1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hayvancıdan hibe desteğine yoğun ilgi
Hayvancıdan hibe desteğine yoğun ilgi

Hayvancıdan hibe desteğine yoğun ilgi

Küçükbaş hayvan başına sağlanan hibe desteği üreticilerden ilgi gördü, iki gün boyunca TÜK ambarlarında yoğunluk yaşandı

A+A-

Tarım Bakanlığı ile Havyan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği arasında yapılan anlaşma sonucu küçükbaş hayvan başına sağlanan 80 kg hibe desteğinin ilk 30 kg’lık kısmının dağıtımına önceki gün başlandı

YENİDÜZEN’e konuşan üreticiler, hibe desteğinden memnun olduklarını belirtti ancak bunun hayvancının sorununu çözmeyeceğini savundu. Üreticiler, hayvancıların rahatlaması için arpa ve ham madde fiyatlarının düşmesi gerektiğini söyledi

Üreticiler, Yeşil Hat Tüzüğü ile güneye süt ihracatı yapılması tavsiyesinde bulundu, bu yönde bir adımın önlerini açabileceğini söyledi.

 

Didem MENTEŞ

Küçükbaş hayvan başına sağlanan hibe desteği üreticiler tarafından ilgi gördü, iki gün boyunca ambarlarda yoğunluk yaşandı.

Tarım Bakanlığı ile Havyan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği arasında yapılan anlaşma sonucu küçükbaş hayvan başına sağlanan 80 kg hibe desteğinin ilk 30 kg’lık kısmının dağıtımına önceki gün başlandı. Toprak Ürünleri Kurumu’na bağlı bölge ambarlarında iki gün boyunca uzun kuyruklar oluştu, üreticiler 30 kilogramlık arpalarını araçlarına doldurdu.

YENİDÜZEN, TÜK’e bağlı Haspolat ambarına giderek hibe alımlarını görüntüledi, küçükbaş hayvan üreticiler ile görüştü.

Üreticiler hibeden memnun ancak yetersiz görüyor

Üreticiler, hibe desteğinden memnuniyetlerini dile getirirken, bunun kısa vadeli tedbir olduğunu söyledi.

Hibe dağıtımının çözüm olmadığından yakınan kimi hayvan üreticisi, yemlik arpa ve ham madde fiyatlarının aşağı çekilmesinin kaçınılmaz olduğunu savundu.

Tarım Bakanlığı ile Havyan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği arasında yapılan anlaşmanın hayvancıların sıkıntılarını uzun vadede çözecek içerikte olmadığını savunan üreticiler, “arpa fiyatı düşmedikçe hayvan üreticisine katkı sağlamaz” dedi.

Yeşil Hat Tüzüğü ile güneye süt ihracatı yapılması tavsiyesinde bulunan hayvan üreticileri, bu yönde bir adımın üreticinin önünü açabileceğini ifade etti.

 


 

Hayvan üreticileri ne dedi? Hayvan üreticileri ne dedi?

Osman Gültekin: “Yerinden üretime destek verilmeli”

