"İKİNCİ İŞ DAVASINDA" YASA TARTIŞMASI
Sağlıkta ikinci iş yapılmasıyla ilgili dava sürerken, kamu doktorlarının özelde ikinci iş yapmasına yönelik hazırlanan Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa ile ilgili Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu YENİDÜZEN’e konuştu: “Yasa tasarısının, dava süreciyle
• “Kamu hekimlerinin ikinci iş yapmasıyla ilgili açılan dava ve yasa tasarısı ayrı ayrı işleyen süreçlerdir. Tasarı yasallaşana kadar Mahkeme sürecinin biteceğini düşünüyorum”
• “Eğer Mahkeme aleyhimize bir karar üretirse gerekli mercilerle görüşülür ve kaos yaratmayacak şekilde adım atılacaksa o adım atılır. Yargı bitmeden acele şunu yapalım bunu yapalım diye bir düşüncem net olarak yoktur”
• Bu arada ikinci iş davasında Tıp-İş Sendikası adına bulunan avukat Tahir Seroydaş, YENİDÜZEN’e bu yasa tasarısının ‘Sağlıkta İkinci İş Davası’na etki edebilecek içerikte olduğunu belirterek, bu tasarıyı Mahkeme huzuruna getirilebilecek “yeni bir olgu” olduğunu söyledi
Didem MENTEŞ
Sağlıkta ikinci iş yapılmasıyla ilgili dava sürerken, kamu doktorlarının özelde ikinci iş yapmasına yönelik hazırlanan Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa ile ilgili Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu YENİDÜZEN’e konuştu, “yasa hazırlığının, ikinci iş ile ilgili süren davaya müdahale etmek amacı taşıdığı” iddialarını reddetti.
Kamu hekimlerinin ikinci iş yapmasıyla ilgili açılan dava ve yasa tasarısının ayrı ayrı süreçler olduğunu aktaran Sucuoğlu, tasarı yasallaşana kadar Mahkeme sürecinin bitebileceğine dikkat çekti.
“Yargı bitmeden şunu bunu yapalım düşüncem yoktur”
31 Aralık 2017 tarihine kadar sağlık sigortası, döner sermaye ve doktorların özlük haklarında yapılacak düzenlemeyle birlikte hem doktor eksikliğinin hem de ikinci iş olayının ortadan kalkacağına işaret eden Sucuoğlu, “56 yıllık bir sorunun 5 ayda düzeltilmesinin kolay olmadığını” söyledi.
Sucuoğlu, “Eğer Mahkeme aleyhimize bir karar üretirse gerekli mercilerle görüşülür ve kaos yaratmayacak şekilde adım atılacaksa o adım atılır. Yargı bitmeden acele şunu yapalım bunu yapalım diye bir düşüncem net olarak yoktur” dedi.
Seroydaş: “Tasarının davaya etkisi olabilir”
Bu arada ikinci iş davasında Tıp-İş Sendikası adına bulunan avukat Tahir Seroydaş, YENİDÜZEN’e bu yasa tasarısının ‘Sağlıkta İkinci İş Davası’na etki edebilecek içerikte olduğunu belirterek, bu tasarıyı Mahkeme huzuruna getirilebilecek yeni bir olgu olduğunu söyledi. Bu tasarıya Başsavcılığın uygun görüşü verdiğini bildiğini aktaran Seroydaş, mevzuat dairesinden cevap beklendiğini kaydetti.
-------------------------------------------
Sucuoğlu: “56 yıllık bir sorun 5 ayda düzeltilemez”
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, “Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasası’nın Tabipler Birliği ve Tıp-İş Sendikası ve iki tane serbest hekimin de katıldığı yaklaşık iki aydır üzerinde çalışılan bir tasarı olduğunu aktardı. Gizli bir durumun söz konusu olmadığını aktaran Sucuoğlu, bu yasa tasarısının Başsavcılığa gönderildiğini, savcılığın olumlu görüş verdiğini, Mevzuat Dairesi’nden de görüş alınacağını kaydetti. Kamu hekimlerinin ikinci iş yapmasıyla ilgili açılan davanın ayrı bir süreç olduğunu söyleyen Sucuoğlu, yasa tasarısının ayrı bir şekilde normal süreç içerisinde işleyeceğini aktardı. Mevzuat Dairesi’nden gelecek olan görüş ışığında hareket edileceğini, olumlu görüş gelmesi halinde tasarıyı Bakanlar Kurulu’na götüreceklerini aktaran Bakan Sucuoğlu, Bakanlar Kurulu’ndan onay alınması halinde Meclis Komitesi’ne gönderileceğini ve anlattı. Bakan, komitede bu değişikliğin kabul görmesi halinde Meclise sunulması ve onaylama sürecinin ne kadar süreciğini bilmediğini, 15 gün 1 ay içerisinde bitemeyeceğini aktardı. Suuoğlu, “Komitede bekleyen çok yasa tasarısı var. Bu nedenle Mecliste oylama olayı ne kadar süratle giderse gitsin bu tasarı, ikinci iş ile ilgili Mahkeme kararından önce sonuçlanmaz diye düşünüyorum” dedi.
