‘HUKUK ve ETİK’ yolunda birleşin!
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklama ile kamuoyunun aydınlatılması hedeflenirken, ‘İLGİLİ MAKAMLARA’ da ‘Hukuk ve etik yolunda birleşme tavsiye edildi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü için hükümet tarafından gönderilen atama kararnamesini imzalamayı reddetmesinden sonra, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile Sayıştay Başkanı Osman Korahan tarafından yapılan açıklamalar üzerine, yeniden açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklama ile kamuoyunun aydınlatılması hedeflenirken, ‘İLGİLİ MAKAMLARA’ da ‘Hukuk ve etik yolunda birleşme tavsiye edildi.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamanın satırbaşları şöyle:
- Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı birlikte çalıştığı hükümetlerle olan ilişkilerinde halkımızın yararına olacak her konuda yardımcı olmaya gayret etmiştir. Cumhuriyet Meclisi’nden onayına gelen yasalar konusunda da ölçüsü, Anayasa, hukuk ve kamu yararı olmuştur. Bunun yanında 3’lü kararname kapsamında imzasına gelen atamalarda da hükümetlerin önerdiklerini bazı istisnalar haricinde genellikle onaylamıştır.
- Cumhurbaşkanımızın imzalamayı uygun bulmadığı atama, Sayıştay Başkanı’nın kız kardeşinden boşalan bir siyasi makamın eşiyle doldurulmak istenmesiyle alakalıdır. Cumhurbaşkanı, bağımsızlığı Anayasal zorunluluk olan Sayıştay’ın, denetlemekle yükümlü olduğu siyasi makamlarla bu kadar iç içe geçmesinin uygun olmadığını değerlendirmiş ve bunun denetim zafiyetine yol açacağına dair kanaatini ifade etmiştir.
- Cumhurbaşkanının kendisine iletilen atama kararnamelerini imzalamak zorunda olduğu iddiası hem hukuken hem de siyaseten geçerli değildir. Cumhurbaşkanlığı, hükümetin her kararnamesini hukuk, etik ve vicdan süzgeçlerinden geçirmeden, sorgusuz sualsiz imzalamakla görevli bir makam değildir.
-Toplumların devlet ve demokrasi gelenekleri, kamu vicdanını yaralayarak değil, o sese kulak verilerek oluşturulur. Yanlışları devlet ve demokrasi geleneğinin gereği gibi göstermeye çalışmak, devlete, siyasete ve demokrasiye katkı yapmaz, bilakis tümünü aşındırır. Bu itibarla Sayın Bakanın “Cumhurbaşkanlığı makamı, bakanların hukuk kuralları çerçevesinde, devlet geleneği halini almış böylesi bir atamayı onaylamakla yükümlü bir makamdır” ifadesi, ülkemizde yerleşmesi gereken demokratik devlet geleneği anlayışıyla uzaktan yakından ilgili değildir.
-Sayın Sayıştay Başkanı’nın, kendisinin başında olduğu bağımsız organla, yasası uyarınca Başbakanın talimatlarına göre çalışmak zorunluluğu olan ve Başbakanlık bünyesinde kurulan Başbakanlık Denetleme Kurulu arasında benzerlik kurma çabası yersizdir. Anayasanın “mali denetim organı” olarak tanımladığı Sayıştay, kendi yasasına göre “bağımsız bir kuruluştur.” Anayasada adı geçmeyen Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun ise Başbakanın talimatları doğrultusunda görev yapacağı yine kendi yasasınca düzenlenmektedir. Dolayısıyla bağımsız bir organ değildir.
- Sayıştay’ın bağımsızlığı Anayasa’nın amir hükmüdür. Bu Anayasal bağımsızlığın özenle korunması sorumluluğu, en başta Sayıştay Yasası’nın 5’inci maddesinde Sayıştay’ın “en büyük amiri” olarak görevlendirilen Sayıştay Başkanı’nın görevidir. Taşıdığı sorumluluk gereği Cumhurbaşkanı, söz konusu atama kararnamesini imzalamayarak, Sayıştay’ın yıpranmasını engellemeyi amaçlamıştır. Benzer sorumlu tavrı daha işin en başında Sayıştay Başkanı’nın göstermesi beklenirdi.
- Hatayı düzeltmemekte ısrar etmek, ilgisiz konular arasında anlamsız ilişkiler kurmaya çalışarak ısrarcı tavır sergilemek, kamu vicdanındaki yarayı daha da derinleştirir.
- Sayın Cumhurbaşkanımızın tavsiyesi, ilgili tüm makamların bundan sonra, kamu vicdanının sesine de kulak vererek kurumlarımızın saygınlığıyla güvenilirliği için hukuk ve etik yolunda birleşmeye yönelik azami gayreti göstermesidir.”