
HAYVANCILARDAN TARİHİ EYLEM
6 Ağustos Pazartesi akşamı çok sayıda hayvancının hazır bulunduğu toplantı Aslanköy’de gerçekleşti. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği tarafından organize edilen toplantıda hayvancıların sorunları konuşularak tarihi eylem kararı alındı.
6 Ağustos Pazartesi akşamı çok sayıda hayvancının hazır bulunduğu toplantı Aslanköy’de gerçekleşti. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği tarafından organize edilen toplantıda hayvancıların sorunları konuşularak tarihi eylem kararı alındı.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği başkanı Mustafa Naimoğluları, hayvancıları birlik ve beraberlik içinde hareket etmeye davet ederek, hükümetin son dönemde hiçbir karar alamadığını ve Tarım Bakanı Amcaoğlu’nun görevini yerine getiremediğini ifade etti.
Naimoğluları hükümet yetkilileri ve Tarım Bakanı ile aylarca görüşmelerine rağmen herhangi bir sonuç alamadıklarını ve bakanlığın kendilerini sürekli ertelediğini savundu.
Naimoğluları sözlerine şöyle devam etti;
Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği olarak son iki ay içerisinde Hayvancının içinde bulunduğu sıkıntıları Tarım Bakanı ile defalarca görüştük. Bu görüşmelerde her defasında ülkedeki ekonomik sıkıntıları göz önüne alarak her türlü özveri ve anlayışı göstermemize rağmen hiçbir ilerleme kaydedilemedi, daha da kötüsü hiçbir olumlu karar alınmadığı, için Hayvancılık sektörü tarihinde olmadığı kadar kötü bir duruma getirilmiştir. Bugünden sonra bizden hiç kimse iyi niyet ve anlayış göstermemizi beklemesin. Bu yüzden aşağıda da belirttiğimiz sıkıntılar bizim çözüm bekleyen olmazsa olmazlarımızıdır. Zaman birleşme zamanıdır. Birliğimizi benimseyip, birlikte hareket ettiğimiz takdirde kimse önünüzde duramaz. İki aydan beridir Tarım Bakanlığına yapmadığımız diyalog kalmadı. Biz tüm özveriyi gösterdik. Bakanlar kurulu bizde daha önce nitelikli et konusunda fon konulacağını söylemesine rağmen bugün fon konulmayıp, ülkeye tırlarla nitelikli et adı altında etler getirilerek hayvancıya darbe vuruluyor.
‘OLMAZSA OLMAZLAR’
1. ) Çiğ Süt fiyatlarının Eylül 2011 den beri değişmemesi, bugün içinde bulunduğumuz ortamda artık sürdürülebilir bir fiyatın çiğ sütün üzerine desteklenerek oluşturulması gerekir. Bunun nedeni
Eylül 2011 yılında;
Mısır 450 TL / ton – şimdi 680 TL / ton
Arpa 500 TL / ton – şimdi 550 TL / ton
Soya 750 TL / ton – şimdi1500 TL / ton
Ayçiçek 380 TL / ton – şimdi 540 TL / ton
Konsantre yem 600 TL / ton – şimdi 800 TL / ton
Bunun yanında mazota, elektriğe ve işçiliğe gelen zamlarla bugün çiğ süt üretiminin yapılabilmesi için sütün yeni fiyatının D.G.D’ile beraber minimum 1.20 TL olması gerekir. Yani litre başına 10 kuruş artış kaçınılmazdır ve Bakanlar Kuruluna götürülerek onaylanmasını talep etmekteyiz.
2.) Nitelikli Etin ithalinin durdurulması gerektiğini sebepleriyle birlikte sizlere defalarca anlattık. Ama her defasında kendi bildiğinizi yaparak veya başkalarının baskılarına kulak vererek Et iznini Hayvancının hayvanlarını satamadığını bilmenize rağmen durdurmadınız. Bu konuda Birlik olarak son defa olarak sizi uyarmaktayız. Ya İthal Et izninin süresiz olarak durdurulmasını ya da sizinle konuştuğumuz gibi 5 adet canlı hayvan kesene 1 karkas izni(200 kg et nitelikli) verilmesini önermekteyiz.
3.) 2012 yılında ödenmesi gereken 7.5 milyon TL olan Küçükbaş Hayvancının Doğrudan Gelir Desteği ödemesinin en geç 15 Ağustos 2012 tarihine kadar hızlı bir şekilde ödenmesi için çalışmaların yapılması gerekir.
4.) 2013 mahsul dönemine kadar özelikle Ülkedeki hayvancılığın sıkıntıları göz önünde tutularak kesinlikle ARPA fiyatlarının tekrar zamlanmaması için şimdiden gerekli çalışmaların yapılması doğru olacaktır. Bundan sonra herhangi gibi şekilde yapılacak bir zamma karşı Hayvancılık sektöründe oluşacak sıkıntılardan bizler sorumlu değiliz.
