1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Hoca’nın Yeri Güngör Restorant
Hoca’nın Yeri Güngör Restorant

Hoca’nın Yeri Güngör Restorant

Hoca’nın Yeri Güngör Restorant

A+A-

Yeşilköy’de bir lezzet ustası ve mekânı

 

Zekai Altan


Yeşilköy Karpaz Yarımadası’nda bir köy. Yeşile bürünmüş bir yerleşim yeri. Kolokasın da yetiştirildiği köy. Eski Bandabuliya’dan tutun da manavlara kadar her yerde bulabileceğiniz kolokasların köyü. Tabii kolokastan bahsetmişken edemeyeceğim. Kolokas Kıbrıs’a özgü bir yiyecek. Patates ailesinden. Yumrugillerden. Hatta ve hatta kolokas musakkası da bir tek bize aittir. Yani Kıbrıs mutfağına… Musakka aynı zamanda bir yemek yapılış yöntemidir. Arap kökenli bir sözcüktür. Osmanlıca’da ise aynen kullanılıyordu. Osmanlıca’da ise telafuzunda “ka” harfine vurgu yapılarak telafuz ediliyor. Fatih mutfağında fasulyenin bile musakkası yapılıyordu. Yunanistan, Türkiye ve arap ülkelerinde musakkalar yapılırken yapılmayan tek musakka kolokas musakkasıdır. Bu da yalnız Kıbrıs’ta yapılır. Kolokas ve Yeşilköy böyle. Kaleburnulu Kıbrıs el sanatları ustası Kemal Deveci dostum Yeşilköy için çok güzel bir tanımlama yaptı.  “Çok önceleri Yeşilköyü pek değerli bulmazdım. Ancak çok sonraları anladım. Yeşilköy Karpaz’ın kilididir. Karpaz’ın tüm yolları buradan geçer. Yani buradaki kahvede oturursanız her yöne ulaşabileceğiniz vasıtalar vardır. Merkezdir.” yorumunu yaptı. Doğrudur ve Yeşilköy de güzel bir köy. Yeşil ve güzel bir coğrafyaya sahip. Burada hoş mekânlar da var. Bir tanesi Hoca’nın Yeri.

HOCA’NIN YERİ
Hoca’nın Yeri tam olarak köyün merkezinde. Kahvehanelerin ve Atatürk büstünün tam karşısında. Yol üzerinde. Eski betonarme bir yapı. Tipik bir köy mekânı. Mekânın önünde balkon ve korkuluklar. Burada otururken hem Yeşilköyü hem de yoldan geçenleri görebilirisiniz. İç mekân da oldukça geniş bir salon. Mutfağı arka tarafta. Küçük. Mangal odası ve döner yeri ise mekânın dışında sonradan yapıldı. Tipik bir köy dekorasyonu. Bu dekorasyonlara hayranım. Sade ve güzel. İşletmecilerin saflığını ve güzelliğini yansıtır. Çok şey istemezler. Sade, kendilerine özgü bir servis, güleryüzlü ve yardımsever bir hizmet ile buraya gelen misafirlerini mutlu etmek için çapa harcarlar. Emek harcarlar. Gösterişten uzaktırlar. Konukseverlikleri bir başkadır. Anlatılmaz. Yaşamak lazım. Hoca’nın Yeri’nin işletmecisi Mehmet Güngör usta. Beyaz üniforması ve ailesi ile birlikte burada lezzet üretiyor ve sunuyor. Bu aile işletmelerinin duygusu başkadır. Emek, özveri, sevgi ve birliktelikle yürüyorlar. Üretiyorlar. Buraya Kemal Deveci dostumu Yeşilköye götürmek için gittim. Hani gitmişken de birer porsiyon kebap yemeyi karar verdik. Hoca’nın yeri yeni açıldığı için burayı bilmiyordum. Görünce hemen fotoğraf makinesine sarıldım ve burayı incelemeye başladım. Çok sade ve tipik bir köy mekânı. Burada çok lüks şeyler beklemeyin. Sade ve doğal ortamında gerçek bir konukseverlik hizmeti veriyorlar.

