1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Hastalar doktorsuz değil, biz buradayız'
Hastalar doktorsuz  değil, biz buradayız

'Hastalar doktorsuz değil, biz buradayız'

Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi’nde 10 yıldır görev yapan Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Birgen yaşanan tartışmalar üzerine YENİDÜZEN’e konuştu

A+A-

Çocuk Onkoloji Servisi’nde 11 yıldır görev yapan Çocuk Onkoloji Uzmanı Doç Dr Kudret Çağlar’ın istifasının basında “bölüm doktorsuz kaldı” şeklinde yansıtılması dikkatleri hastaneye çevirdi. Servisi ziyaret eden YENİDÜZEN’e konuşan   Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Birgen “Biz buradayız, hastalar doktorsuz değil” dedi.

 

Ayşe GÜLER

Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi’nde 11 yıldır görev yapan Çocuk Onkoloji Uzmanı Doç Dr Kudret Çağlar’ın istifasının ardından, hastanedeki çocuk onkoloğu sayısı 1’e düştü.

Ortalama 15-16 çocuk hastanın kemoterapi gördüğü, 85-90 hastanın da ‘takipte’ bulunduğu serviste tedaviler, Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Birgen ve ekibi tarafından yürütülecek.

Çocuk Onkoloji Servisi’nde 2005 yılından beridir, yaklaşık 10 yıldır hastalara hizmet veren Birgen, tedavilerin aksamadan devam edeceğini açıkladı, ailelere çağrıda bulunarak, bu konuda endişe duymamalarını istedi.

YENİDÜZEN’e konuşan Birgen, ekibiyle birlikte özverili bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini belirterek, “Hepimiz buradayız, endişeye gerek yok. Kimse, ‘bu hasta Kudret beyin hastasıdır, Dilek hanım bakmayacak’ diye düşünmesin. Öyle bir şey yok. Onkoloji Servisi herkese açıktır. Biz tedavi gören tüm çocukları sahiplendik” şeklinde konuştu.

Öte yandan hastane başhekim yardımcısı Dr Bülent Dizdarlı ise Doç.Kudret Çağlar’ın, kullanacağı izinler sonrası olmak üzere istifasını verdiğini belirtti, Çağlar’ın 11 yıldır hastanede hizmet verdiğini ancak alanında tek olmadığını söyledi.

Dizdarlı, “Kudret Bey  değerli bir onkoloğumuzdu. Ama yaklaşık 11 yıldır  hastanemizde alanında tek değildi.  Onkolojik hastalıklar Uzmanı Dr.Dilek Birgen de aynı şekilde hastalarımıza hizmet vermekteydi” dedi.

------------------------------------------------------------


Birgen: “Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız”

Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Birgen Çağlar’ın istifası ile serviste tedavi gören hastaların doktorsuz kalmadığını vurguladı.
Birgen, “elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız” diye konuşarak, tedavilerde hiçbir aksaklığın yaşanmayacağını dile getirdi.
2005 yılından beridir, 10 yıldır hizmet verdiği serviste kendisiyle birlikte 1 hematologun ve hemşirelerin de görev yaptığını ifade eden Birgen, “Biz birbirimizi tamamlayarak bu işi yürütüyoruz. Bugüne kadar gelen tüm hastalara baktık, kan verdik. Hiçbir hastanın bugüne kadar ‘yer bulamadık, kan verilmedi ya da ilaç bulamadık’ gibi şikayeti olmadı” şeklinde konuştu.
Birgen, servisteki ekibin özverili bir şekilde ve işini severek yaptığını belirtti.

“Erken ve ani alınan bir karar”
Kudret Çağlar’ın istifasını erken ve ani alınan bir karar olarak değerlendiren Birgen, Çağlar’ın geri kazanılması gereken bir doktor olduğunu söyledi.
Birgen, şu anda tek onkolog kaldığını, buna rağmen elinden geleni yapacağını belirtti.

“Bu ay 3 kez nöbet tuttum”
Birgen, tartışma konusuna neden olan nöbet saatlerine de değindi.
Serviste pediatristlerin bazılarının emekliye ayrıldığını bazılarının ise raporlu olduğundan bahseden Birgen,  bu nedenle nöbet konusunda ‘yan dal uzmanlarından’ destek istendiğini söyledi.
Birgen, “her kişiye ayda 5-6 nöbet düşüyordu. Böyle olduğunda yan dalcılardan destek istendi. Geçici bir süre için nöbet tutulması istendi” şeklinde konuşarak, kendisinin bu ay 3 kez nöbet tuttuğunu açıkladı.

“Ne kadar fazlaysak, o kadar güzel işler yaparız”
Serviste çocuk hastalara verilen hizmetin ekip işi olduğunu dile getiren Birgen, “Ne kadar fazlaysak o kadar güzel işler yaparız. Kaliteli bir hizmet için yeni istihdamların yaratılması şarttır. Tekel olmaması gerekiyor” dedi.

“En küçük hasta 3 yaşında…”
Birgen, Çocuk Onkoloji Servisi hakkında bilgi de verdi. Serviste 4 oda ve 8 yatağın bulunduğunu söyleyen Birgen, en önemli sıkıntının servisteki yer sıkıntısı olduğunu dile getirdi.
Birgen, en fazla 4 hastanın serviste yatırabildiğini ancak bazı zamanlarda bu sayının 9-10 çıktığını, hastaların dışarıda yattığını dile getirdi.
Şu anda serviste kemoterapi alan 15 veya 16 hastanın bulunduğunu söyleyerek, bununla birlikte 85 veya 90 hastanın da ‘takipte’ olduğunu ifade etti.
Hastaların çoğunun akut lenfoblastik lösemi olduğunu dile getiren Birgen, servisteki en küçük hastanın 3 yaşında ve lösemi hastası olduğunu belirtti.

