Hayırlısı olsun!
Bu satırlar okunurken parti meclisleri büyük olasılıkla kararlarını vermiş olacaklar.
Yani CTP-BG ve DP-UG dün akşam topladıkları parti meclislerinden dün uzlaştıkları görülen hükümet modeli üzerinde onay almış olacaklar.
Tabii son anda bir aksilik yaşanmamışsa…
***
Biliyorsunuz CTP ile DP arasındaki koalisyon görüşmeleri bakanlıkların dağılımı konusunda tıkanıklık yaşamıştı.
DP-UG’nin Maliye ve/veya İçişleri ile diğer istediği bakanlıklar, Başbakan Yardımcılığı altında istediği üç bakanlık yetkisi ve bağlı daireler ve meclis başkan yardımcılığı üzerinde ısrarı nedeniyle tıkanan görüşmeler daha sonra CTP’nin “UBP ile de görüşülebilir” deyip görüşmesiyle de yeniden canlanmıştı.
Sonunda dün gelen haberler ile daha önce hükümet programı üzerinde varılan anlaşmaya, Kıbrıs sorunu üzerinde de uzlaşmaya varılması ve son olarak bakanlıklar üzerindeki uzlaşı da eklendi.
***
Maliye ve İçişleri CTP’de kaldı şeklinde bu satırları yazarken Özkan Yorgancıoğlu’dan bakanlıkların dağılımıyla ilgili açıklama geldi. CTP açısından yukarıdaki bakanlıklara Dışişleri, Sağlık Bakanlğı, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da eklendi. DP’de ise Başbakan Yardımcılığına bağlı Ekonomi ve Turizm, Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Çevre Bakanlıkları veriliyor.
Açıklamada yok ama Meclis Başkanlığı’nda da dönüşüm uygulanacağı söyleniyor.
***
Bütün bunlar eğer parti meclislerinin de onayından geçerse bugün daha bir netlik kazanacak.
Daha önce de yazdığımız gibi koalisyona gidecek partiler önce bakanlıkların ikinci planda olduğunu, önemli olanın hükümet programı olduğunu söylerler ama tıkanıklık genelde bakanlık paylaşımlarında yaşanır.
Bunun olması da çok doğaldır. Bazı kimselerin dediği gibi “bakanlıklar çok önemli olmamalı” gibi görünse de aslında hükümette partiler verdikleri sözleri yerine getirmek için bakanlıkların yapıları çok önemli. CTP’nin de anlatmaya çalıştığı gibi verdikleri sözler, yapmayı düşündükleri revizyonlar için Maliye ve İçişleri önemliydi.
Nitekim bu iki bakanlık CTP’de olurken verilen sözler şimdi daha bir dikkatle izlenecek. “Madem ki bu bakanlıklar sizin için bu kadar önemliydi, hade görelim bakalım” diyerek dikkat kesilecekler çok fazla olacak.
***
“Bu kadar uzar mı bir hükümet kurmak?” diye soranlar da var.
Uzayabilir, neden uzamasın!
“Neyi paylaşamıyorlar?” diye de sorulabilir.
Bazıları nasıl hizmet edileceği üzerinde pazarlık yapar, bazıları nasıl hizmet alırım diye kurar pazarlık masasını…
Onun için de uzar bazen…
Amaçlar farklı olsa da bir yerde uzlaşmak zorundadırlar.
Çünkü uzlaşılması gerektiğini halk verdiği oy oranlarıyla saptamıştır.
Onun için de “neden bu kadar uzadı?” diye sormanın da bir anlamı kalmaz çünkü soranların verdiği oy dağılımı bunu gerekli kılıyor.
***
Ve umarım bugün bir aksilik yaşanmaz.
Hükümet kurulur ve yeni bir dönem başlamış olur.