1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘İKİNCİ İŞTE’ SON VİRAJ
‘İKİNCİ İŞTE’  SON VİRAJ

‘İKİNCİ İŞTE’ SON VİRAJ

‘Sağlıkta ikinci iş yasağı’ ile ilgili zaman daraldı…Mahkemenin verdiği 6 aylık süre, 1 Ağustos’ta doluyor

A+A-

Yargıtay Mahkemesi’nin Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 43’üncü maddesinin uygulanması için Sağlık Bakanlığı’na tanıdığı 6 aylık süre 1 Ağustos’ta doluyor. Mevcut yasal duruma göre; 1 Ağustos sonrasında kamuda çalışan doktorlar, özel hastane veya kliniklerde hizmet veremeyecek, hem kamu hem de özelde çalışmaya devam eden kamu doktorları ise mahkeme kararına göre disiplin suçu işleyecek ve haklarında disiplin işlemi başlatılacak.

Ayşe GÜLER

Yargıtay Mahkemesi’nin kamudaki görevleri dışında özelde de çalışan doktorlarla ilgili ‘yasanın uygulanması’ için tanıdığı 6 aylık sürede son viraja girildi.

Sağlık Bakanlığı’na mahkeme tarafından verilen, ‘geçiş süreci’ olarak da adlandırılan dönem,  1 Ağustos’ta dolacak.

Sürecin daralmasıyla birlikte gözler sağlıktaki ilgili kesimlere çevrildi.

1 Ağustos sonrasında kamuda çalışan doktorlar, özel hastane veya kliniklerde hizmet veremeyecek, hem kamu hem de özelde çalışmaya devam eden kamu doktorları ise mahkeme kararına göre disiplin suçu işleyecek ve haklarında disiplin işlemi başlatılacak.

Gözler ilgili kesimlerde…

‘Yasağın’ uygulanmasına 1 ay kala,  ‘ikinci iş’ ile ilgili aylardır devam eden çalışmaların perde gerisindeki hareketlilik sürüyor.

Sağlık Bakanlığı ‘ara formül’ üretebilmek için ilgili kesimlerle görüşmelerini sürdürüyor.

Geçiş dönemini yumuşatmak için tüzük değişikliği hazırlığında olan Bakanlık, yapılacak çalışma ile belli ihtiyaçlar doğrultusunda devlet hastanelerinde çalışan doktorların kendi bölüm şeflerinin ve başhekimin onayıyla açılım sağlamasını hedefliyor.

Çalışmalar sürerken, süreci yargıya taşıyan Serbest Çalışan Hekimler Birliği ise ‘ikinci iş’ yapan doktorlarla ilgili hazırladıkları dosyayı 2 Ağustos sabahında ilgili kesimlere sunmak için bekliyor.

GÖZLER İLGİLİ KESİMLERDE… Geçiş süreci olarak da adlandırılan süreyle ilgili son viraja girilirken, gözler sağlıkta ilgili kesimlere çevrildi…

Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu:“Çalışan doktorlar için sürprize hazır olun”

Tıp İş Başkanı Dr Sıla Usar İncirli:“Bu süreçte istifa eden meslektaşlarım olabilir, hastanedeki bazı bölümler kapanma noktasına gelebilir”

 Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr Kenan Arifoğlu: “1 Ağustos’tan sonra ciddi sıkıntılar yaşanabilir”

Serbest Çalışan Hekimler Sendikası Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu: “İkinci iş’ yapanların dosyaları hazır, 2 Ağustos sabahı gerekli yerlere vereceğiz. Yolun sonu göründü…”

 

YENİDÜZEN, ilgili kesimlerle görüştü…

Sağlık Bakanlığı, sektörde örgütlü sendikalarla görüşmelerini sürdürürken, YENİDÜZEN ilgili kesimlerle yaşanan süreci değerlendirdi.

Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu, sağlıkta ‘ikinci iş’ ile ilgili üretilen mahkeme kararının net olduğunu, doktorlar lehine 1 Ağustos’a kadar her türlü çalışmayı yapacaklarını söyledi.

Sucuoğlu, “Çalışan doktorlar için sürprize hazırlanın” şeklinde konuştu ancak detaylı bilgi vermedi.

Öte yandan Tıp İş Başkanı Dr Sıla Usar İncirli de bu süreçte istifa eden meslektaşlarının olacağına,  hastanedeki bazı bölümlerin kapanma noktasına gelebileceğine de dikkat çekerek, Kardiyoloji Servisi’nde yaşananların (hekim sıkıntısı) 1 Ağustos sonrasının küçük bir provası olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr Kenan Arifoğlu ise 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek ‘ikinci iş’

yasağıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmaması, sağlıkta örgütlü sendikaların tavsiyelerinin dikkate alınmaması halinde ciddi sorunların yaşanabileceğini söyledi.

