1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘HP yolsuzlukla mücadele sözü verdi, unuttu”
‘HP yolsuzlukla mücadele sözü verdi, unuttu”

‘HP yolsuzlukla mücadele sözü verdi, unuttu”

HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın halka yolsuzlukla mücadele konusunda sözler verdiğini, hesap soracağını söylediğini anımsatan UBP Milletvekili Çaluda, iktidara gelen bazı siyasilerin muhalefetteyken verdiği sözleri unuttuğunu söyledi.

A+A-

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda, yolsuzlukla mücadelenin geniş bir çerçevede işbirliği içinde gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyerek, yolsuzlukla mücadelenin eğitim, önleme ve soruşturma aşamalarından oluştuğunu belirtti.

HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın halka yolsuzlukla mücadele konusunda sözler verdiğini, hesap soracağını söylediğini anımsatan Çaluda, iktidara gelen bazı siyasilerin muhalefetteyken verdiği sözleri unuttuğunu söyledi.

2018 bütçesi görüşülürken dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın, yolsuzluk açıklayacağını dile getirdiğini söyleyen Çaluda, “Savcılıkta bekleyen o kadar dosya varken, benim hakkımda bazı iddialar ortaya atıldı ve dokunulmazlığım kaldırıldı ben de ‘evet’ verdim. Bu iddia Kıbrıs Türk siyasetine vurulan kara bir leke oldu. Yaptığım işlemler insani işlemlerdi. Her gelene yardımcı oldum, kimseden rüşvet ve para almadım” diye konuştu. KIB-TEK ile ilgili 2004-2009 dönemine ait Başsavcılık’ta bekleyen dosyalar bulunduğunu, akaryakıt, led ışıkları, akıllı sayaçlarla ilgili kimden hesap sorulduğunu soran Çaluda, “Ben bunlara örnek olsun diye dokunulmazlığımın kaldırılmasına onay verdim” dedi. KTHY’yi zarara uğratanlar, hellim davası, KOOP SÜT, çim tohumu gibi yolsuzluk dosyalarını, eşdeğer arsalar konularını anımsatan Çaluda, dönemin Başsavcı Yardımcısı’nın davaları “mesele yok” diyerek kapattığını savundu.

CTP döneminde de yolsuzluklar yapıldığını savunan Çaluda, çeşitli partilerden 50’nin üzerinde siyasinin yolsuzluk dosyası bulunduğunu söyledi.

Çaluda, CYPFRUVEX ve KIB-TEK kurumlarında yapılan yolsuzlukları yargıya taşıdıklarını söyleyerek, “Siyasete göre yolsuzluğun üzerine gitmeyin. Tüm yolsuzlukların üzerine gidilsin” dedi.

Yolsuzlukların üzerine hamaset olsun diye değil gerçekten gidilmesi gerektiğini söyleyen Çaluda, yolsuzlukların önlenmesi için hükümete ve tüm milletvekillerine görevler düştüğünü belirtti.

 

Çaluda: Yolsuzlukla mücadelede yapılmayanların, yapılanlardan çok!

UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda Başbakanlık Bütçesi ile ilgili Meclis’te yaptığı konuşmada yolsuzluklar konusunda toplumun beklentilerinin karşılanmadığına dikkat çekerek, “dağ fare doğurdu” dedi.

Dağ fare doğurdu…

4’lü hükümet döneminde büyük idealarla ortaya konan yolsuzlukların üstüne gidileceği hususundaki sözde iradenin sonuçlarına bakıldığında dağ fare doğurdu sözünü doğru çıkardığına işaret eden Aytaç Çaluda, yolsuzluk konusu üzerinden uzun yıllardır hamaset yapıldığını ve bu konuda hiçbir hükümetin gerçek bir kararlılık gösteremediğini söyledi.

Sonuç alıcı soruşturma ve yargılamalar yapılmalı…

Yolsuzlukların toplumun her kesimini sosyal ve ekonomik olarak olumsuz yönde etkilediğine vurgu yapan Çaluda, yolsuzluklar konusunda gerekli adımların atılması ve sonuç alıcı soruşturmaların yapılarak yargılamaların bir an önce tamamlanması gerektiğine işaret etti.

En büyük görev meclisin…

Yolsuzlukların önlenmesi konusunda en büyük görevin meclise düştüğünü dile getiren Çaluda, soruşturma ve gerekli cezaların verilmesinin de önemli olduğunu söyleyerek, gerekli adımların UBP-HP döneminde atılacağınainanıyorum” şeklinde konuştu.  

Devlet, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum işbirliği şart…

Yolsuzluklarla mücadelede hükümetlerin alacağı önlemlerin tek başına yeterli olamadığının yapılan pek çok çalışma ile ortaya konulduğunu belirten Çaluda, “yolsuzlukla gerçek bir mücadelede kuşkusuz en önemli unsur; devlet, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliğinin sağlanmasıdır” dedi.

Eğitim, önleme ve soruşturma çok önemli…

“KKTC’de yolsuzlukla mücadele konusunda yapılmayanların, yapılanlardan çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Aytaç Çaluda, yolsuzlukla mücadelenin üç ana unsuru olan; eğitim, önleme ve soruşturmanın birbirini tamamlayan süreçler olduğunun altını çizerek, bunların hiç birinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Hükümet erki sonuç alıcı şekilde kullanılmalı…

Ülkede yozlaşmış bir sistem yerleşmişse ve halkın çoğunluğu bu sistem içinde yaşamak zorunda bırakılmışsa, bireylerin onu değiştirmek için uğraşmasını beklemenin en basit tarifiyle saflık olduğuna işaret eden Çaluda, “bu saf bekleyişten bir an önce kurtulup, hükümet olmanın verdiği erki en iyi şekilde kullanarak, hamaset olsun diye değil, devletimizde yolsuzlukların önlenmesi ve yapılan yolsuzlukların da cezasız kalmaması için başta başbakanımız, başbakan yardımcımız ve biz hükümet milletvekillerine çok önemli görevler düştüğünü büyüce mecliste ifade ediyor ve bütün milletvekillerini hep birlikte çalışarak gerekli adımların atılmasına yardımcı olmaya çağırıyorum” dedi.

 

 

Bu haber toplam 2486 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler