüzden sağlıklı olanların da bu sporu yapması gerekir. Bazı insanlar için yılda birkaç kez hastalanmak ya da işten eve döndükten sonra yorgun olmak, biraz yürüdükten ya da uğraştıktan sonra yorulmak normal bir durumdur. Oysa bunların hiçbiri sağlıklı bir durum değildir. Toplum bunu normalleştirse de sağlıklı bir durumdur diyemeyiz. Bu kadar çabuk yorulmamalıyız. Çok hareketsiz olduğumuzdan dolayı iki adım yürüyüp yorulabiliyoruz. İnsanlar ben sağlıklıyım derler oysa bu durum sağlıklı değildir. Sadece hasta değiliz. Ama bu hareketsizlik durumu sürerse vücut hastalanmaya da başlayacaktır. Çigong yapan insanlar daha dinç, daha sağlıklı, güçlü ve enerjik olurlar.

Çigong seansınıza katıldım, ben de öyle hareketten çok hareketsiz kalmayı deneyimledim. Hareketsiz durmanın ne gibi yararı var?
Çigong aslında eşiz bir çalışmadır çünkü “hareketsiz egzersizleri” de barındırır ve çok da önemlidir hareketsiz egzersizler. Bu hareketsiz egzersizlere “ağaç duruşu” denir. Ve insan ağaç gibi güçlenir bu hareketlerle. Çin felsefesinde Ying&Yang vardır. Ying hareketsizliktir. Yang hareketliliktir. Çigong da Ying&Yang felsefesinin uygulamasıdır aslında. İnsanın hem Ying’e hem de Yang’a ihtiyacı var.  Çigong’da önce ısındık. Bu ısınma hareketlerinin amacı eklemleri açarak enerji akışının başlaması ve daha rahat hareketsiz durabilmektir. Kaslar ve eklemler de açıldığı için duruş daha doğal ve esnek olacaktır.

METABOLİZMA HIZLANIR

Çigong’un esas amacı nedir?
Çigong’un kelime anlamı enerji çalışmasıdır. Çi; enerji, gong ise; düzenli yapılan çalışmadır. Çigong insanı bir bütün olarak ele alır. Zihin, enerji, duygular, fiziksel beden, ruh hali. Tüm bu durumları daha iyi hale getirmeyi amaçlar. Hareketli ve hareketsiz egzersizleri kullanarak vücudun güçlenmesini sağlar ve bedendeki enerji tıkanıklıklarını açar,  enerji alt yapısını güçlendirir, vücuda enerji toplar ve enerjinin tüm bedene akmasını sağlar. Bunu yaptığı zaman fiziksel beden bundan faydalanır, zihin bundan faydalanır, enerji bundan faydalanır. Hareketli egzersizler diğer sporlar gibi fayda sağlarken, hareketsiz egzersizlerde ise metabolizma hızlanır, nefes alırız, eklemler hareket eder ve vücut çalıştığı için daha dengede olur.

Hareket etmeden egzersiz çok ilginç geldi bana...
Hareketsiz egzersizlerin bir duruş şekli vardır. Dizler hafif kırık ve oturur gibi ama ayakta pozisyon alınır. Eller de açık,  büyük bir top tutar gibi duruştadır. Buna  “ağaç duruşu” denir. Bu duruşta 20 dk. durduktan sonra başka bir duruşa geçilir. Bu duruş akciğerlere enerjinin toplanması içindir. Ve 20 dk’dan sonra bu Ying duruş Yang’laşmaya başlar. Akciğerlere o kadar çok enerji toplanır ki o bölge ısınmaya başlar. 20 dk’dan yapılan diğer egzersizlerle buraya toplanan enerji tüm vücuda dağılır. Daha sonra başka bir bölgeye enerji akışını sağlamak için başka bir duruş şekli alınır.

Ben de Çigong yaptım ve hareketsiz duruşlarda enerji akımı sağlandığı halde nefes alışlarımız sakindi bunun nedeni ne?
Çigong’da ağaç duruşlarının  diğer sporlardan en büyük farkı işte budur. Daha çok oksijen akciğerlere toplanırken diyaframın hareketi hızlanacağına yavaşlar. Diğer sporlarda mesela bisiklet sürerken ya da teniste bir süre sonra nefes alış-verişler hızlanır ve kısa kısa nefesler alırız. Çünkü hareket ettikçe diyafram kasılır. Artan oksijen ihtiyacımızı daha hızlı ve sığ bir şekilde almaya devam ederiz. Oysa Çigong’da neredeyse ayakta meditasyon yapılır. Hareketsiz egzersizlerin en önemli özelliklerinden biri de kalbin daha çok çalışmasını ve daha çok kan pompalamasını sağlar. Hareketsizlikten sonra hareketin amacı ise enerjinin tüm vücuda dağılmasını sağlamak.

HER DERSTE BİR BÖLGE

Her ders bir bölge için mi çalışıyorsunuz?
Evet. Bugün sizinle yaptığımız ağaç duruşuydu ve akciğerlere çalıştık. Başka bir derste, böbrekler, kalp, mide, dalak çalıştırılır. Yüzlerce hareketsiz egzersiz var ve her seansta farklı farklı hareketler yapıyoruz. Mesela “ateş duruşu” kalbi güçlendirmek içindir, “su duruşu” böbrekler içindir. “Toprak duruşu” mide ve dalak içindir. Grubun ihtiyacına göre veya kişinin problemli bölgesine göre de çalışabiliriz.

ÇİGONG KAMPI

Size ulaşmak ve derslerinize katılmak isteyenler nasıl ulaşacak? Dersleriniz nerelerde oluyor?
Kıbrıs’ta Lefkoşa, Girne ve Gönyeli’de derslerim var. Ayda bir kez de İstanbul’a gidiyorum. (5 yıldır). Salı günleri Girne’de saat 9.00’da çigong, saat 10.00’da Tai Chi, Çarşamba Lefkoşa’dayım. Saat 5,30’da Kumsal Parktayız. Gönyeli’de ise Pazartesi günleri sabah saat 8,30’da ve akşam 5,30’da çigong ve Tai chi dersleri karışık yapıyoruz. Lefkoşa ve Gönyeli’de doğada yapıyoruz.

Dikkatimi bir şey çekti. Çok sempatik ve güler yüzlüsünüz. Bunda Çigong’un etkisi var mı?
Genelde güler yüzlüyüm evet. Tabii ki Çigong’un etkisi var. Enerjiniz arttıkça özgüveniniz de artar ve hayat size daha kolay gelir. Üstesinden gelemeyeceğiniz şey yoktur.

Ekim sonu doğada bir kampınız olacak, ondan bahseder misin?
5 gün boyunca doğada açık havada sabahtan akşama kadar Çigong yaparız. Bu kamplara gelip çok iyileşenler oluyor ya da yorgun gelip çok dinç bir şekilde dönenler. İlgilenenler Tarık Tekman web sayfamda bu kampla ilgili bilgi bulabilirler.
Çok teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim. Dersimize katıldığınız için ve sporumuzla ilgilendiğiniz için…

Bu haber toplam 42438 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 181. Sayısı

Adres Kıbrıs 181. Sayısı