1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘İDDİALAR ÖNEMLİ, Başsavcılık ve Mali Polise iletilecek’!
‘İDDİALAR ÖNEMLİ, Başsavcılık ve Mali Polise iletilecek’!

‘İDDİALAR ÖNEMLİ, Başsavcılık ve Mali Polise iletilecek’!

Meclis Ataştırma Komitesi Güzelyurt Hastanesi İhalesi sürecinde ‘bir çok yanlış ve eksik’ tespit etti

A+A-

Meltem SONAY

Cumhuriyet Meclisi Araştırma Komitesi ‘Şaibe’ iddiaları ile gündem olan Güzelyurt Hastanesi İhalesi’ni inceledi, ihale sürecinde ‘BİR ÇOK YANLIŞ VE EKSİK’ tespit etti, komite yapılan iddiaları önemli bularak araştırmak üzere KKTC Başsavcılığı ile Polis Genel Müdürlüğü Mali Polise iletilmek üzere Raporala birlikte ek yaptı.

Her partiden temsilci… Alanlı ‘Çekimser’ kaldı…

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer başkanlığındaki  ‘Güzelyurt Hastanesi İle İlgili İhale Süreci, Bu Süreçte Yaşananlar Ve Kamu İhale Yasasının Pratikte Ortaya Çıkardığı Zorluklar İle İlgili  Meclis Araştırma Komitesi’nde UBP Milletvekili Ali Pilli başkan vekili, DP Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı, CTP Milletvekili Salih İzbul ile UBP Milletvekili Ersin Tatar üyeler olarak görev aldı.

Güzelyurt Hastanesi İhalesi sürecin inleyen Meclis Araştırma Komitesi, İhale Yasası amacına uygun davranılmadığını  ve İhale Yasası ile çelişen uygulamalar olduğu tespit etti, yasanın uygulanmamasını MAZARETİ OLAMAYACAĞINA işaret etti.

Araştırma komitesi raporunda üyelerden DP İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı’nın ‘konu yargıda’ gerekçesi ile rapora çekimser oy kullandığı da belirtildi.

11 toplantıda tüm taraflar dinlendi!..

11 toplantı gerçekleştiren komite, çalışmalarını iki kısımda oluşturdu. Birinci kısımda Güzelyurt Hastanesi ihale sürecinde yaşananları; ikinci kısımda ise Kamu İhale Yasasının uygulanmasına ilişkin pratikte ortaya çıkardığı zorlukları incelendi.

Komite ihale süreci ile ilgili Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’tan, Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Sayın  Çelebi Ilık’a, Müteahhitleri Birliği Başkanı Sayın Cafer Gürcafer’den ihaleye katılan şirketlere, Polisden, savcılığa tüm tarafları da dinledi.

Komite ayrıca, hiçbir makamın, Yasa uygulamak yerine kendi önyargıları ve kendi yorumlarınca sözde kamu yararını düşünerek hareket edemeyeceğine, yani hiçbir makamın ve kişinin Yasanın üzerinde olamayacağı vurgusunu da yaptı.

“İhale Yasası ile çelişen kurallar uygulandı!”

Komite, Kamu İhale Yasasının yeni Güzelyurt Hastanesi ihalesi döneminde uygulamaya giren bir yasa olduğuna işaret etti, bu nedenle ilgili ihalenin, Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte çıkılan ilk büyük bir ihale olma özelliği taşıdığınıdan uygulanması hususunda zorluklar yaşandığı tespitini not etti.

“Kimse kendi ön yargıları ile ‘sözde kamu yararına’ hareket edemez”

Komite, bu bağlamda 20/2016 Sayılı Kamu İhale Yasası ile çelişen yürürlükten kaldıran Devlet İhale Tüzüğü kurallarını uyguladıkları sonucuna vardı.

Komite, hiçbir nedenin Yasanın uygulanmaması için mazeret teşkil edemeyeceğine, her halükarda Yasanın uygulanmasının zorunlu olduğunu da vurgu yaptı.

Komite ayrıca, hiçbir makamın, Yasa uygulamak yerine kendi önyargıları ve kendi yorumlarınca sözde kamu yararını düşünerek hareket edemeyeceğine, yani hiçbir makamın ve kişinin Yasanın üzerinde olamayacağı vurgusunu da yaptı.

Meclis Genel Kurulu’nda ‘paylaşılmaması’ kararlaştırılan ÖNEMLİ iddialar, araştırılmak üzere KKTC Başsavcılığı ile Polis Genel Müdürlüğü Mali Polise iletilmek üzere Komite’nin Raporu ile birlikte ek yapıldı…

“Keşif bedeli açıklanmadan ihale duyurusu yapıldı”

Komite, Yasa gereği, ihalelerde keşif bedeli ile ilanın yapılması gerekirken, keşif bedelinin açıklanmadan, ihale duyurusu yapılmadığını tespit etti.

Komitem ayrıca Yasa gereğince ihalelerde keşif bedeli ile ilanın yapılması gerekirken, keşif bedelinin açıklanmadan ihale duyurusu yapılmış olduğunu tespit etti.

