1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Hayat pahalılığı ödeneği durdurulabilir”
“Hayat pahalılığı  ödeneği durdurulabilir”

“Hayat pahalılığı ödeneği durdurulabilir”

UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu’ndan ‘kamu maliyesinin güçlenmesi’ için öneri

A+A-

UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, hem kamu maaşlarına yansıtılan hayat pahalılığı oranının, verilmesi gerekenin üzerine çıkması, hem de hükümetin elektrikteki yüzde 18’lik zammı halka yansıtmayarak kamu maliyesinin 190 milyon TL zarara uğratıldığını savundu.

Kamu maliyesinin güçlenmesi için; hayat pahalılığı ödeneğinin durdurulabileceğini de ifade eden Amcaoğlu, “ikinci alternatif olarak da hayat pahalılığını uygulama noktasında tasarruf modunda sendikalarla karar alınabilirdi” dedi.

Bu sabah Genç TV’de Baykan Gürses Özdağ’ın hazırlayıp sunduğu ‘Merhaba Yeni Gün’ programına konuk olan Amcaoğlu, ekonomik gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Amcaoğlu,

Protokol…

TC ile KKTC Arasındaki Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü’nün UBP’nin faydasına olan, imzalanması gereken argüman olmadığını kaydetti.

Protokol imzalanmadığı zaman kamu maliyesine, reel sektörüne, alt yapı yatırımlarına gerekli finansman kaynaklarının gününde aktarılamadığını ifade eden Amcaoğlu, ‘2019 bütçesinin 3’te 1’inin havada olduğunu’ savundu.

Amcaoğlu, geçen yılın Kasım ayında imzalanması gerektiğini ifade ederek, “6 aylık süreçte, her gün için yapılması gerekenleri bir sonraki aya öteleyerek, yola devam etmeye çalışıyorlar” dedi.

“Önlem alınmazsa, bütçe açığı büyüyecek”

2019 yılının birçok alan için ‘kayıp yıl’ olduğunu dile getiren Amcaoğlu, “Ek bütçe ile 1 milyar TL’ye yaklaşan bütçe açığının önümüzdeki yıllarda önümüze konan rakamlar ve enflasyonda gerçekleşen rakamlara paralel, daha da büyüyeceğini hesaplamadan yola devam etmeden çalışırsak, tedbirleri almazsak daha da büyüyecek” dedi.

“2018’de denk bütçe karşı karşıya kaldık”

Amcaoğlu, 2018’de ülkenin ‘denk’ bir bütçe ile karşı karşıya olduğunu ifade etti, bunu da 2009 yılında UBP’nin tek başına iktidara gelmesi, ardından da 2010-2011’de radikal karar almalarına bağladı.

Yine UBP’nin hükümette olduğu 2016 yılında, ekonomideki rakamların ilk kez ‘artı’ değerle kapandığını söyleyen Amcaoğlu, kamu maliyesinin de kendi ayakları üzerinde duran bir yapıya kavuştuğunu belirtti.

Amcaoğlu, “İktidarda akılla hareket ederseniz, ülkenin geleceğini kurtaracak iki temel sektörün turizm ve eğitimden geçtiğini görürsünüz” diyerek, teşviklerin ve alt yapıların bu doğrultuda geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bütçe açığı…

Amcaoğlu, şu andaki bütçe açığındaki en büyük etkenin ‘hayat pahalılığı’ meselesi olduğunu belirtti.

Kamu görevlilerinin maaşlarına yansıtılan hayat pahalılığı ödeneğinin, verilmesi gerekenin yüzde 2 üzerinde olduğunu söyleyen Amcaoğlu, bu durum nedeniyle kamu maliyesinin üzerine 70 milyon TL’lik ekstra maliyet getirildiğini belirtti.

Amcaoğlu, elektrikte yüzde 18’lik zammın halka yansıtılmaması için popülizm yapması yerine, o günlerde gerekli önlemlerin alınması, Kıb-Tek’in ihtiyacı olan 120 milyon TL’lik finansman kaynağını kamu maliyesinden ödenerek, ardından vazgeçip mahsuplaşmaya gidilmesinin

190 milyon TL’lik zarar uğradığını belirtti.

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2770 defa okunmuştur
Etiketler : ,