5.) 16 milyon tl tutarında olan 45 günlük Çiğ Süt bedellerinin gününde ödeneceği konusunda bizlere defalarca sözler vermenize rağmen hiçbir şekilde sözler tutulmamıştır. Üreticinin büyük bir kesimi Bankalara teslim olmuş ve iyileşme konusunda doğru dürüst hiçbir adım atılmamıştır. Bizler bu ödemelerin üretimin devamlılığı açısından derhal düzeltilmesini tekrar talep etmekteyiz.
6.) Ülkeye ithal yolla gelen Et ve Süt ürünlerine fon konulması konusunda defalarca görüşüp fikir birliğine varmamamıza rağmen bu konuda halen daha karar alınmamış, bu durum hem üreticiyi hem de imalatçıyı tehdit etmeye devam etmektedir.
Gereken kararı hemen aldırıp bu fonlardan gelecek kaynağın bir fon hesabında toplanarak hayvancının geleceği için kullanılması doğru olacaktır.
7.) T.C Yardım heyeti müşavirleri bu ülkedeki hayvancılığın geleceği hakkında karar alırken çifte standart uygulamaktadırlar. Bu konuda sizlerin ülkedeki hayvancılığın durumunu doğru izah edemediğiniz izlenimleri bizlerde belirmektedir. Çünkü Türkiye’deki hayvancılıktaki destekler artarken bizde sürekli azalmakta ve yazdıkları raporlarda daha da olumsuz düşüncelerde bulunmaktadırlar. Bu konuda bizim düşüncemiz bizlerinde içinde bulunduğu bir komiteyle bu konuları Yardım heyeti müşavirleriyle daha ısrarlı ortaya koyup doğruları gösterebilmeliyiz.
8.) Üreticinin elinde satamadığı kuzuları ve satamadığı erkek danaların D.Ü.Ç bünyesinde toplanarak üreticin biraz rahatlamasını sağlamalıyız. Çünkü şuanda hayvancı iki kasabın elinde oyuncak olmuş hayvan fiyatları dibe vurmuştur.
9.) Geçmişte Hayvan başına ödenmesi gereken D.Ğ.D nin halen daha Sayıştay raporlarında çözüm bulmaması hayvancının mağduriyetini devam ettirmektedir. Biran önce üreticinin ödenmesi gerekir.
10.) Özellikle Hayvancının aleyhine karar üreten bazı kurum Müdürlerinin özellikle ithal et konusunda şaibeli işlere karışan Veteriner dairesi Müdürünü DERHAL görevden alınmasını.
‘TARIMDAN ANLAMAYALAR TARIM BAKANLIĞI YAPIYORLAR’
Naimoğluları, tarımdan anlamayanların bugün Tarım Bakanlığı gibi bir görevi sırf koltuk uğruna yürütmeye çalıştıklarına dikkati çekerek, Tarım Bakanı Amcaoğlu’nun görevden bir an önce alınmasını istediklerini vurguladı.
‘TARIM BAKANI BİR AN ÖNCE İSTİFA ETMELİDİR’
Tarım Bakanı ile daha önce yaptığımız görüşmelerde süt ödemelerinin düzene girmemesi halinde Tarım Bakanı kendi ağzından ‘Süt ödemelerini düzene koyamazsam ceketimi alır giderim demişti diye Tarım Bakanına hatırlatma yapan Naimoğluları, ‘ Amcaoğlu, biz eyleme başlamadan önce ceketini alsın ve gitsin’ dedi.
‘KURULTAY UĞRUNA TÜCCARA TELSİN OLANA ÜRETİCİ HESABINI SORACAKTIR’
Son olarak Başbakana seslenen Naimoğluları, başbakanın daha önce fon konusunda görüşeceklerini söylemesi ve sonradan vazgeçmesi üzerine, ‘üretici sizin kurultay oyuncağınız olamaz. Siz tüccarlara iyi görünüp teslim olursanız üretici de size bunun hesabını soracaktır’ dedi.
Hayvancılar birliği gecenin sonunda 13 Ağustos Pazartesi günü eyleme gidilmesi yönünde karar aldı.
Hayvancılar Birliği bu kararla Tarihin en büyük eylemini gerçekleşeceğini vurguladı. Naimoğlu amaçlarının gelip gitmek değil gelip kalmak olduğunu belirtti.
Hayvancılar Birliği, bugün saat 13.00’da bir basın toplantısı gerçekleştirerek eylem kararını resmen duyurmuş oldu. Eylemin Hamitköy ve Gönyeli çemberinden başlayıp, polis’ten alınacak izinle rota belirleneceği belirtildi.