1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Hükümet iş cinayetlerinin ortağıdır"
"Hükümet iş cinayetlerinin ortağıdır"

"Hükümet iş cinayetlerinin ortağıdır"

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, UBP-DP-YDP Hükümeti'nin iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda sınıfta kaldığını belirterek, "Hükümet yaşanan iş cinayetlerinin ortağıdır" dedi. 

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, UBP-DP-YDP Hükümeti'nin iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda sınıfta kaldığını belirterek, "Hükümet yaşanan iş cinayetlerinin ortağıdır" dedi. 

Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Akansoy, Çalışma Bakanı Sadık Gardiyanoğlu'nun CTP'nin daha önce konu hakkındaki uyarılarını dikkate almadığını belirterek, Gardiyanoğlu'nu istifaya davet etti, "İşçi ve emekçilerin hayatı sizin vurdum duymaz ve sorumsuz yönetiminize terk edilemez" ifadelerini kullandı. 

Akansoy'un açıklaması şöyle: 

"Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konusunda çok ciddi bir boşluk olduğu görülmektedir. Atanmış hükümet, Kurultay ve Meclis Başkanlığı oyunlarından zaman bulamaması ülkemizde çalışan işçi ve emekçilerin hayatına mal olmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği kuralları doğrudan doğruya insan hayatını ilgilendirmektedir. Uygulanması, denetlenmesi ve gerekli cezai yaptırımların uygulanması şarttır. 

En son Girne’de, bir inşaat alanında meydana gelen kazada, yük kaldırma ipiyle inşaat demiri indirirken tedbirsizlik sonucu ipten sıyrılan demirin, zemin katta bekleyen 27 yaşındaki MW’in başının arka kısmına düşmesine neden oldu. Yine aynı gün İskele’de bir inşaat alanında çalışan MA, yaklaşık 3,75 metre derinliğindeki kuyuya düşerek yaralandı. Tüm bu utanç verici olaylar, sürekli gündeme gelmekte, normalleştirilmekte ve sıradan bir olaymış gibi gösterilmeye çalışılmaktadır.

35/2008 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yasası ise “Güvenli çalışma ortamı sağlamak işverenin, bunun yapıldığının denetlenmesi ise Çalışma Dairesi’nin görevidir” diye ifade eder.

Anayasa’nın 49. maddesi, “Devlet, çalışanların insanca yaşaması ve çalışma hayatının kararlılık içinde gelişmesi için sosyal, ekonomik ve mali önlemlerle çalışanları korur ve çalışmayı destekler” diye belirtir.

Ülkemizde yaşanan iş kazaları ve işçi ölümlerindeki önemli artış, gerekli denetimin yapılmadığını, hükümet denetlemediği ve işverenin gerekli önlemleri almadığını göstermektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına uyulmamasının yarattığı ölümlü iş kazalarını kabul etmemiz, mümkün değildir.

İş kazalarının önlenmesi için, Çalışma Dairesi’nin ivedilikle denetimlerini artırması, işverenlerin ise 35/2008 İSG yasasına ve bağlı tüzüklere mutlaka uyması gerekmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymamak, gerekli denetimleri yapmamak ve gerçekleşen iş cinayetlerini normalleştirmek, cinayete ortak olmaktır. Ortada çok büyük bir irade eksikliği vardır.

Çalışma Dairesi’nin İş sağlığı ve Güvenliği Denetim Ekipleri, iş yerlerinde düzenli ve habersiz denetimler yaparak iş sağlığı ve güvenliği standartlarının uygulanmasını sağlamalı, denetimlerin sıklığı artırılmalı ve her sektörde titizlikle yürütülmelidir.

İş cinayetlerinin sıradanlaştırılmasını kabul etmiyoruz. Çalışma Bakanlığı'nın yasal mevzuatı mutlaka uygulaması gerekmektedir. Bu yöndeki eksiklik, işçilerin, emekçilerin hayatlarına mal olmaktadır.

Bu yönde yaptığımız uyarıları göz ardı eden Çalışma Bakanı ya görevini yerine getirmeli ya da süratle istifa etmelidir.

İşçi ve emekçilerin hayatı sizin vurdum duymaz ve sorumsuz yönetiminize terk edilemez."

Bu haber toplam 355 defa okunmuştur
Etiketler :