Serbest Çalışan Hekimler Sendikası Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu da 1 Ağustos’tan sonra sağlıkta ‘ikinci iş’ yapılmayacağını söyledi, ‘ikinci iş’ yapanların dosyalarını 2 Ağustos sabahı gerekli yerlere vereceklerini aktardı.

Neler yaşanmıştı?

Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 43’üncü maddesine uyulmadığı gerekçesiyle Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) tarafından Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’na açılan dava ile ilgili karar 1 Şubat 2017’de okunmuştu.

2 yıldır sürenin davanın kararını Yargıtay Mahkemesi okumuştu.

Mahkeme, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’na aykırı olarak özelde çalışan doktorlarla ilgili kamu görevlerini yerine getirmesi noktasında emir verdi, Sağlık Bakanlığı’na 6 aylık süre tanımıştı.

Kamu Sağlık Çalışanları Yasası altında yetkileri belli olan ve kamu dışında iş yapan doktorların disiplin suçu işlediği ve bu doktorlara disiplin işlemi başlatılmasının zorunlu olunduğuna bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın gerekli yetkisini kullanmasına bulgu yapmıştı.


SAĞLIK BAKANLIĞI NASIL BİR YOL İZLEYECEK?

 

Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu:
“Çalışan doktorlar için sürprize hazır olun”

Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu, sağlıkta ‘ikinci iş’ ile ilgili üretilen mahkeme kararının net olduğunu, doktorlar lehine 1 Ağustos’a kadar her türlü çalışmayı yapacaklarını söyledi.

Sucuoğlu, “Çalışan doktorlar için sürprize hazırlanın” şeklinde konuştu ancak detaylı bilgi vermedi.

Döner Sermaye Yasası’nın geçtiğini, yasayla ilgili tüzüklerin de bayram sonrasındaki Bakanlar Kurulu’nda hayata geçeceğini açıklayan Sucuoğlu, hastanedeki eksiklerle ilgili alım yetkisinin başhekimlere devredildiğini açıkladı.

Sucuoğlu, mahkemenin verdiği 6 aylık süre sonunda ‘sağlıkta ikinci iş’ sorunun da çözüleceğini sözlerine ekledi.

 


TABİPLER BİRLİĞİ NE DÜŞÜNÜYOR?

 

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr Kenan Arifoğlu:
“1 Ağustos’tan sonra ciddi sıkıntılar yaşanabilir”

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr Kenan Arifoğlu, 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek ‘ikinci iş’ yasağıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmaması, sağlıkta örgütlü sendikaların tavsiyelerinin dikkate alınmaması halinde ciddi sorunların yaşanabileceğini söyledi.

“Şu anda bu sorunların ayak sesleri geliyor” diyen Arifoğlu, Genel Sağlık Sigortası’nın halen yürürlüğe girmediğini, Döner Sermaye Yasası’nın Meclis’ten geçmesine rağmen tüzüklerle ilgili de çalışma yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

YENİDÜZEN’e konuşan Arifoğlu, şu anda hastanelerin alt yapılarına yönelik ciddi sorunlar yaşandığına da değinerek, “Hastanede 1 ortopedi odası ancak 11 ortopedist var. Nasıl olacak, doktorlar özel hastalarını nasıl kabul edilecek? Özel hasta bakmaya şu anda hastane alt yapısı hazır değil” dedi.

Sağlık çalışanları için çıkan ‘ikinci iş’ yasağı kararının diğer kamu çalışanlarına uygulanıp uygulanmayacağını da soran Arifoğlu, “Şu anda Spor Dairesi’nde çalışan bir kişi hakem olarak maçlarda görev yapıyor. Kamudaki memurların galerileri var… Merak ediyorum bu karar diğer kamu çalışanlarına da uygulanacak mı?” diye sordu.

“Bakkal kapatırken yoğurtları bir yere dağıtmak gerekir ki çöpe atılmasın”

Sağlık Bakanlığı ile sürekli olarak istişare içerisinde olduklarını da belirten Arifoğlu, ‘dramatik bir geçiş’ yaşanmaması ve alt yapı eksiklikleri giderilene kadarki geçiş sürecinde hastanelerin kontrolünün bakanlıkta olmasına yönelik tavsiyelerde bulunduklarını açıkladı.

Arifoğlu, “Döner Sermaye Yasası çıkarılacak dendi, yapılmadı. Alt yapı yapılmadı. Genel Sağlık Sigortası çıkarılamadı. Klinikleri kapatıldığında hastalar ne olacak, hekimler ne olacak?” diye sordu.

 “300 doktor, 300 klinik, 300 arşiv, yatırımdan bahsediyoruz. Özel klinikleri kapatıyorsun, bu çalışanlar nereye gidecek? “Bakkal kapatırken yoğurtları bir yere dağıtmak gerekir ki çöpe atılmasın” şeklinde konuşan Arifoğlu, “Hekimler, halkın düşmanı değil” dedi.

 


SERBEST ÇALIŞAN HEKİMLER NE YAPACAK?

