1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Hedefi 2020 olimpiyatları
Hedefi 2020 olimpiyatları

Hedefi 2020 olimpiyatları

Hedefi 2020 olimpiyatları

A+A-

 

Henüz 14 yaşında olmasına rağmen atletizmde 100, 200 ve 300 metre braşlarında 16 yaş altı rekorlarının sahibi olan Turan Cenk, hedefinin Türkiye’nin de aday olduğu 2020 olimpiyatları olduğunu belirtti. Antrenörü Celal Keleş hedeflerinin yapılmayanı yapmak olduğunu söyledi

Burhan Gürkan

Atletizmde bize göre yeni bir isim kabuğunu kırarak gün yüzüne çıkmış durumda. Henüz yaşı 14 olmasına rağmen 16 yaş altı 100 metre, 200 metre ve 300 metrede ülkemizde ve Türkiye’de yarıştığı yarışlarda KKTC rekorlarının sahibi olmuş bir isim Turan Cenk. Kendi deyimi ile 9 yaşından bu yana, yani 5 yıldır atletizmin içerisinde olmasına rağmen esas çıkışı son bir yıldır birlikte çalıştığı antrenörü Celal Keleş ile yaptı. Tabi üzerinde emekleri bulunan öğretmenleri ve ailesini unutmadı.
Turan Cenk’in ilk olarak yarışırken izlemem birkaç ay öncesine dayanır. Okullararası eleme yarışları ve final yarışlarında yaşıtlarının önünde bitiş çizgisini geçerken, Atatürk Stadı’nda bulunan bende dahil birçok kişi kesin kanıya varmıştık. Yeni bir yetenek sivrilmeye başlamıştı. Tartan pist üzerindeki koşuş stili ve kendinen emin adımları sonrası Atatürk Stadı’nda Atletizm Federasyonu’nun spor salonunda buluşmak için sözleştik antrenörü Celal Keleş ile. İlk tanışmamızda mütevazi bir genç olduğunu kesinlikle söyleyebilirim.

Rekorlar ve şanssızlıkları
Peki bu 5 yıllık atletizm geçmişi olan Turan Cenk kimdir, onu yakından tanıyalım. 9 yaşından beridir atletizmle uğraşıyorum diyor Cenk. Bu spora nasıl başladın soruma “Yakın Doğu İlkokulu’nda Basri hocam teşvik etti” diyor. “Birgün beden eğitimi dersinde bizi denediler ve orada keşfettiler. Orada yarışmamı istediler ve öyle başladım” diye devam ediyor.
İlk rekorunu okullararası eleme yarışlarında, geride bıraktığımız okul döneminde 100 metre branşında 11.61’lik derecesi ile kıran Cenk, yeni KKTC 16 yaş altı rekoruna imzasını atıyor. Daha sonra okullarası finallerde 11.57’lik derecesi ile bu rekoru geliştiriyor.
Derecesi devamlı olarak yükselen genç yetenek, şanssızlıklar da yaşadı bu sporda. Türkiye Okullar Atletizm Şampiyonası’nda 11.56 koşmasına rağmen yarışta rüzgar ölçer olmadığı için rekoru geçerlilik kazanmadı. Ancak aynı yarışta 300 metre branşında 36.90’lık derecesi ile KKTC 16 yaş altı rekorunu kırmayı başardı. Bu aynı zamanda okullararası rekor da sayılıyordu. Turan Cenk’in yaşadığı bir diğer şanssızlık da Türkiye’deki Yılmaz Sazak Atletizm Şampiyonası’nda oldu. Yine 100 metrede 11.40 koşmasına rağmen bu kez de rüzgarın fazla olmasından dolayı rekoru geçerlilik kazanmadı. İzmir’deki Naili Moran Çoklu Branşlar Şampiyonası’nda 100 metrede bitiş çizgisindeki derece göstergesi bozuk olduğundan el kronometresi ile ölçülen 11.30’luk derecesine +0.24 eklendi. 11.54 koşmasına rağmen uluslararası kurallar gereği el kronometresi dereceleri rekor sayılmıyordu. Buna rağmen 200 metrede 23.28’lik derecesi ile 16 yaş altı rekorunun sahibi oldu.

Hedefi 2020 olimpiyatları
Kısa zamanda yukarı doğru ivme kazanan dereceleri sonrası hedefin nedir diye sorduğumuzda Turan “Henüz 14 yaşındayım. Önce Türkiye’de rekorlar kırmak istiyorum. 2016 olimpiyatları için bir beklentim var ama esas hedefim, Türkiye’nin de aday olduğu 2020 olimpiyat oyunlarında yer almak” diye belirtiyor. Dünyada büyük heyecan yaratan Jamaikalı atlet Usain Bolt’u beğendiğini sözlerine ekliyor. “Son 1 yıldır Celal hocam ile çalışıyorum ve gelişimi ona borçluyum. Tabi ailemin de büyük desteği var” diyerek kendisine destek verenleri unutmuyor.

Keleş: “Hedef yapılmayanı yapmak”
Genç yeteneğin antrenörü Celal Keleş, Turan’ın şu an için Türkiye’de rakipsiz olduğunu, hatta kendisinden 1 yaş büyük isimlerden de iyi durumda olduğunu söylüyor. Sporcusu için erken ve aşırı yüklemeden kaçındıklarını belirten Keleş “Yaklaşık 15 aydır beraberiz. Bu sürede sorumluluk sahibi, disiplinli ve yaşından daha olgun davranışlar içinde bir sporcu Turan. Bununla birlikte iş disiplini ve buna bağlılığı sayesinde verimliliği yarışma sonuçlarına yansıyor.” Diye konuştu. Keleş’in son cümlesi ise hedefi net bir şekilde gösteriyordu; “Hedefimiz yapılmayanı yapmak ve kabuğu kırmak”

Bu haber toplam 1851 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 115. Sayısı

Adres Kıbrıs 115. Sayısı