1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Hastaları rahatlatacak bir sistem'
 Hastaları rahatlatacak bir sistem

'Hastaları rahatlatacak bir sistem'

KANAL SİM'e konuk olan Sağlık Bakanı Ahmet Gulle, sağlık sisteminde var olan sorunlarını ve alınacak tedbirleri masaya yatırdı

A+A-



“Hastaları rahatlatacak bir sistem”
“Çalışma disiplininde zaaflar var”
“Kent içerisine sağlık merkezi”
  “UBP kurultayı, personel ihtiyacının önüne geçti”
“10 gün içinde 40 hemşire alımı olacak”
“Kan bağışı için gruplandırma yapılacak”


Tanju KONURALP

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlıktaki sorunlara acil tedbirler almak için çalıştıklarına işaret ederek alınan bazı kararları açıkladı.
KANAL SİM’de Damla Dabiş Özel’in hazırlayıp sunduğu Radyo Gazetesi programının dünkü konuğu, Sağlık Bakanı Ahmet Gulle idi. Hükümet programında da yer alan sağlık sitemindeki değişiklikler ile ilgili bilgi veren Gulle, geçmiş hükümetten kaynaklı sorunları da masaya yatırdı. Programın en önemli konularından birisi olarak, sağlık sistemine kazandırılacak kırk hemşire ile ilgili de bilgi veren Gulle, istihdamların on gün içerisinde gerçekleştirileceğini açıkladı. Gulle, hükümetin geçtiğimiz gün, geçici personel alınmayacağı yönündeki düzenlemesini de hatırlatırken, bahsi geçen kırk hemşirenin bu çerçevenin dışında bırakılarak istihdam edileceğini ancak; istihdamın, Kamu Hizmet Komisyonu sınavına kadar geçerli olacağını sözlerine ekledi. Sınavla birlikte yeni kadroların görev yerlerine gireceklerini açıklayan Gulle, geçici olarak istihdam edilen kişilerin de sınavı geçmeleri ve gerekli puanları almaları halinde, konumlarını koruma haklarına sahip olabilecekleri bilgisini verdi.

“Hastaları rahatlatacak bir sistem”
Laboratuar konusunda hastanelerde randevu sistemi olduğunu ifade eden Gulle, hastaların kontrol amaçlı hastanelere gelmesi konusunda da bir randevu sisteminin gerekli olduğunu ve bu nedenle sistemi hayata geçirdiklerini belirtti. Sistemin ilk olarak Mağusa Devlet Hastanesi’nde devreye girdiğini kaydeden Gulle, daha sonra sistemin, Girne ve Lefkoşa’da hayata geçirildiğini belirtti. Sistemin kolay olmadığını dile getiren Gulle, tamamı ile disiplin gerektiren ve hastaların alışmasının zaman alacağı randevu sistemi ile ilgili olumlu bir başlangıçta bulunduklarını kaydetti ve sistemin büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekledi. Randevu sistemi ile ilgili altyapının da sürekli geliştirildiğini vurgulayan Gulle, hastaların da sisteme sadık davranmaları halinde, sistemin çok daha verimli olacağının altını çizdi.

“Çalışma disiplininde zaaflar var”
Tüm kamu çalışanlarının çalışma disiplini konusunda, yıllar içerisinde zaaflarının oluştuğuna dikkat çeken Gulle, sağlık sisteminde de aynı sorunun yaşandığını ve personel eksiği ile birlikte bu zaafların da giderilerek, verimliliğin çok daha arttırılması yönünde planlama yaptıklarını vurguladı. Yasa gerektirmeyen, sadece özel bir düzenleme gerektiren bu konular ile ilgili bir yerlerden işe başlayacaklarını ifade eden Gulle, tüm eksikliklerin ele alınarak, değerlendirileceğini sözlerine ekledi.

“Kent içerisine sağlık merkezi”
Polikliniğe gitmek yerine hastaların, akşamleyin 'Acil Servis’e yığıldığını dile getiren Gulle, Acil’de yüzde 30 oranında gerçekten acil vakanın bulunduğunun, kalanların ise poliklinik niyeti ile Acil Servis’e geldiklerinin tespit edildiğini açıkladı. Bu kişilerin büyük çoğunluğunun Surlariçi Bölgesi’nde yaşayan kişiler olduğuna değinen Gulle, yine bu kişilerin çalıştıklarından dolayı, akşamları Acil Servis’i tercih ettiklerini kaydetti. Kent içerisine kurulacak bir sağlık merkezi ile bu sorunun da ortadan kaldırılacağını vurgulayan Gulle, bu yönde bir düşüncenin var olduğunu belirtti. Gulle, sağlık merkezinin yanı sıra, çocuklar içinde bir ‘Çocuk Acil’ servisinin proje aşamasında olduğunu vurguladı.

“UBP kurultayı, personel ihtiyacının önüne geçti”
2013 yılının, sağlık yönünden kayıp bir yıl olduğunu belirten Gulle, UBP kurultayı ve istihdamlar sebebi ile sağlıkta büyük bir trajedi yaşandığını kaydetti. Girne’de bir servisin, hemşire eksiği nedeni ile açılıp kapandığını vurgulayan Gulle, bu sıkıntıların birçok sağlık kurumunda da yaşandığını hatırlattı. Bu eksiklikler nedeni ile hizmet alımı gibi bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Gulle, devletin büyük bir zarara uğratıldığını da sözlerine ekledi. Bu gün özellikle hemşire yönünden ciddi eksiklikler olduğunu açıklayan Gulle, minimum kırk hemşirenin, acilen istihdam edilmesi gerektiğini belirtti.

“10 gün içinde 40 hemşire alımı olacak”
Acil eksiklerin başında olan hemşire istihdamı konusunda bilgi veren Gulle, ilk aşamada, on gün içerisinde kırk hemşirenin istihdam edileceğini belirtti. Yeni hükümetle birlikte geçici personel alımlarının durdurulduğunu belirten Gulle, bu kırk hemşirenin, yapılacak Kamu Hizmet komisyonu sınavına kadar ve yine sınavla alınacağını ifade etti. Gulle, hemşire sıkıntısının acil bir konu olması sebebi ile bu şekilde bir önlem alındığını sözlerine eklerken; Kamu Hizmet Komisyonu sınavı ile birlikte, kadrolanma hakkı doğacak kişilerin, hak ettikleri konuma yerleştirileceklerini de açıklamasına ekledi.

“Kan bağışı için gruplandırma yapılacak”
Thalassemia hastalarının yaşadığı kan sıkıntısı konusunda bir proje hazırladıklarını ifade eden Gulle, proje kapsamında insanlardan bir kan verici bankası oluşturulacağını ve düzenli gruplar halinde, belli, sürelerde sürekli kan verilmesinin sağlanacağını vurguladı. Kişilerin isteği doğrultusunda bir planlama yapılacağını kaydeden Gulle, oluşturulacak kayıt sistemi ile her ay kan bağışı yapılmasının sağlanacağını açıkladı. Konunun organizasyonu açısından gerekli iletişimlerin de yapıldığını dile getiren Gulle, projenin tamamlanması ile sürekli kan bağışının gerçekleşeceği bir sistemin oturtmak çabasında olduklarını kaydetti.

Bu haber toplam 2330 defa okunmuştur