Hasta sayısı gittikçe artıyor
Artan nüfusla birlikte ülkedeki devlet hastanelerinde görülen yoğunluk, Sağlık Bakanlığı verilerine yansıdı.
Fehime ALASYA
Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki yoğunluk ve giderek artan hasta sayısı Sağlık Bakanlığı verilerinde yansıdı. Tüm bölgeler arasında en büyük yoğunluk Lefkoşa’daki Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde görüldü.
Bu yılın ilk dört ayında Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ndeki ‘hasta yatış sayısında’ geçen yıla oranla 4 bin 348 artış yaşanırken, acil ve poliklinikte tedavi olan hasta sayısında da binlerce kişilik artış resmi verilere yansıdı.
Buna göre; Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki acil hasta sayısı 2017 yılının ilk dört ayında 43 bin 539 iken, bu rakam 2018 yılının ilk dört ayında 49 bin 808’e yükseldi.
Her iki yılın aynı dönemlerinde ise poliklinikte tedavi olan hasta sayısı 140 bin 521 kişiden 152 bin 525 kişiye yükseldi.
Sağlık Bakanı Filiz Besim’in 24 Mayıs’ta gazeteciler ile bir araya geldiği basın toplantısında açıkladığı veriler arasında birçok istatistik bilgi yer aldı.
Sağlık Bakanlığı verilerinde ülkedeki artan hasta yoğunluğu yanında, hastanelere yapılan personel istihdamları da görüldü. Hastanelerdeki yoğunluk ve memnuniyeti arttırmak için alınan önlemler, rakamlara yansıdı…
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, bu yılın ilk 4 ayında geçen yıla oranla 4 bin 348, Mağusa Devlet Hastanesi’nde 1.263, Girne Akçiçek Hastanesi’nde 804, Cengiz Topel Hastanesi’nde 736, Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’nde ise 411 hasta sayısı artışı yaşandı.
5 Hastane arasında en yoğun Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu
Artan Nüfus ile Birlikte özellikle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi (BNDH) başta olmak üzere tüm hastanelerde yatan hasta sayısında 2017 yılının ilk 4 ayına kıyasla bu yıl ciddi bir artış olduğu görüldü.
2017 ve 2018 yılı ilk dört ayında, ada genelinde tüm hastaneler arasında en çok hasta yatışı Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde olurken, ardından Mağusa Devlet Hastanesi, Girne Akçiçek Hasatesi, Lefke Cengiz Topel Hastanesi ve Barış ve Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi (BRSH) geldi.
Her iki yılda da en çok hasta yatışı ve artışı sırası değişmedi…
Rakamlarla hasta yatışlarındaki artış
Bu yılın ilk 4 ayında hastanelerdeki hasta yatış oranlarında görülen artış miktarı rakamlara şöyle yansıdı;
Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde 4 bin 348 hasta, Mağusa Devlet Hastanesi’nde bin 263 hasta, Girne Akçiçek Hastanesi’nde 804 hasta, Cengiz Topel Hastanesi’nde 736 hasta, Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’nde ise 411 hasta artışı yaşandı.
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde acil hasta sayısı 2017 yılının ilk dört ayında 43 bin 539 iken, bu rakam 2018 yılının ilk dört ayında 49 bin 808’e yükseldi. Her iki yılın aynı dönemlerinde ise poliklinikte tedavi olan hasta sayısı 140 bin 521 kişiden 152 bin 525 kişiye yükseldi.
Acil ve poliklinikte bir yılda 18 bini aşkın hasta artışı
Artan hasta sayısı ve yoğunluğun rakamlara yansımasındaki bir diğer manzara ise yine Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki Acil Servis ve Polikliniklerde tedavi olan hasta artışında ortaya çıktı.
2017-2018 yıllarının ilk dört aylık mukayesesinde binlerce hasta artışı görüldü.
Buna göre; BNDH’daki acil hasta sayısı 2017 yılının ilk dört ayında 43 bin 539 iken, bu rakam 2018 yılının ilk dört ayında 49 bin 808’e yükseldi.
Her iki yılın aynı dönemlerinde ise poliklinikte tedavi olan hasta sayısı 140 bin 521 kişiden 152 bin 525 kişiye yükseldi.
Mukayese edilen her iki zaman dilimindeki acil ve poliklinikte tedavi olan hasta sayısında toplam 18 bini aşkın hasta olduğu görüldü.
Artan yoğunluğa karşın ‘personel istihdamı’
Hastanelerdeki hasta artışına karşın istihdam edilen doktor ve teknik personel ile destek verilmeye çalışıldı. Sağlık Bakanlığı verilerine yansıyan istihdamlarda toplam 13 doktor ve teknik personel yer alırken bunun yanında 57 de sağlık personeli işe alındı.
Buna göre; 3 kardiyoloji uzmanı, 1 koruyucu hekimlik, 1 anestezi uzmanı, 3 göğüs hastalıkları uzmanı, 2 genetik uzmanı, 1 kulak burun boğaz, 1 patoloji uzmanı, 1 de nöroloji uzmanı olmak üzere toplam 13 doktor ve teknik personel istihdam edildi.
İstihdam edilen 57 sağlık personeli arasında ise 13 fizyoterapist, 15 biyolog, 7 hastane amiri, 6 ameliyathane teknikeri, 4 diyaliz teknikeri, 12 de hemşire yer aldı.
İstihdam edilen doktor ve teknik personel kadrosu yanında, 1 Genel Cerrahi, 2 Diş Hekimi, 1 Dâhiliye Uzmanı, 1 Göz Hastalıkları Uzmanı, 2 Pratisyen Hekim olmak üzere 7 sözleşmeli hekimin daha göreve başlayacağı belirtildi.
İstihdam edilen 57 sağlık personeli yanında sektörde Eczacı, Hemşire ve Acil Tıp Teknikeri Kadroları için de çalışmalar sürüyor.
Tütün ve klinik denetimleri arttırıldı
Raporda yer alan bir başka ayrıntı ise yapılan denetimlere oldu. Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zaralarından Korunma ve Denetim Yasası uyarınca Temel Sağlık Dairesi Müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde, 2 Şubat- 22 Mayıs tarihleri arası ada genelinde toplam 612 iş yerinde sigara denetimi yapılırken, kesilen ceza sayısı 80 oldu.
Denetimlerde özellikle Lefkoşa Bölgesinde ciddi bir başarı elde edildiğinin altı çizildi.
Bunun yanında haftada iki kez düzenli olarak Özel Muayenehane ve Klinik Denetimleri yapıldı. Aynı tarihlerde yapılan bu denetimlerde ise ada genelinde, 45 Diş Kliniği /Muayenehane ve 28 Klinik / Muayenehane denetlendi…