Kamuyla özel kavgası ya da kamuda çalışan hekimlerin ikinci iş yapması Kıbrıs’ta 1960 yılından beri devam ettiğini söyleyen Sucuoğlu, 56 yıllık bir sorunun 5 ayda düzeltilmesinin hiç kolay olmadığına işaret etti. Sucuoğlu, “Biz 2017 yılında devlette çalışan hekimin özelde çalışmasının imkanı olmayacağı bir düzenleme yapılmasını hedefliyoruz. Bu hükümette 6 ayıdır görevdedir ve bunun için b56 yıllık bir hastalığı 5 ayda hiç kimse ortadan kaldıramaz, mümkün değil. Eğer biri bunu söylerse de yalan söyler, popülist yaklaşır” dedi.
“Niyetimiz bellidir”
Sağlık Bakanlığı olarak 31 Aralık 2017 tarihine kadar önlerine bir hedef koyduklarını söyleyen Sucuoğlu, sağlık sigortası, döner sermaye ve özlük haklarında yapılacak düzenlemeyle birlikte hem doktor eksikliğinin hem de ikinci iş olayının ortadan kalkacağına işaret etti. “Bizim istediğimiz bize biraz izin verilsin, ille de doktorların ikinci iş yapmasını destekliyoruz diye bir şey söz konusu değil” diyen Faiz Sucuoğlu, 56 yıllık bir sorunu 5 ayda bu hükümetin düzenlemesini bekleyenlerin boşuna beklediğini, bir sürece ihtiyaç olduğunu ve bu sürecin şuanda istenilen şekilde ilerlediğinin altını çizdi.
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, “Ben de bu ülkede 20 yıl kusur özelde çalışan bir hekimim. Benim koyduğum hedef nettir, bu da tek iştir, ikinci iş değil. 56 yıllık bir hastalığı 5 ayda tedavi etmem isteniyorsa edemem, bu da bir gerçektir. Ama bu yönde atığımız adımlar aşikardır, niyetimiz bellidir. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve heyeti bile bunun farkındadır dolayısıyla Mahkeme de bu düşüncelerimizi söyleyeceğiz. Benim burada olayı ne farklı yöne çekme niyetim var ne de başka bir şey. Ben bir doktor arkadaşıma 4 bin TL aylık vererek hastanede çalışmasını doğru bulmuyorum. Doğru bulan varsa da beri gelsin.
“Evet Anayasaya göre bir suçtur…”
Evet Anayasaya göre bir suçtur. 56 yıllık süren bu kangreni, biz, özlük haklarında yapacağımız bir düzenlemeyle, sağlık sigortası ve performans ile birlikte doktorlarımıza sağlayacağımız artılarla birlikte 2017 yılında zaten doktorlarımızın ikinci bir işe ihtiyacı olmayacak. Bizim bütün hedefimiz budur. Kimseye zorla hiçbir şey yapamazsınız. 12 yıl okuduktan sonra 4 bin TL veriyorsanız ve bu doktorlar çoluk çocuk sahibi ise eğer doğal olarak ikinci iş yapacak. Bunun aksini iddia etmek hayalin önüne gitmez. Gerçekleri görmemiz lazım. Ben gerçeklerin bu yönde olduğunu düşünüyorum.
Ben kaosa oynayan bir insan değilim, hayatım boyunca da oynamadım. Eğer Mahkeme aleyhe bir karar üretirse gerekli mercilerle görüşülür ve kaos yaratmayacak şekilde adım atılacaksa o adım atılır. Hukukçularla tartışarak devletin en az zarar göreceği şekilde veya hiç zarar görmeyeceği şekilde hangi adım atılması gerekirse o adımı atarız. Yani aman yargı bitmeden acele şunu yapalım bunu yapalım diye bir düşüncem net olarak yoktur. Böyle bir düşüncenin olması da çok yanlış olur. Yargı süreci normal devam eder. Eğer yargıyla ilgili en ufak bir kaos yaratılma durumu ortaya çıkacak olursa, bunun önlemini alırız.