MÖNÜ VE LEZZET
Hoca’nın Yeri’nin zengin bir mönüsü hemen dikkatimi çekti. Yelpazesi biraz geniş. Beklemiyordum. Düzenli hazırlanmış ve fotoğrafları ile fiyatlandırılmış. Siparişimizi çok uzatmadan ve zamana bağlı kalarak şiş kebap ve güveçte et. Bir taraftan Mehmet Güngör bey diğer taraftan eşi hemen hazırlığa başladılar. Kızları Gizem de elinden geleni yapmaya başladı. Ne güzel bir birliktelik. Ailece el birliği ile misafir memnuniyetini sağlamak için çaba harcamaya başladılar. Eşi şiş kebaplarını hazırlarkan Mehmet Güngör bey de güveçi hazırlamya başladı. A la carte servis. Kısa sürede de hazırlandı. Küçük meze tabacıklarında mezeler de taze ve lezzetli. Mehmet Güngör usta uzun yıllar ahçılık mesleğini yaptı. Yurt dışında da… İşi bildiği belli. Zaten böyle kırsal alanda zengin bir mönüyü görüp inceledikten sonra bu soruyu hemen sorarsınız. Düşünürsünüz. Ben aynen düşündüm Mehmet Güngör ustanın geçmişini de öğrenince düşüncelerim doğrulanmış oldu. Alevler içerisinde servis edilen güveçte et görülmeye değerdi. Sıcak servis yapıldı. Tadımlık mezelerden sonra şiş kebabını pide içerisinde tercih ettim. Daha çok zevk ve tat alırım. Etler yumuşak ve kuzu etinden. Izgaralanması da kıvamında. Güveçteki etler de güzel pişirildi. Üzerinde maydonozu, içerisinde biberi ve domatesi ile tam bir lezzet tadımı. Çok fazla birşey tadamadım. Ancak tattıklarım damak tadında. Biraz da aç olursanız bu tadı daha iyi alırsınız.  Mönü fiyatları da oldukça makul. Türk lezzetleri sayfasında döner 20.00 TL, pideler 1.00 TL, lahmacun 9.00 TL. Pizzalar 15.00 TL. Güveçler 20.00-25.00 TL. Tavalar 15.00-25.00 TL arası. Izgaralar 20.00-25.00 TL. Deniz ürünleri bile vardır. 25.00-30.00 TL arası. Evet yolunuz Karpaz’a düşerse Yeşilköy’den mutlaka geçeceksiniz. Burada kısa bir mola. Ya yemek alırsınız veya Güngör ustanın lezzetlerini tatarsınız ya da çay kahvenizi içersiniz. Çok lüks bir ortam beklemeyin. Doğal, temiz ve konukseverlik ile lezzetlerin birleştiği tipik bir kırsal alan aile mekânı. Uğrayın.

MENÜ
LAHMACUN (PORSİYON): 9.00 TL
DÖNER: 15.00 TL
PİZZA: 15.00 TL
GÜVEÇ: 20.00-25.00 TL
PİRZOLA ŞNİTZEL: 25.00 TL
KALAMAR BİLEZİK: 20.00 TL
AHTABOT TAVA: 25.00TL
YENGEÇ AYAĞI: 25.00TL
KARIŞIK KEBAP: 25.00 TL
ADANA KEBAP: 20.00 TL
ÇİPURA BALIK IZGARA: 25.00 TL
LEVREK IZGARA: 25.00 TL

İÇECEKLER
KOLA: 2.00 TL
BİRA: 5.00 TL
RAKI BARDAK: 5.00 TL
ŞARAP BARDAK: 5.00 TL

TEL:05428566654-05338377724  
ADRES: YEŞİLKÖY-KARPAZ
KAPASİTE:
İÇ ALAN 40
DIŞ ALAN: 100
SERVİS SAATLERİ: 09.00 12.00
KAPALI GÜN: HER GÜN AÇIK

Bu haber toplam 3884 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 113. Sayısı

Adres Kıbrıs 113. Sayısı