1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Hukukçulara ölümlü kazalara verilen cezaları sorduk
 Hukukçulara ölümlü kazalara verilen cezaları sorduk

Hukukçulara ölümlü kazalara verilen cezaları sorduk

Trafikte daha fazla denetim yapılmasını, kontrol noktalarının oluşturulması gerektiğini söyleyen hukukçular, bunun yanı sıra ehliyet sisteminde değişiklik yapılmasının şart olduğunu vurguladı

A+A-

YENİDÜZEN’e konuşan hukukçular ve Hukuk Komitesi üyesi siyasiler ölümlü trafik kazaları ile ilgili verilen cezaları değerlendirdi:


Yasa, ölümlü kazaya 'en fazla 7 yıl' diyor

Ayşe GÜLER

Ülkemizde ardı ardına yaşanan ve toplumun kanayan yarası haline gelen ölümlü trafik kazalarına verilen cezalar, kazada hayatını kaybeden kişilerin ailelerini tatmin etmiyor.

Ceza Yasası’nın 210. maddesine göre tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu bir kişinin ölümüne neden olan kişiler 5.000.000.000 ( Beş Milyar Türk Lirası)’na kadar para cezasına veya 7 yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden’ çarptırılabilir.

Aileler, yasadaki bu maddenin tadil edilmesini talep ediyor.

Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan hukukçular ise ölümlü trafik kazaları ile ilgili verilen cezaları değerlendirdi, Ceza Yasası’nın tadil edilmesi gerektiğine değindi. Hukukçular, ülkemizdeki yolların alt yapı eksikliklerine de vurgu yaparak, trafikte daha fazla denetim yapılmasını, kontrol noktalarının oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Bunun yanı sıra ehliyet sisteminde değişiklik yapılmasının şart olduğunu söyleyen hukukçular,  “ülkemizde belirli bir yaşa kadar güçlü araç kullanması engellenmelidir. Bununla birlikte belirli bir yaştan sonra da sürücüler tekrardan kontrolden geçirilmelidir” dedi.


En fazla 7 yıl…

Ceza Yasası’nın 210. maddesine göre ‘her kim, tedbirsizlik sonucu veya ağır ihmal teşkil etmeyen aceleci veya dikkatsiz bir eylem sonucu istemeden veya kasti olmadan başka birinin ölümüne neden olursa, bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde 5.000.000.000 ( Beş Milyar Türk Lirası)’na kadar para cezasına veya 7 yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden’ çarptırılabilir.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenlemeler ile 2 yıl hapislik cezası öngören Yasa’da ardı ardına 2 kez ‘tadil’ yapılmış, 4 yıla yükseltilen hapislik cezası 7 yıla çıkarılmıştı.

Aileler, Yasa’nın tadil edilmesini istemişti

Öte yandan trafik kazalarında yakınlarını kaybeden aileler, 17 Eylül 2014 tarihinde ölümlü trafik kazaları için verilen cezaların kamu vicdanını rahatlatmadığını savunarak Ceza Yasası’nın yeniden düzenlenmesi talebiyle eylem yapmıştı.

Lefkoşa’da Mahkemeler önünde basın açıklaması yapan aileler, ardından da bu taleplerini iletmek üzere Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’le görüşmüştü.

Aileler, Meclis Başkanı Sibel Siber’le görüşmelerinde Ceza Yasası’ndaki 210. maddenin değiştirilerek ölümlü kazalara neden olanlara verilen cezanın caydırıcı olması talebini içeren bir de yazı sunmuştu.

-------------------------------------------------------------------------

Lefkoşa Mahalli Barosu Başkanı Arzu İzveren: “Yollarda kontrol noktaları oluşturulmalı”

Lefkoşa Mahalli Barosu Başkanı Arzu İzveren, Ceza Yasası’nda değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Bunun yanı sıra ülkemizdeki yolların kötü durumda olduğunu ifade eden İzveren, yolların alt yapısının trafiğin güvenli olarak seyrine uygun olmadığını savundu.

İzveren, trafikte daha fazla denetim yapılması gerektiğini dile getirerek, trafik kazalarının en fazla yaşandığı yerlerde kontrol noktaları oluşturulmasının ve yolların ışıklandırılması gerektiğinin önemine değindi.

Polis ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği içerisinde çalışması gerektiğini ifade eden İzveren, bununla birlikte yollardaki bariyerlerin güçlendirilmesinin şart olduğunu kaydetti.

