1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Herkes ‘iyi’ beslenebilir…
Herkes ‘iyi’ beslenebilir…

Herkes ‘iyi’ beslenebilir…

Herkes ‘iyi’ beslenebilir…

A+A-

Dilara Topcan

Kötü beslenme diye bir şey varsa iyi beslenme diye de bir şey vardır ve isteyen herkes de bunu başarabilir… Hem de herkes! Başaramayacağına inananlar yeterince istemeyenlerdir, o kadar. Yoksa elimizden geldiğince sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşamak kesinlikle başarabileceğimiz bir şeydir ve bunu başarmak sanıldığı kadar da zor değildir…

YALNIZ YAŞIYOR OLMAK SİZİ SAĞLIKTAN UZAKLAŞTIRMAMALI

Gözlemlediğim kadarıyla yalnız yaşayan bireylerde sağlıksız beslenme oranı çok daha yaygın olabiliyor. Özellikle de erkeklerde… Hemen hemen her akşam hazır yemek tüketimi, alkol, hareketsiz yaşam, ara öğün tüketmemek, abur cubur tüketiminde artış gibi yaşam ve beslenme dengesizlikleri yalnız yaşayan bireylerde çok daha sık görülebiliyor.
Nedeni ise genellikle tek kişi için market alışverişi yapmanın gereksiz olduğu düşüncesi, evde sağlıklı malzemeler olsa da yemek pişirmeye karşı duyulan isteksizlik/tembellik ve dolayısıyla da hazır yemek tüketimine yönelme durumu, sosyal çevre faktörü (genellikle hemen hemen her akşam arkadaşlarla yemek veya içki ortamlarında buluşmak vb.) gibi birçok etken yalnız yaşayan bireylerin sağlıktan uzaklaşma faktörleri arasında yer alıyor. Oysa ki bir nebze olsun daha programlı olmak ve sağlığa biraz daha önem vermek yalnız yaşayan bireylerin de sağlıklı bir düzen içerisinde yaşayabilmeleri için yeterli olacaktır...
Bu noktada bireyin sağlıklı yaşamla ilgili ne kadar istekli olduğu da öncelikli olarak sorgulanmalıdır. Eğer kişi isteksizse yapacak bir şey yoktur fakat eğer kişi istekliyse ve bu doğrultuda nasıl bir yol izleyeceğini bilemiyorsa işte tam da bu noktada bir diyetisyene danışarak, kendisi için en uygun sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme programıyla ilgili ana hatlarıyla dahi olsa verimli bilgi alabilir.

SAĞLIKLI BESLENME YELPAZESİ GENİŞTİR, BÜTÇENİZE ZARAR VERMEZ…

Genellikle sağlıklı beslenme bol para gerektiren bir şeymiş gibi algılanır ki bu son derece yanlış bir inanıştır. Tam tersine sağlıklı beslenirken porsiyonlarınızı da kontrol altında tutacağınızdan ve özellikle de sebze, meyve gibi alternatiflere daha fazla yer vereceğinizden bu durum uzun vadede bütçenizi de olumlu yönde etkileyecektir…
Sağlıklı beslenme derken sürekli olarak sofranızda somonlar, aşırı pahalı tahıl çeşitleri, pahalı meyveler, bolca kırmızı et vb. yiyecekleri bulundurun demiyoruz. Zaten sağlıklı beslenmenin tam olarak ne olduğunu iyi bilen ve sağlıklı besinlerin tümünü tanıyan birisi sağlıklı beslenmenin en pahalı besinleri tüketmekle ilgili olmadığını bilir… O nedenle eğer siz de sağlıklı beslenmenin cep yakan bir sistem olduğunu düşünüyorsanız ilk etapta sağlıklı beslenmenin geniş yelpazesiyle tanışarak bu yanılgınızın farkına varmalısınız…
Unutmayın ki bütçenizi korumak isterken sağlığınızı kaybederek onu geri kazanabilmek adına yine bütçenize zarar vermek durumunda kalacaksınız… O nedenle sağlıklı yaşamdan uzaklaşmak adına maddiyata dayalı bahaneleri kendinize sunmaktan bir an önce vazgeçmelisiniz…

KENDİNİ İYİ HİSSETMEYİP DE KÖTÜ BESLENENLER…

Kendini genellikle iyi hissetmeyen, psikolojik olarak bazı sorunlarla mücadele durumunda olan bireylerde de sağlıksız beslenmeye doğru bir eğilim gözlemleriz. Halbuki bu noktada sağlıklı beslenmeye doğru bir eğilim gösterseler, bu durumun psikolojileri üzerine de ciddi anlamda olumlu etkiler yaratacağını gözlemleyeceklerdir.

‘VAZGEÇEMİYORUM’ DİYE BİR ŞEY DE SÖZ KONUSU OLMAMALI…

X besinden, y içecekten vazgeçemiyorum diye bir şey de söz konusu değildir. Eğer söz konusuysa da bunu bir bağımlılık olarak adlandırabileceğimizden mümkün olan en kısa süre içerisinde bu konuyla ilgili bir uzmandan destek almak şarttır. Örneğin siz de çikolatadan vazgeçemediği  için sürekli olarak kilolu kalmak durumunda hissedenlerdenseniz burada hata çikolatada değil, ne yazık ki sizdedir. Unutmayın ki hiçbirimiz doğdumuzda herhangi bir  ‘vazgeçilemez’ besinle dünyaya gelmedik. Demek ki besinlere bu denli bağımlılık duyuyor olmamız bizimle ve beynimizle alakalı olan bir olgudur. O halde vazgeçemeyeceğimizi sandığımız bir besinden vazgeçmek de yine bizim elimizdedir… 

MÜKEMMELİ DE BEKLEMEYİN, AKIŞINDA SAĞLIKLA BESLENİN…

Bir de ya hep ya hiç diye bir düşünce biçimi içerisinde olmak da son derece hatalı olabilir… Yani ya tamamen sağlıklı beslenirim ya da tamamen sağlıksız beslenirim diye bir düşünce biçimi içerisine girmek de son derece yanlıştır… Öncelikle mükemmel olamayacağınızı, mükemmel olmanızın da gerekmediğini farketmeli ve beslenme biçiminiz için de aynı durumun geçerli olduğunun farkına varmalısınız. Kısacası terazinin bir kefesi sağlıklı beslenme, diğer kefesi de sağlıksız beslenmeyse her zaman için kefenin sağlıklı beslenme kısmının ağır basıyor olmasına dikkat etmeli, ara sıra yaşanan dengesiz beslenme durumları konusunda da kendinize tolerans tanımayı da unutmamalısınız…
Hepimiz için sağlık ve güzelliklerle dolu bir hafta olsun… Sevgiyle kalın…

Bu haber toplam 1584 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 290. Sayısı

Adres Kıbrıs 290. Sayısı