1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. 'İHALE GÖSTERMELİK'
İHALE GÖSTERMELİK

'İHALE GÖSTERMELİK'

CTP Lideri Yorgancıoğlu: “K-PET Göstermelik ihaleyle UBP’ye yakın kişilere devredilecek” Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Petrolleri’nin (KTP) göstermelik ihaleyle UBP’ye yakın k

A+A-

 

 

 

CTP Lideri Yorgancıoğlu:

“K-PET Göstermelik ihaleyle UBP’ye yakın kişilere devredilecek”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Petrolleri’nin (KTP) göstermelik ihaleyle UBP’ye yakın kişilerin eline geçeceğini söyledi.
Yorgancıoğlu, UBP hükümetinin son yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında aldığı bir kararla, “yangından mal kaçırırcasına” Kıbrıs Türk Petrolleri’ni özelleştirmek için ihaleye çıktığını vurguladı
Hükümetin, yabancı bir şirkete ait yüzde 52’lik hisseyi elden çıkaracağını, diğer taraftan da İnkişaf Sandığı’na (KKTC’ye) ait yüzde 48’lik hisse senetlerinin yüzde 38’lik kısmını satışa çıkardığını açıkladığını belirten Yorgancıoğlu, böylesi bir konuda ihale süresinin çok kısa tutulması ve bu sürenin de büyük bölümünün Bayram tatilinin içine rast gelmesinin dikkat çekici olduğunu kaydetti.

“PARTİMİZ, NE KURUMLARIMIZIN PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE, NE DE İHALE YASA VE TÜZÜKLERİNİN AYAKLAR ALTINA ALINMASINA SEYİRCİ KALMAYACAKTIR”
Yorgancıoğlu, ihale süresinin, katılmak isteyenlerin hazırlık yapmalarına olanak vermeyecek kadar sınırlı olduğunu dile getirerek şöyle dedi:
“İhale süresini çok kısa tutan UBP hükümetinin, bu kadar kısa sürede ihale için teklif hazırlanamayacağını çok iyi bilmesi gerekir. Buna rağmen süre kısa tutulmuşsa süreç başlamadan UBP ’ye yakın ve konuyu önceden öğrenmiş bazı kişilerin, bazı içerili kişilerin ihale hazırlıklarına başladıkları ve kendilerine avantaj sağlandığı apaçık ortadadır.Yani, yapılan ihalenin ‘sureten yapılan bir ihale’ olmaktan başka bir özelliği yoktur. Göstermelik olmaktan başka bir önemi de yoktur. Bu göstermelik ihale ile ülkemizin en etkili kurumlarından biri olan Kıbrıs Türk Petrolleri UBP’ ye yakın ve belki de bu alanda hiçbir bilgi birikimi, deneyimi olmayan veya yeni bir özel tekel yaratacak kişilerin eline geçecektir... Partimiz, ne kurumlarımızın peşkeş çekilmesine, ne de ihale yasa ve tüzüklerinin ayaklar altına alınmasına seyirci kalmayacaktır.”

“HÜKÜMETE GÜVENMEMEKLE NE KADAR HAKLI OLDUĞUMUZU GÖRDÜK”
Hatırlanacağı üzere K-PET’de örgütlü Petrol-İş önceki gün bir basına açıklaması yayınlayarak K-PET’deyaşananlara sert tepki göstermişti. Şirketin yüzde 100’ünün özelleştirilmesi girişimine karşı 11 Ekim’de başlatılan süresiz grevin 18 Ekim’de Bakanlar Kurulu’nun olağanüstü toplanarak “devletin K.T. Petrolleri’nde hissedar olarak kalacağı” kararı üzerine askıya alındığı hatırlatılan Petrol - İş açıklamasında şöyle denilmişti:
“O gün yaptığımız değerlendirmede de K - Pet’te yüzde 100 özelleştirme olmayacağı kararı çalışanlar açısından ileri bir adım olarak değerlendirilmişti. Ancak grevi kaldırmak yerine, askıya alma nedenimizi kamuoyuyla paylaşarak çalışanların toplu iş sözleşmesi hakları ile istihdam haklarının tehlikeye girmesi ve hisse oranlarında yapılacak oynamalar sonucu kamu yetkisinin yok edilebilecek endişesi duyduğumuza da vurgu yapmıştık.
Gelinen aşamada hükümetin K - Pet’in yüzde 90 hissesinin ihaleye çıktığı haberi üzerine bu hükümete güvenmemekle ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gördük. Gerçek şu ki, bu hükümet şaibeli olmaya devam ediyor ve K - Pet’ in geleceğinde belirsizliğe oynamaya da devam ediyor.”
Petrol - İş açıklamasında, tüm üyelerin katılımıyla toplanan genel kurulda yapılan değerlendirmelerde, gelişmeleri daha dikkatli izleme kararı alındığı bildirilerek, “Çalışanlarımızın istihdam ve toplu iş sözleşmesinden doğan haklarda yapılabilecek bir saldırı karşısında herhangi bir zamanda süresiz grevimizi askıdan alarak başlatma kararını verdik” denilmişti.

HÜKÜMET NE DEMİŞTİ?

Hatırlanacağı üzere 18 Ekim tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Bakanlar Kurulu Sözcüsü Nazım Çavuşoğlu, K-Pet’teki yüzde 52 hissenin Avusturya kökenli Petrol Ofisi OMV şirketine, yüzde 48’in ise KKTC devletine ait olduğunu anımsatarak, şirketin yüzde 52 hissesinin başka bir yurt dışı şirkete satılacağı bilgisinin ilgili bakanlığa ulaşmasının ardından hükümetin bu hisselerin ülkeye geri getirilmesi için ön alım hakkını kullanacağını açıkladığını belirtmişti.

İlgili sendikanın bu gelişmeler üzerine greve gittiğini kaydeden Çavuşoğlu, halen ilgili OMV şirketinin yapması gereken işlemlerin istenilen şekilde başlamaması nedeniyle sürecin uzamakta olduğuna dikkat çekmişti.

Çavuşoğlu, “Bakanlar Kurulu, gelinen aşamada sektördeki pazar ve rekabet şartlarının sağlıklı işleyişinin devam etmesini de göz önünde bulundurarak KKTC devletinin şirkette hissedar olarak devam etmesine karar verdi” şeklinde konuşmuştu.

Çavuşoğlu, bir soru üzerine ise ön alımın yüzde yüzü kapsadığını ve ön alımın ardından da KKTC menşeli şirketlere satışın gündeme geleceğini kaydederek, “Biz her halükarda KKTC devletinin şirkette hissedar olarak devam etmesi yönünde karar aldık... Oran açıklayacak durumda değilim” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1823 defa okunmuştur