---------------------------------------------------
Bakan Sucuoğlu, Serbest Çalışan Hekimler Başkanı Remzi Gardiyanoğlu’na da sitem etti: “Çocukça ifadelerle çözüme ulaşamazsınız”
Sucuoğlu, Serbest Çalışan Hekimler Başkanı Remzi Gardiyanoğlu’na da sitem ederek, sorunun hemen giderilemeyeceğini aktardı. “Bu belli bir sürecin sonunda düzelecek bir olaydır. Örneğin ben şuanda ekibimi çağırdım ve ikinci iş yapan doktorların kliniklerini ve özel hastaneleri baskınlar yapıyoruz ve kapatıyoruz dedim. Arkasından da bizden önceki dönemlerde olduğu gibi bir istifa furyası başlar ve bu istifa furyası ile beraber 261 doktorun, en azından 80- 90 tanesi istifa eder. Bu devlet görevi olan sağlıkla ilgili vereceği hizmetleri nasıl verecek? Ve kim hesap verecek? Bu tip olaylarda sorumluluk taşımak gerekir. ‘Kapat’ ne isterse olsun! ‘Kapat ne isterse olsun’ demek bir sorumsuzluk örneğidir. Bu olduğu anda sağlığı bile bile kaosa sürüklüyorsun demektir. Ciddi istifalar olacak ve sıkıntılar olacaktır. Peki ben halka hizmeti nasıl yapacağım? Bana biri bunu anlatsın? Bana biri desin ki 50- 100 tane doktor hazırda bulunur, hemen yarın geçireyim bunu. Ama böyle bir durum da yok. O zaman soğukkanlı olup, böyle popülist yaklaşımlarla; ‘ya istifa et ya halka hizmet et’ şeklinde Serbest Çalışan Hekimler Başkanı Remzi Gardiyanoğlu’nun çocukça ifadeleriyle çözüme ulaşamazsınız. Bu bir zaman ister. Bıçağı koyup da kesme şeklinde bir yöntemle götürmeniz mümkün değil. Hedefimizi ikinci işi ortadan kaldırmaktır. Ama bunu için 56 yıllık bir süreci en azından 8-9 ay bir mühlet versinler. Nedir yani şeker suya mı düştü? 56 yıl ya da KKTC kurulduğu günden beri devam eden bir durumdur. Ne oldu? Nedir bu telaş? Nedir bu heyecan? 3 ayın 5 ayın içine çözeceksin, çözemezsen istifa edeceksin gibi çocukça ifadeleri üzüntü içerisinde izliyorum”
------------------------------------------------
“Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasası” ne içeriyor?
Yasa tasarısında kamu hekimlerine özelde çalışma yolunu açacak bir takım değişiklikleri içeriyor.
YENİDÜZEN önceki gün Sağlık Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan ve henüz ‘taslak’ olduğu söylenen “Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasası”nı gündeme getirmişti.
Yasaya göre “Sağlık Hizmetleri Danışma Kurulu” oluşturularak, bazı kararlar almakta yetkili kılınacak. Yasanın 124 maddesinin 2’inci fıkrası şöyle: 'Kurul, Kamu Sağlık Çalışanları eliyle yürütülen sağlık hizmetlerinin yeterli olmadığı branşları saptar ve kamu yararı ve topluma yeterli sağlık hizmeti sunulabilmesi amacının sağlanabilmesi için gerekli bulunması halinde ilgili branşlarda çalışan Kamu Sağlık Çalışanları'nın (veya hekimlerin) kamu sağlık kuruluşları haricinde ve mesai saatleri dışında hizmet görebilmelerine ilişkin karar alır ve bu kararını Bakanlık ile ilgili tüm birimlere iletir.”
Kurul böyle bir karar almadan önce, aşağıdaki hususları da dikkate alır;
a) Kamudaki görevine ilaveten, kamu sağlık kuruluşları haricinde ve mesai saatleri dışında hizmet görmek isteyen kamu sağlık çalışanının kamu sağlık kuruluşları haricinde ve mesai saatleri dışında göreceği hizmetin koşulları.
b) Kamudaki görevine ilaveten, kamu sağlık kuruluşları haricinde ve mesai saatleri dışında hizmet görmek isteyen kamu sağlık çalışanının kamu sağlık kuruluşları haricinde ve mesai saatleri dışında göreceği hizmetin kamu sağlık hizmetlerinin verilmesine olan etkileri.
c) Kamudaki görevine ilaveten, kamu sağlık kuruluşları haricinde ve mesai saatleri dışında hizmet görmek isteyen kamu sağlık çalışanı, döner sermaye ile ilgili mevzuat kapsamında kamu sağlık kuruluşlarının ek bir menfaat elde edip etmediği.
(J) Kurul, sağlık çalışanlarının kamudaki görevine ilaveten, kamu sağlık kuruluşları haricinde ve mesai saatleri dışında hizmet görmelerine ilişkin karar alırken, kamu sağlık çalışanlarının bu hizmetleri nerede ve hangi şartlarda görebileceklerine ilişkin koşulları da belirleyebilir.