“Verilen hibe desteğinden memnunuz ancak sadece hayvan üreticilerinin değil tüm üretici sektörünün yeniden yapılandırılması gerekir. Çünkü üretimden tüketime revize şarttır. Hayvanın beslenmesinden vatandaşın sofrasına gelene kadar revize gerektiğine inanmaktayım. Ben şunu arzu ederim; ülkemizde çalışmaya hazır potansiyel vardır. Ama aldığın verdiğini karşılamadığı zaman insanlar mağdur durumda kalır. Bize yol göstersinler, biz de üretelim. Biz hem üretip hem satış yapamayız. Vaktimizi ancak üretim yapmaya harcayabiliriz. Malımızı, hayvanımızı, sütümüzü satma konusunda hiç vaktimiz yok. Yetkililer bize yeter ki önümüzü açsın biz çalışmaya hazırız. Gençliğin de çalışacağına inancım tamdır. Diğer konu ise hem hükümet hem de halk olarak işsizlikten dem vururuz. Ben yerinden istihdamdan yanayım. Ben Balıkesirliyim, muhtarlıkta yaptım. Bizim bölge hayvancılık bölgesidir. Gençlere, işsiz olan insanlarımıza hayvancılık yapması için önlerinin açılması konusunda geçmişte önerilerde bulundum. Yardım yapın, biz çalışmaya hazırız dedik. Bizim günümüzün 20 saati ağılarda geçer. Şikayetçi değiliz, severek üretim yapmaya çalışıyoruz. Ama maddi çıkmaza girdiğimiz zaman ister istemez vazgeçmek zorundayız. Bu da döner dolaşır devletin kapısına gitmemize neden olur. Bu sorun çözmez. Onun için yerinden istihdamın önü açılması gerekir. Tüm bölgeler için kendi doğal yapılarını bozamamak kaydıyla üretime sarınmalıdır. Üretime sahip çıkamazsak mahvoluruz. Ümit ederim bugünden sonra önümüzü açarlar da üretime devam ederiz. Çünkü taşıma suyla değirmen dönmez. Yetkililerden ricamız köyleri gezip, mandıraları gezsinler, bizim dertlerimizi dinlesinler”

Şevki Alkan: “Hibe verilmesinden memnunum”

“Hibe verilmesinden memnunum. Hayvancılık sektörünün önü açılmalıdır. Yerinden istihdam sağlanmalıdır. Gençlerin hayvancılık ve çiftçilik yapması için yardım edilmeli, önleri açılmalıdır. Devlet üretim sektörüne katkı sağlamalı ki üretim yapmaya devam etsin”

Nurettin Zurnacı: “Hibe yardımı çözüm değil”

“Hibe yardımı çözüm değil. Hükümet ile birliğin arasında yapılan anlaşma hayvan üreticisine hiçbir şekilde yaramaz. Bu ülkede her şeyin dövize endeksli olması her şeyi bitirmiştir. Hibe yardımı 1-2 ay devam edecek. Bu sürede ne olacak? Belirsizlik var. Arpanın fiyatı aşağı çekilmezse hayvancı için hiçbir şey düzelmez. 50- 60 liraya yem alırken bizi etkilemezdi, hayvanları yedirebilirdik ama şimdi 100 liraya torbasını alıp yedirmek bizleri kurtarmaz. Örneğin doğum yapacak bir hayvana yem yetmez. Dağıttıkları bu arpayı hayvana yedirdiğimizde bizim işimizi görmez. Tabi ki bu dağıtım iyi ama çözüm değil. Biz sütü bile ihraç etmeyi düşünürken, bunlar sütü dışarıdan ithal edecek çünkü ülkede hayvan üreticisi kalmayacak. Bizim gidişatımız kötü. Sadece yem değil mesele. Tüketicinin de alım gücü olması lazım ki alabilsin. Bugün açlık sınırı 5 bin TL’dir. Ben mutfağımdır, benzimimdir, sigaramdır derken sadece 7 bin TL isterim. Süte koymuş ama sütü nereden çıkaracağız. Biz Mart ayında süt ile buluşacağız. 6 ay boyunca cebimden 20- 30 bin TL koyamam. Bugün bir hayvanın 1200- 1330 TL tutana kadar 10 torba yem ister. Bu yavruyu yetiştirene kadar 10 torba da annesi ister. Ben hangi sütten bunu alacağım da kâra geçeyim da ailemi geçindireyim. Türkiye’de hayvancıyı 200 bin TL vererek teşvik ederler, bizi neden etmezler? Kısacası bittik… ”

Mehmet Salih Kürtoğlu: “Yem fiyatlar alt seviyeye inmezse hayvancı çökecek”

“Bize verdikleri arpa şuan çözüm değil. 80 kilonun 30 kilosunu verdiler ama 50 kiloyu ne zaman verecekler belli değil. Bu yemleri alt seviyeye indirmedikleri sürece çok sürmez hayvan üreticisi çökecek. Şuan piyasada hayvancı bitme noktasındadır. Bu hale geldikten sonra tam biteceğiz. Kısa bir süre sonra küçükbaş hayvancı kalmayacak. Hükümet buna el atmadığı sürece Allah sonumuz hayır etsin. Yakında yine bir eylem olacak, bunun kaçarı yoktur. Bu böyle devam ederse hiçbir hayvancı çocuğunu okula gönderemeyecek, üniversitesini okutamayacak. Hayvancı bittiğinde bu ülke bitti demektir”

