1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Hellim ilgi gördü
Hellim ilgi gördü

Hellim ilgi gördü

Fuar’da özellikle hellime yoğun ilgi gösterildiği belertilen açıklamada, “Talep doğrultusunda hellim ihracatçısı firmalar yeni pazarlara hellimi tanıtma fırsatı yakaladı” denildi.

A+A-

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen Gulfoood 2013 Gıda Fuarı’nda özellikle hellime yoğun ilgi gösterildiğini, bu çerçevede, hellim ihracatçısı firmaların yeni pazarlara hellimi tanıtma fırsatı yakaladıklarını vurguladı.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’ndan (KTSO) yapılan açıklamaya göre, Kuzey Kıbrıs markasının Sanayi Odası şemsiyesi standında yar aldığı Gulfoood 2013 Gıda Fuarı’ndan katılımcılar memnun ayrıldı.

Yazılı açıklamada, Fuar’ın başarılı geçtiğine işaret edilerek, Fuar’a katılımla üreticilerin yeni pazarlara ulaşma yanında mevcut pazar paylarını da genişletme imkânı buldukları kaydedildi.

Fuar’da özellikle hellime yoğun ilgi gösterildiği belertilen açıklamada, “Talep doğrultusunda hellim ihracatçısı firmalar yeni pazarlara hellimi tanıtma fırsatı yakaladı” denildi.

Katılımcı firmalardan Avunduk Süt Ürünleri Sanayi Başkanı Candan Avunduk, KTSO önderliğinde gerçekleşen katılımın başarılı oluğunu belirtti.

Avunduk, Kuzey Kıbrıs standının oldukça profesyonel hazırlandığı için müşteriler tarafından beğenildiğini ifade ederek, “Gulfood 2013 Fuarı özellikle hellim üreticileri için oldukça başarılı geçti. Yeni pazar, yeni müşteriler ve yeni potansiyellere ulaştık. Kıbrıslı Türk üreticiler 3. dünya ülkeleri üreticileri arasında büyük bir pazar payı edindi. Bunu başarmamızın sebebi sabırla, inatla, yılmadan çalışmamızdır.

Ambargolara rağmen hiçbir zaman fuarlara katılmaktan vazgeçmedik. Kalite ve fiyatı rekabetçi olabilecek konuma getirmeyi başardık” dedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun'un fuarı ve KTSO standını ziyaret etmesinden onur duyulduğunu anlatan Avunduk, bunun Kıbrıs Türk sanayicisine verilen desteğin önemini işaret etmek anlamına geldiğini kaydetti.

Avunduk, ihracatta sadece süt ürünlerinin değil, diğer sektörlerin de aynı inat ve azimle çalışarak pazar paylarını artırarak KKTC ihracatının hak ettiği seviyeye ulaşacağına inandığını da belirtti.

Akgöl Süt Ürünleri sorumlusu Sadık Gürün ise Gulfood 2013 Gıda Fuarı’yla ilgili olarak, “Fuar organizasyonu ve standımız çok başarılı hazırlandı. Stant ve sunumda dünya standartlarına ulaştık. Biz bu Fuar’a 6 yıldan beridir katılmaktayız ve bu yılki organizasyon en başarılısı olandı” diyerek, profesyonel duruşun müşterilerin takdir ve beğenisini kazandığını kaydetti.

KTSO'ya ve organizatörlerine profesyonel yaklaşım nedeniyle teşekkür eden Gürün, bu yıl geçen yıllara kıyasla hellime olan talepte ciddi bir artış olduğunu söyledi.

Gürün, süt ürünleriyle hellimin, narenciyeden sonra ülkeye döviz getiren ikinci sektör olduğuna işaret ederek, “KKTC ihracatının toplam yüzde 20'sini oluşturduğu için süt ürünleri ihracatta ayrı bir öneme sahiptir. Süt ürünleri ihracat grafiğimiz her geçen gün yükselmekte ve ülkeye döviz girişi artmaktadır” ifadesini kullandı.

Özlem Akay Süt Mamülleri sahibi Arif Akay ile Bağlarbaşı Trading Company sorumlusu Burak Özgün Burak Özgün ise Fuar’daki standı başarılı bulduklarını açıkladılar.

Hellime bu yıl artan talebe dikkat çeken Akay ile Özgün, “Bu talep o kadar arttı ki müşterilerimizden gelecek talebe cevap verecek kadar üretimimiz maalesef yoktur. Bunun sebebi ise KKTC'de süt üretiminin az olmasıdır. Süt üretiminin artırılması şarttır" dediler.

Reha Süt Ürünleri temsilcisi Mustafa Kaymak ise Fuar ile ilgili görüşlerini şöyle aktardı:

"Fuar organizasyonu ve standımızdan çok memnunuz. Geçen seneye göre satışlarda ciddi bir artış ve yeni müşterilerimiz vardır. Daha önce hiç satış yapmadığımız 3 farklı ülkeden sipariş aldık. Fuarda hellime olan talep üretebileceğimizin çok üzerinde çünkü yeterince süt üretimimiz yok. İnek, koyun ve keçi sütü üretiminin KKTC'de artırılması şarttır."

KKTC’DE ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ MALİYETİ YÜKSEK

Aydın Zeytinyağı sahibi Durmuş Aydın ise firma olarak Gulfood 2013 fuarında ilk kez stant açtıklarını ifade ederek, Zeytinyağına talep olduğunu ancak KKTC'de üretimin maliyetli olmasından dolayı dünya piyasalarıyla rekabet edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Aydın, zeytinyağı ihracatında devlet desteğini gerekli olduğunu söyledi.

Arsın Un Sanayi temsilcisi Çimen Yankın ise Fuarla ilgili olarak, "İlk kez uluslararası bir fuarda stant açtık. Özellikle unda bizlerin dünya piyasaları ile rekabet etmesi mümkün değildir. Bu durum una ihracat sübvansiyonlarının olmaması, aksine KKTC'ye buğday ithalatına fon uygulanması sebebiyledir” ifadesini kullandı.

KTSO Sanayi Geliştirme Uzmanı ve Fuarlar Sorumlusu Ferihe Bıyıkoğlu ise “Ortadoğu'nun en büyük gıda fuarı olan Gulfood'a bu yıl da 7. kez "North Cyprus" şemsiyesi altında katıldık” diyerek katılımı önemine işaret etti.

Fuara katılımı “Çok büyük bir başarıdır” diye tanımlayan Bıyıkoğlu, “Katıldığımız her fuar ile birlikte diğer ülkelerin Kuzey Kıbrıs’a olan ilgisini net olarak görüyor ve ihracatımızın arttığını gözlemliyoruz” dedi.

Feriha Bıyıkoğlu, KKTC firmalarının Gulfood 2013 Gıda Fuarı sayesinde yurt dışıyla sürdürülebilir iş ağları oluşturduğunu, böylece ülkeye döviz girdisi sağlandığını kaydetti.

Bıyıkoğlu, “Bu yıl KTSO şemsiye standı altında Gulfood 2013 fuarına 2 yeni sektörden (Un ve zeytinyağı ) katılım olmuştur. Önümüzdeki yıllarda farklı sektörlerden de katılımın olmasını bekliyoruz” dedi.

Bu haber toplam 1599 defa okunmuştur