İzveren, araç sürücülerinin de sıkı bir eğitimden geçmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sürücüler eğitilmeli, ehliyet testleri olmalı. Ülkemizde belirli bir yaşa kadar güçlü araç kullanması engellenmelidir. Bununla birlikte belirli bir yaştan sonra da sürücüler tekrardan kontrolden geçirilmelidir. Trafik kazaları bu durum toplumun kanayan yarasıdır”

-----------------------------------------------------------------------


Mağusa Mahalli Barosu Başkanı Ahmet Demirel: “Ceza çözüm değil, sürücüler eğitimden geçirilmeli”

Mağusa Mahalli Barosu Başkanı Ahmet Demirel, ceza vermenin oluşacak kazayı önlemediğini, bu konudaki en önemli adımın eğitim olduğunu söyledi.
Demirel, “birçok sürücü alkollü araç kullanmaktan defalarca tutuklanıp, ceza almasına rağmen alkollü araç kullanmaya devam eder. Bu konuda cezadan çok onlara eğitim verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ölümlü trafik kazalarında en büyük acıyı ailelerin çektiğini söyleyen Demirel, Ağır Ceza Heyeti 20 yıllık hapislik cezası da verse, bu karar aileyi tatmin etmez” dedi.

Demirel, Ceza Yasası’nın tadil edilmesi gerektiğine değindi. Bazı cezaların manevi açıdan yetersiz kaldığını söyleyen Demirel, Ağır Ceza Mahkemesi’nin elindeki yetkiyi iyi kullandığını ancak verilen hapislik cezalarının yanına kazaya sebebiyet olan sürücüleri ehliyet men ve sosyal sorumluluk projelerinde görev almalarının zorunlu kılınabileceğini ifade etti. 

Bununla birlikte ehliyet sisteminde değişiklik yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Demirel, bunun yanı sıra sürücülerin eğitim düzeyinin ve yol güvenliğinin de sorgulanması gerektiğini dile getirdi.

Demirel, psikolojik danışmanlardan yardım alınarak sürücü adaylarına ehliyet verilmesi gerektiğini belirterek, ehliyet yenileme aşamasında ise sürücülerin belirli bir kritere tabi tutulmalarının önemine değindi.

Ülkemizdeki yolların ‘ölüm tuzağı’ ile dolu olduğunu savunan Demirel, bu konuda ciddi sıkıntıların bulunduğunu belirtti.

Demirel, şartlı tahliyeye de değinerek, Yasa’ya göre cezasının yarısını çeken kişilerin şartlı tahliye ile serbest kalabileceğine, bu konudaki kararı Polis Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı’ndan birer teslimcinin yanı sıra cezaevi müdürünün yer aldığı bir kurulda verildiğini söyledi.


----------------------------------------------------------------------------

Hukuk Komitesi üyesi Milletvekili Faiz Sucuoğlu: “Yasal zemin caydırıcı değil”

Hukuki Siyasi İşler Dış İlişkiler Komitesi üyesi, milletvekili Dr Faiz Sucuoğlu,  Ceza Yasası’nda ölümlü trafik kazalarına verilen cezalar ile ilgili düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Sucuoğlu, ölümlü trafik kazaları cezalarının yanında motorlu araçlar, alkollü ve süratli araç kullanımı, araç kullanırken cep telefonu ile konuşan kişilere de caydırıcı cezaların verilmesinin önemine değindi.

“Bazı sürücüler araç kullanırken mesaj atıyor, cep telefonu ile konuşuyor ya da facebooka giriyor. Söz konusu sürücülerin ne kadar dikkatli oldukları tartışılır. Bu durum hem cana hem de mala zarar veriyor” şeklinde konuşan Sucuoğlu, şu andaki yasal zeminin caydırıcı olmadığını savundu.

Sucuoğlu, Yasa’ya göre ölümlü trafik kazalarına verilen en üst cezanın 7 yıl olduğunu hatırlatarak, bu cezanın yeterli olmadığını belirtti.

Öte yandan kazada hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra kazaya sebep olan sürücünün de bir ömür boyu vicdan azabı çekeceğine savunan Sucuoğlu, “Sürücüler aşırı sürat ve dikkatsiz araç kullandıklarında ağır cezalar alacağını bilmeli” dedi.

Sucuoğlu, komiteye yeni katıldığını, şu an için başka bir çalışmanın yürütüldüğünü belirterek, yasa tasarısı ile ilgili çalışmanın tamamlanması ile bu konuya yönelik de çalışma başlatılması gerektiğini ifade etti.

 

Bu haber toplam 81958 defa okunmuştur