 

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu:
“Dosyamız hazır, 2 Ağustos’ta gerekli yerlere vereceğiz

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu, 1 Ağustos’tan sonra sağlıkta ‘ikinci iş’ yapılmayacağını söyledi, ‘ikinci iş’ yapanların dosyalarını 2 Ağustos sabahı gerekli yerlere vereceklerini aktardı.

Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın mahkeme kararını işleme koymama gibi bir durumun söz konusu olamayacağını savunarak,  uyulmaması halinde ikinci iş yapan doktorların kamudan uzaklaştırılacağını dile getirdi.

“1 ay kaldı, yolun sonu göründü” diyen Gardiyanoğlu, “Sağlıktaki kaos yalnızca ikinci iştir. 1 Ağustos’tan sonra sağlıkta kaos olmaz. Ama onlar kaosa oynayacaklar” şeklinde konuştu.

Gardiyanoğlu, yapılan tüzüklerle mahkeme emrinin delinemeyeceğini, yasanın ortada olduğunu da ifade ederek, alt yapı sorunlarının da zamanla düzelebileceğine işaret etti.

 


 

TIP-İŞ NE DÜŞÜNÜYOR?

 

Tıp İş Başkanı Dr Sıla Usar İncirli:
“Bu süreçte istifa eden meslektaşlarım olabilir, hastanedeki bazı bölümler kapanma noktasına gelebilir”

Öte yandan Tıp İş Başkanı Dr Sıla Usar İncirli de 1 Ağustos’tan sonra her yurttaşın eşit ve ulaşılabilir bir sağlık hizmetine kavuşması için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Bu süreçte istifa eden meslektaşlarının olacağına,  hastanedeki bazı bölümlerin kapanma noktasına gelebileceğine de dikkat çeken İncirli,  Kardiyoloji Servisi’nde yaşananların (hekim sıkıntısı) 1 Ağustos sonrasının küçük bir provası olduğunu vurguladı.

İncirli, kamu hastanelerinde kalmaya karar veren doktorların üzerinde çok büyük bir yük olacağını da ifade ederek, hizmetlerin daraltılarak yürütülmeye çalışılacağını, hasta sevklerinin artmasının da kaçınılmaz olduğunu söyledi.  

“1 Ağustos'tan sonra da hayat devam edecek” diyen İncirli, “Biz hekimler halkın hastaneleri ve hastalarımız için mücadeleyi yükselteceğiz” şeklinde konuştu.

“30 doktor istifa etti”

Ülkede sağlık hizmetlerinin her geçen gün çağın gereklerinden uzaklaşmaya devam ettiğine de değinen İncirli, “Nüfusumuz artıyor, buna karşın hekim ve hemşire başta olmak üzere tüm sağlık personelinde eksiklikler yaşıyoruz. Hekim özlük hakları iyileştirilmediği, hekimlerin çalışma koşulları düzeltilmediği için son yıllarda kamu hastanelerinden onlarca hekim ayrıldı(30 civarında)” şeklinde konuştu.

İncirli, istifa eden hekimlerin yerine istihdam yapılmadığını, bazı branşlardaki hizmetlerin durma noktasına geldiğini, özellikle acil servislerde yeterli sayıda hekim olmadığı için nöbetlerin dönmediğini kaydetti.

İncirli, Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde görev yapan 3 Kardiyoloji Uzmanının kaldığını, hizmetlerin büyük ölçüde sekteye uğradığını dile getirdi.

“Hükümet, hekimler arasındaki eşitsiz durumu derinleştirdi”

Hükümetin hekimler arasındaki eşitsiz durumu derinleştirdiğine de dikkat çeken İncirli, önümüzdeki günlerde kamu hastanelerinin hekimsiz kalma riski ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.

İncirli, ‘Göç Yasası’ kapsamında istihdam edilen 100 civarındaki hekimlerin maaşlarına bir miktar artış yapılmasına rağmen 2008-2011 dönemi Sosyal Güvenlik Yasası'ndan istihdam edilen meslektaşlarının ciddi mağduriyet yaşamaya devam ettiğini dile getirdi.

Bununla birlikte 2008 öncesi istihdam edilen doktorların özlük haklarında herhangi iyileşme yapılmadığına da dikkat çeken İncirli, sağlıktaki sorunların hukuki değil siyaseten çözülmesi gerektiğini yineledi.

“Yasa geçti, tüzükler yapılmadı”

İncirli,Döner Sermaye Yasası geçmesine rağmen tüzüklerinin yapılmadığını belirtti.

Sendikanın uzun uğraşları sonucunda solunum cihazlarının alındığını söyleyen İncirli, acil servis ve bazı branşlardaki hekim eksikliklerinin yanı sıra ameliyathanede kullanılan aletler, anestezi teknikerleri ve daha birçok hayati malzeme ile personel yokluğunun sürdüğüne dikkat çekti.

 

 

Bu haber toplam 4069 defa okunmuştur
İlgili Haberler