“Servis, çocukların evi oluyor…”
Tedavi sürecinde servisin hasta çocuklar için ev anlamı taşıdığını dile getiren Birgen, “onların günlerini en iyi şekilde geçirebilmeleri için, burayı sevebilmeleri gerekiyor. Bunun için uğraşıyoruz” dedi.
Birgen, çocuklarla birlikte ailelerin de tüm gününü serviste geçirdiğini söyleyerek, servise Kemal Saraçoğlu Vakfı’nın büyük destek verdiğini sözlerine ekledi.
Birgen, bugüne kadar devlet ve sivil toplum örgütleri ile birlikte hastalara destek olduklarını belirtti.

“Onkoloji Hastanesi ile daha çağdaş ve modern bir yapıya kavuşacağız”
Kısa süre sonra Onkoloji Hastanesi’nin hayata geçeceğini dile getiren Birgen, daha modern ve çağdaş bir merkeze kavuşacaklarını, hastanenin açılmasını beklediklerini söyledi.

-----------------------------------------------


Görevinden istifa eden Çağlar: “Buz dağının görünen kısmı”

Öte yandan Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi  Çocuk  Onkoloji Uzmanı Doç  Dr Kudret Çağlar ise görevinden istifa ettiğini sosyal medya aracılığıyla duyurdu.
Çağlar, çocuk servisinde nöbet tutmasının istenip, bunu kabul etmemesi, ardından da çocuk onkolojisi bölümü bulunmayan Mağusa Devlet Hastanesi’ne gönderilmek istendiğini belirtti.
Çağlar, “çağdaş anlamlı kanser mücadelesini ülkemize getirmek kanserli çocuklarımıza bir soluk olmak için başlattığımız mücadele sadece 11 yıl sürebildi. Kanser mücadelesinin nasıl olması gerektiğini anlattık ama başaramadık. Sonunda asi olduk. Bugün Onkoloji Ünitesi olmayan Mağusa hastanesine de sürüldük” dedi.
Çağlar, “Hastama hata yapmaya zorlayan bir karar ile karşılaşınca noktayı koymak zorunda kaldım” diyerek, “ bu bir Kudret Çağlar mücadelesi değildir. Onurlu hekimlerin ama sessizlikte kalan çoğunluğun bir haykırışıdır. Hekim onurunun mücadelesidir. Buz dağının görünen kısmıdır. Hastane ne sahip çık. Hastane devletin değil milletindir. Bu ülke bir Kıbrıs Türk Hava Yolları dramını daha yaşamasın” şeklinde konuştu.


-------------------------------------------

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle: “Çağlar görevi reddederek, istifa etti”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Çocuk Onkoloji Uzmanı Doç Dr Kudret Çağlar’ın haftada 2 gün Mağusa Devlet Hastanesi’ne giderek, orada Mağusa ve Karpaz’dan gelen vatandaşlar için destek istediklerini belirtti.
Çağlar’ın görevi reddederek, istifa ettiğini duyurduğunu dile getiren Bakan Gülle, “hiçbir doktorun görevinden ayrılmasını istemeyiz. Ancak verilen görevi kabul etmeyerek, ihtiyaca destek vermemeyi doğru bulmuyoruz” dedi.
Gülle, Çağlar’ın istifasının ardından YENİDÜZEN’e konuştu.
Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi’ndeki hizmetlerin aksamayacağını açıklayan Gülle, bu konuda endişe duyulmamasını istedi. 
Gülle, servisteki hekim kapasitesinin yeterli olduğunu dile getirdi.
Hastanelerdeki birçok doktorun 5 gün poliklinikte hizmet verdiğine dikkat çeken Gülle şöyle devam etti: “  Bir hekim ben çalışırım ama istediğim gibi çalışırım derse kimse kusura bakmasın, devlet hastanesinde çalışamaz. Yasal çerçevede etkili ve sorumluluk almak zorundadır. Şu anda ülkede tek nefrolog vardır. Her yere koşuyor”

“3 ayda 4 hasta yattı”
Gülle, Çocuk Onkoloji Servisi’nde şu anda takip edilen 8 hastanın olduğunu son 3 ay içerisinde de 4 hastanın yatış yaptığını belirtti.

“Bakanlık, sadece Lefkoşa’da değil, diğer bölgelerde de otorite”
Hekimlerin haftada 1 gün poliklinik yaparak, ek sorumluluk almama gibi lükslerinin olmadığını ifade eden Gülle, sağlıkta yeniden yapılandırma için çaba harcadıklarını, söyledi.
Gülle, Sağlık Bakanlığı’nın sadece Lefkoşa’da değil, tüm bölgelerde otorite olduğunu belirtti.

“Onkoloji Hastanesi çalışmaları devam ediyor”
Onkoloji Hastanesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Gülle, hastanenin açılış tarihini 19 Mayıs olarak belirlediklerini ancak imzalanan protokole göre bitiş tarihinin Temmuz ayı olduğunu dile getirdi.
Gülle, hastaneyi erken bitirme çabası içerisinde olduklarını kaydetti.

Bu haber toplam 5087 defa okunmuştur