1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘İbadet özgürlüğü kısıtlanmamalı, Dışişleri Bakanlığı kararını geri almalı’
‘İbadet özgürlüğü kısıtlanmamalı, Dışişleri Bakanlığı kararını geri almalı’

‘İbadet özgürlüğü kısıtlanmamalı, Dışişleri Bakanlığı kararını geri almalı’

YENİDÜZEN, Dışişleri Bakanlığı’nın Kıbrıslı Rumlar tarafından yapılan‘Kutsal Cuma’ törenine izin vermemesi kararı sonrasında Mağusalının nabzını tuttu

A+A-

Ayşe GÜLER

Dışişleri Bakanlığı’nın son üç yıldır Kıbrıslı Rumlar tarafından Mağusa Suriçi’ndeki Ay İkserino Kilisesi’nde yapılan “Kutsal Cuma” törenine izin vermemesine Mağusalılardan da tepki geldi.

Kıbrıs müzakerelerinin devam ettiği bir dönemde alınan kararın yanlış olduğunu savunan Mağusalı yurttaşlar, Dışişleri Bakanlığı’na ‘kararı geri alın’ çağrısı yaptı.

YENİDÜZEN, dün Mağusalının nabzını tuttu, Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen kararı değerlendirmelerini istedi.

İbadet özgürlüğünün kısıtlanmaması gerektiğine vurgu yapan yurttaşlar, binlerce Kıbrıslı Rum’un katılımı ile yapılan ayinlerin toplumlararası yakınlaşma adına da önemli olduğuna dikkat çekti. 

Birçok yurttaş, “Bu karar, müzakereleri sekmeye uğratmak için alınmıştır” diye konuştu.

Bazı yurttaşlar ise Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği karara destek belirtti.

 

VATANDAŞLAR NE DEDİ?

 

Yahya ÖZYAZAR: İbadet özgürlüğü kısıtlanmamalı, karardan vazgeçilmelidir

“İbadet özgürlüğü kısıtlanmamalıdır.  Bugüne kadar yapılan ayinler çok kalabalık gerçekleşti. Yapılan ayinler sayesinde iki toplum arasında yakınlaşmalar yaşanmıştır. Dışişleri Bakanlığı’nın aldığı karardan geri adım atması gerektiğine inanıyorum. Bu tür adımlar çözüm istemeyenlerin attığı adımlardır… Şimdi biz de Hala Sultan’a gitmeyecek miyiz? ”

Ayer ENİN: Adada barış istiyoruz

“Müzakerelerin devam ettiği bir dönemde böyle bir kararın alınması yanlıştır. Toplumlar arasında ibadet özgürlüğü önemlidir. Ayini kim nerede istiyorsa yapsın, önemli değildir. Biz adada barış istiyoruz. İki yıldır yapılan ayinler oldukça kalabalık olmuştu. Yüzlerce Kıbrıslı Rum, ayin için Mağusa’ya gelmişti.”

Ahmet SEVİNÇ: Dışişleri Bakanlığı’nın aldığı karar doğrudur

“Dışişleri Bakanlığı’nın aldığı karar doğrudur. Biz yalnızca Hala Sultan’a gidiyoruz. 2004’ten beridir Kıbrıslı Rumlar, buraya geliyor. Gelsinler, her zaman için barıştan yanayız. Ancak her kilisede ayin yapacaklar diye bir şey de olamaz. Polislerimiz her ayinde görev alıyor, devlet bu yükü kaldıramaz.”

Mehmet DAL: Kıbrıslı Rumların ayin yapması toplumlararası yakınlaşma için de önemli bir adımdır

“Bu kararın amacı, müzakereleri sekteye uğratmaktır. Biz barıştan yanayız. İbadet yerleri herkese açılmalıdır. Bakanlığın verdiği kararı geri alması gerekmektedir. Kıbrıslı Rumların gelip, burada ayin yapması toplumlararası yakınlaşma için de önemli bir adımdır.”

Mustafa GÜRLER: Karar geri alınmalıdır

“İnsanlar arasında ayrım olmamalıdır. Kıbrıslı Rumlar da Kıbrıs’ın kuzeyine gelerek, ibadetlerini yapmalıdırlar. Son 3 yıldır burada ayin yapılıyordu. Ayin yapıldığı gün bölge oldukça kalabalık oluyordu. Ben kararın geri alınması gerektiği inancındayım. Bu tür etkinlikler önemlidir. ”

Loukos LOUKA: Bizler ayinlerimizi yapmalı, Kıbrıslı Türkler de Hala Sultan’a gitmelidir

“Bizler buraya gelip ayinlerimizi yapmalıyız. Kıbrıslı Türkler de Hala Sultan’a gitmelidirler. Bu tür adımlar barışa katkı koyan adımlardır. Bu kararın başkalarının aklıyla alındığına inanıyorum. Şunu söylemek istiyorum; bu etkinlikler insanların ilişkilerini geliştirir, Kıbrıslı Rumlar ve Türkler arasında da dostluk oluşmasına katkı koyar.”

Rabia YEŞİLADA: Müzakerelerin devam ettiği bir dönemde bu kararın alınması yanlıştır

“Kıbrıslı Rumların gelip de Mağusa’daki kilisede ayin yapmasının yasaklanmasına karşıyız. Her toplumda ibadet özgürlüğü olması gerektiğine inanıyorum. Üstelik bu adımlar, toplumların yakınlaşması için de önemlidir. Müzakerelerin devam ettiği bir dönemde bu kararın alınması yanlıştır.”

Yılmaz PARLAN: Barışa giden yol döşenmelidir

“Barış görüşmelerinin olduğu bir dönemde bu kararın alınması ayıptır, doğru bir yaklaşım değildir. Derinya kapısı ile ilgili karar alındı, açamadık. Bu tür adımlar barışa ne kadar istekli olduğumuzu gösteriyor. Bu çağda ibadet özgürlüğü olmalıdır. Barışa giden yol döşenmelidir. Önemli olan sözler değil yaklaşımdır. Barış istiyorsak bunu attığımız adımlarla göstermeliyiz.”

Sabri UMAY: Dışişleri Bakanlığı’nın aldığı karara destek veriyorum

“Bu konuda söyleyebileceğim tek şey Dışişleri Bakanlığı’nın aldığı karara destek verdiğimdir. Ortaya koyduğu gerekçelere de katılıyorum.”

Arif Ulus İLKTAÇ: “Toplumlararası yaşama zarar veren, esnafı da etkileyen yanlış bir karar…

“Toplumlararası yaşama zarar veren, esnafı da etkileyen yanlış bir karar alındığını söyleyebilirim. En kısa zamanda geri alınmalıdır. Bu karar, müzakere masasına da yansıyabilir, gerginlik yaşanabilir.

 

 

 

 

Bu haber toplam 2400 defa okunmuştur
Etiketler :