Sonrasında da ihale bedelinin sehven yanlış ve/veya eksik açıklanmasını ve yapılan eksik açıklama veya sehven yapılan hatanın düzeltilmesi için herhangi bir açıklama yapılmamasını, ihalelerin günümüz koşullarında internet üzerinden duyrulduğu ve ilan edildiği dönemde, Merkezi İhale komisyonunun internet sitesinin güncel olmamasını veya duyuruların gerektiği gibi ve zamanında yayımlanmamasını ciddi bir sorun oluşturduğu kanaatine vardı.

“İhale Komisyonu yasanın amacına uygun davranmadı…”

Komite, Merkezi İhale Komisyonu’nun, Güzelyurt Hastanesi ihalesi sürecindeki yaşanan sıkıntıların tecrübesizlik nedeniyle gerçekleştirdiği, bu ihalenin Yasadan sonraki ilk ihale olması sebebiyle Yasanın amacına uygun davranamadığı ve Yasanın temel prensibinin yakalanmadığı tespitini de belitti.

Komite yapmış olduğu incelemede, gerçekleştirilen yeni Güzelyurt Hastanesi İhalesinde yapılması gereken ihalenin kararına ilişkin duyuru Komisyonun internet sitesinde yayınlanmadığını da tespit etti.

“Davetliler çok önemli iddialarda bulundu”

Komite dinlenen davetlilerin bir çok önemli iddiada bulunduklarına dikkat çekilen raporunda, bunun üzerine cevap hakkı doğan, iddialarda adı geçen kişilerin de iddialara cevap verebilmeleri için davet edildiğini not etti.

Komite iddiaları ‘gizli tutacak’, Başsavcılık ve Mali Polis’e iletecek…

Komite raporunda:

“Komitemizin görevi yargılama yapmak olmadığından; Ancak Komitemiz Komiteye katılan davetlilerin aktarmış oldukları bilgileri ve iddiaları değerlendirerek bilgisine getirilen konuları da görüşüp dinlemek ve incelemekle görevlidir. Yapılan iddiaların incelenmesi gerektiğine vurgu yapan komitemiz, konunun hassasiyeti ve kişi hakları gereği bu görüşmeleri kendi disiplini içerisinde tutmuştur ve bu tutanakları sadece davetlilerin dinlenmesinde, komitede yapılan iddiaları önemli bularak araştırmak üzere KKTC Başsavcılığı ile Polis Genel Müdürlüğü mali polise iletilmek üzere Raporala birlikte ek yapmayı tercih etmiştir. Ek olarak yapılmış tutanakların konunun hassasiyeti gereği ve Komitede dile getirilenlerin sadece iddia olma özelliğinden dolayı Meclis Genel Kuruluna sunulmamaları gerektiği hususunda da karar almıştır”  dendi.

“Bir çok yanlış ve eksik giderilmeli…”

Komite, Güzelyurt Hastanesi İhalesinde gerek ihale makamının, gerekse de Merkezi İhale Komisyonu’nun 20/2016 Sayılı Kamu İhale Yasasını pratikte nasıl uygulayacaklarını iyi bilmedikleri, Yasanın yeni bir yasa olsa da yürürlüğe giriş maddesi ile Yasanın özümsenmesi için gerekli süre tanınsa da yeterli olmadığı ve Yasanın hala yeteri kadar  uygulamada özümsenmediğinin açık olduğuna işaret etti.

Komite ayrıca, ihale sürecinde yapılan hatalar mevcut olmakla birlikte, bu süreçte yaşanan birçok yanlışın veya eksikliğin giderilmesi için, gerekli önlemlerin alınmasının ve yapılan yanlış veya eksikliklerin düzeltilmesinin, bundan sonra çıkılacak ihalelerde en azından tekrarlanmaması açısından çok önemli olduğunu vurguladı.


2 buçuk milyon kayıp iddiası…

Güzelyurt Hastanesi için tam bir krize dönen ihale iptal edilmişti

Yeni Güzelyurt Devlet Hastanesi 1’nci etap karkas inşaatı için açılan ihalenin şartnamesinin, ’14 müteahhidi dışarıda bırakacak şekilde’ düzenlendiği ileri sürülmüştü.

Şartnamede SON GÜN yeniden DEĞİŞİKLİĞE gidilmesi Müteahhitler Birliği’nin BOYKOT kararı almasına neden olmuştu.

Müteahhitler Birliği’nin boykot kararına uymayan Ali Kofalı İnşaat ve Hasan Tosunoğlu İnşaat’ın ihalede teklifte bulunması üzerine Müteahhitler Birliği EYLEM kararı alırken, her iki müteahhidi de ‘GEÇİCİ İHRAÇ’ talebi ile Onur Kurulu’na sevk etmişti.

Yeni Güzelyurt Devlet Hastanesi 1’nci etap karkas inşaatı için açılan ihale, devlet ve Müteahhitler Birliği karşı karşıya bırakmıştı…

6 iş günü önceden haber verilmesi gereken ihale şartlarındaki değişikliğin son gün açıklanması nedeniyle Müteahhitler Birliği’nin boykot kararı almış, Bütün müteahhitlerin boykota uyması dışında iki müteahhit olan Ali Kofalı ve Hasan Tosunoğlu boykot kararına rağmen teklifte bulunmuştu. Bu olayda ise devletin kaybının 2 buçuk milyon lira olduğu iddia ediliyordu…

 

 

  

 

 

Bu haber toplam 2819 defa okunmuştur
İlgili Haberler