Ahmet Özer: “Güneye Yeşil Hat Tüzüğü ile süt ihraç edilmeli”

“Türkiye’den kaynaklanan kriz, bizim ülkemizde iki misli yansıdığı için ham madde girdilerinde aşırı bir yükselme oldu. Ham maddeyi döviz ile alırız sütü TL ile öderiz diye hayvancılar çıkmaza girdi. Senenin de kurak geçmesinden dolayı bala sıkıntı da var. Bala sıkıntısı da aynı şekilde döviz olduğu için hayvancı büyük bir çıkmaza girdi. Yapılması gereken tek şey şudur; Yeşil Hat Tüzüğü ile süt Rum tarafına satılmalıdır. Rum tarafında süt açığı vardır. Burada sütü 3 kuruş pahalı ederler imalatçı da hayvancı da bağırır. Hükümetin yerinde ben olsam nasıl diğer ürünleri koyduysalar, sütü de Yeşil Hat Tüzüğü ile ihraç ederim. Güneyde inek sütü 60 sent, biz de 2.80 TL. Ben olsam fazlalık olan sütü Rum tarafına veririm, hayvancıyı rahatlatırım. Yoksa Aralık ayına kadar alınan bu tedbir ile çoğu hayvancı batacak. Küçük ölçekli işletmelerin çoğu duracak, büyük ölçeklilere yarayacak. Onların elinde sermayesi var, çarklarını bir şekilde çevirecekler. Ama küçük ölçekli işletmelerde insanlar batma noktasına gelecek. Hükümetin de koruması gereken küçük ölçekli işletmelerdir. Herkes bu pastanın diliminden yararlanması gerekir. bu pastanın dilimini 5 kişiye bölüp verirsen, küçük çaplı insanlar yurt dışına göç etmek zorunda kalacak ya da devlete gidip iş isteyecek. Eğer bu memleketi seversek bu pastadan herkesin eşit şekilde faydalanması gerekir”

Mehmet Salih Eligön: “Arpa ve ham maddenin fiyatı düşmelidir”

“Bugün aldığımız hibe de alınan tüm tedbirler de bizlere katkı sağlamaz. Çükü arpa fiyatının pahalı olması hem küçükbaş hayvancıyı hem de büyükbaş hayvancıya fayda etmez. Hükümet arpanın fiyatını aşağıya çekmesinin imkansız olduğunu söyler. Hayvancıya 3-5 kuruş hibe olarak verdi ama bu da üreticiyi bataklığa götürür. Çünkü bu hibenin ömrü 3 aydır. Küçükbaş hayvancının 50 de kulak numarası alacağı var da bu yetmez. Bunlar Aralık ayına kadardır, kesin çözüm değildir. Ocak ayında ne olacak bilmiyoruz. Temel gıda arpadır. Arpa da ham madde de dolardır. Bunların düşmesidir çözüm. Zaten mazot, elektrik, su fiyatlarına zam yapılmasına alıştık. Ama % 10-12 arpaya artış yapılması hayvancıyı sıfırladı. Süte 2.80 TL ödemesi de işe yaramaz. Bunlar hep geçici tedbirdir.

Vedat amca: “Arpa fiyatının düşmesi gerekir”

“Hayvancının rahatlaması için arpa fiyatının düşmesi gerekir. Yemi 63 liraya alırken 120 lira oldu. Bu işten ne anladık? Hayvanlarım 10 tane koyundur, çekilmez. Bir hafta eylem yaptılar hiçbir şey anlamadık. Hiçbir kazanç elde etmedik. Biz verdikleri bu arpa bize yaramayacak”

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-838.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 3439 defa okunmuştur
Etiketler : , ,