HÜKÜMET TOPA TUTULDU
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2012 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye dün devam etti
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2012 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye dün devam etti. Görüşmede çocuk istismarından, Telekomünikasyon Dairesi’nin geleceğine, KTHY çalışanlarından, muhaceret politikalarına kadar birçok konu görüşüldü, hükümete ciddi eleştiriler getirildi.
“MUHACERET POLİTİKALARIYLA KIBRIS TÜRKÜ YOK EDİLİYOR…”
İlk olarak 138 milyon 644 bin 294 TL’lik İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı bütçesini ele almaya başlayan komitede konuşan CTP Milletvekili Abbas Sınay, hükümeti kaçak iş gücü konusunda gerekeni yapmamakla suçladı ve muhaceret affıyla kaçakların serbest bırakılmaya çalışıldığını belirtti.
Sınay, teknolojinin ve imkanların bu kadar gelişmiş olduğu bugünlerde kaçak sayısının bilinmemesinin çok büyük bir ayıp olduğunu belirterek kaç kişinin affedileceğinin bilinmediği koşullarda af getirmenin büyük yanlış olacağını söyledi.
Mevcut muhaceret yasasının uygulanması halinde hiçbir kaçağın ülkeye giriş yapmayacağını kaydeden Sınay, “Rumların yok edemediği Kıbrıs Türkü’nün uygulanan nüfus politikalarından dolayı yok olmak üzere olduğunu” vurguladı
“GİRİŞİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN YASA YAPILIYOR… ”
CTP Milletvekili Salih İzbul da af yasasının hayata geçmesinin ardından vatandaşlık yasasının gündeme getirileceğini söyledi.
Muhaceret yasası hazırlanırken neyin murat edildiğinin merak konusu olduğunu kaydeden İzbul, amacın nüfusu şişirmek ise bunun başarıldığını belirtti. İzbul, “Amaç nüfus artışıysa, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türk nüfusu adaya çekecek politikalar uygulamak lazım. Biz, 70 milyonluk nüfusun işsizine ilaç olamayız. Bu kamyonun kapasitesi 2 tondur, 40 tonu çekmez” dedi.
“Her gelene kapının açılması sonucunda ülkenin yangın yerine döndüğünü ve bunun bedelini de Kıbrıs Türkü’nün ödediğini” söyleyen İzbul, çok sayıda işsiz varken Türkiye’den iş gücü getirilmesinin çok yanlış olduğunu belirtti.
İzbul, “Diğer ülkelerde muhaceret yasası, ülkeye giriş çıkışı kontrol altına almak için yapılır. Bizde ise girişi kolaylaştırmak için yasa yapılıyor” dedi.
YEKTAOĞLU ÇOCUK İSTİSMARINA GEÇİCİ HADIMLIK ÖNERDİ
Dünkü bütçe görüşmelerinde CTP Milletvekili Mustafa Yektaoğlu, ülkedeki çocuk istismarının ulaştığı noktanın düşündürücü olduğunu belirterek, devletin bu gibi konularda koruyucu olması gerektiğini belirtti.
Meclisin bir an önce Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi’ni çıkarması gerektiğini söyleyen Yektaoğlu, kadına yönelik şiddet konusunda da Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin kabul edilmesinin şart olduğunu kaydetti.
Yektaoğlu, çocuk cinsel istismarına karşı dünyanın birçok yerinde “geçici hadımlık”ı da kapsayan ilaçlı “dönemsel psikoseksüel tedavi” yöntemiyle cezalandırmanın uygulandığını ve suç oranlarının düştüğünü belirterek, bu yöntemlerin KKTC’de de uygulanabileceğini söyledi.
“YENİ PASAPORT HANGİ BÜTÇEYLE”
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da vatandaşlığın oturma ve çalışma izinlerinden farklı olduğunu, her başlığın ayrı ele alınması gerektiğini söyledi.
Uluçay, Muhaceret Yasa Tasarısı’nın mevcut haliyle geçmesi halinde çözümlenmesi murat edilen sorunların aynen kalacağını ve çok büyük sıkıntılara neden olacağını belirtti.
DAÜ’de sendikada görev yapan ve eylemlere katılan akademik personelin haklarında açılan disiplin soruşturmasına bağlı olarak despotik yöntemlerle baskı altına alınmaya çalışıldığını savunan Uluçay, amacın sendikayı ortadan kaldırmak olduğunu ileri sürdü.
Teberrüken Uluçay, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı bütçesinde düşüş öngörüldüğüne işaret ederek yeni pasaporta geçişi öngören projenin hangi bütçeyle hayata geçirileceğini merak ettiğini söyledi.
“HÜKÜMET POLİSE HÜKMEDEMİYOR…”
CTP Milletvekili Ömer Kalyoncu, vatandaşlık meseleleriyle ilgili tartışmalara değinerek, hükümetin polise hükmedememesinin muhaceret sorununu büyük bir sorun olarak kalmasına neden olduğunu kaydetti.
Kıbrıs Türkü’nün başı dik durmamasının da olayın bu kadar vahim olmasının bir başka boyutu olduğunu savunan Kalyoncu, yurttaşlık konusunu daha fazla kurcalamamak gerektiğini, çünkü tartışmaların ırkçılık boyutuna ulaştığını belirtti.
Kalyoncu, arsa dağıtımının politik çıkara dönüştürüldüğünü kaydederek bu gibi uygulamaların ülkeye hiçbir faydası olmadığını söyledi.
Kalyoncu, Belediyeler Yasası’nda belediyelerin muafiyet hakkı tanıma yetkisini elde etmeye dönük değişikliğin CTP’li belediyelere dönük bir girişim olduğunu da savundu.
ÇAVUŞOĞLU NE DEDİ?
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 4 Aralık Pazar günü yapılacak nüfus sayımında kaçak olan ya da olmayan herkesin ayrımı yapılmadan sayılacağını söyledi. Çavuşoğlu, sayılan kaçak nüfusun sınır dışı edilmeyeceğine de işaret etti.
Çavuşoğlu, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde eleştirileri yanıtlamak üzere yaptığı konuşmada, adrese dayalı nüfus sayımına geçemedikleri için nüfusun tam olarak bilinemediğini, bu noktadaki eleştirilere katıldığını ifade etti.
Elektronik ortamların birbiriyle örtüşecek durumda olmaması nedeniyle giriş ve çıkışların bilinemediğini söyleyen Çavuşoğlu, sistemin bir merkezde toplanması halinde giriş çıkışların da kontrolünün daha kolay olacağını belirtti.
FELLAHOĞLU: “SIFIR KAYNAK KABUL EDİLEMEZ”
CTP Lefkoşa Milletvekili Kadri Fellahoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ve bağlı dairelerin bütçelerinin geçen yıla göre azaldığını; telekomünikasyon sistemlerinin yenilenmesi gibi bazı kalemlerde sıfır kaynak olmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti.
Fellahoğlu, telefon şebekelerinin bakım onarımıyla ilgili kalemindeki artışın da yeterli olmadığını belirtti.
Ülkenin temel altyapılarından sorumlu bakanlık olan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın önemine işaret eden Kadri Fellahoğlu, karayollarının ülkelerin gelişmişlik düzeyini de gösterdiğini söyledi.
Kadri Fellahoğlu, Kuzey Kıbrıs’ta, Güney’dekinin iki katı trafik kazası meydana geldiğini belirterek, hem altyapıdan, hem insanlardan kaynaklanan kazalar olduğunu; mühendislik, eğitim, denetim ve acil kurtarma konuları üzerinde sürekli durmak gerektiğini söyledi.